ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, Αθήνα 2/4/2020

Ο Σπήλιος Λιβανός, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών για την κύρωση τριών Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ανέδειξε τη μεγάλη σημασία της λειτουργίας του Κοινοβουλίου κατά την περίοδο της κρίσης, αφού εκπέμπει ένα ισχυρό δημοκρατικό μήνυμα, απόλυτα συμβατό με την μακρά δημοκρατική παράδοση της χώρας μας.

Ο κ. Λιβανός τόνισε ότι η χώρα αντιμετωπίζει με επάρκεια τη κρίση, αλλά ανέφερε ότι είμαστε «στο τέλος της αρχής».

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του ιού στηρίζεται κατά τον βουλευτή σε τέσσερις άξονες: 1) στα σκληρά αλλά αναγκαία και αποτελεσματικά μέτρα που έλαβε η ελληνική πολιτεία, 2) στο συγκεκριμένο και καλοδουλεμένο σχέδιο για την ενίσχυση του συστήματος υγείας, στην εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών και στην στήριξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων 3) στην υπομονή και την υπευθυνότητα της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών και 4) στην ομοψυχία του πολιτικού μας συστήματος, το οποίο στέκεται στο ύψος των περιστάσεων.

Ο κ. Λιβανός καλωσόρισε την κριτική της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι και για αυτό είναι σημαντικό να είναι ανοικτό το Κοινοβούλιο, ενώ έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις: Ως προς το ζήτημα των 11 εκατομμυρίων για την εκστρατεία ενημέρωσης ανέφερε ότι η όλη διαδικασία είναι διαφανής και όλες οι συμβάσεις διαθέσιμες σε οποιονδήποτε επιθυμεί να τις ελέγξει. Ως προς τις απευθείας αναθέσεις τόνισε ότι όλα γίνονται δημόσια και υπό άπλετο φως. Ως προς την ενίσχυση του ΕΣΥ τόνισε ότι ήδη έχουν ανακοινωθεί 4.000 προσλήψεις.

Παράλληλα, καταλόγισε ιδεοληψία στον κ. Τσακαλώτο, που προσπαθεί να καλύψει την οικονομική πολιτική που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν. Τον κάλεσε δε να μην πλειοδοτεί άκριτα και σπρώχνει την χώρα σε νέα μνημόνια, αλλά και να μην μπερδεύει τις εξαγγελίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών με τα χρήματα που πράγματι εισρέουν στην πραγματική οικονομία. Σημείωσε ότι πρώτιστη ανάγκη είναι η σωτηρία της ανθρώπινης ζωής, η σωτηρία των πολιτών.

Ο κ. Λιβανός τόνισε ότι  επ’ αφορμή της κρίσης συντελείται μια βίαιη, βουβή, ταχύρρυθμη μεταρρύθμιση στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση του κράτους. Παράλληλα, σημείωσε την ανάδειξη μιας νέας σχέσης μεταξύ πολίτη-πολιτικού αλλά και την ολική επαναφορά της πολιτικής έναντι της οικονομίας των χρηματιστηρίων. Ανέδειξε την μεγάλη ευκαιρία για την αναδιαμόρφωση του καπιταλισμού.

Τέλος, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, πρότεινε, να επωμιστούν και ένα βάρος οι τράπεζες προκειμένουν να ελαφρυνθούν οι πολιτές και ειδικότερα: 1) να μειωθούν οι προμήθειες για διατραπεζική μεταφορά κεφαλαίων μέσω e-banking 2)να μειωθεί η προμήθεια για ανάληψη χρημάτων από το διατραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ 3) να μειωθούν οι προμήθειες για την πληρωμή λογαριασμών, 4) να αξιοποιηθεί το σύστημα ενημέρωσης των Τραπεζών για να ενημερωθούν οι πολίτες για τις νέες δυνατότητες μη αυτοπρόσωπης εκπλήρωσης συναλλαγών 5) να ανασταλούν, έστω και μερικώς, οι πληρωμές των ενήμερων έως 31.12.2019 ιδιωτικών στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων.