ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, Αθήνα 11/12/2019
Ο Σπήλιος Λιβανός, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, υπερασπίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου «Διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων εκτός ελληνικής επικράτειας».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος απάντησε στα όσα ανέφερε περί δημιουργίας εθίμου από τις παράνομες πράξεις της Τουρκίας ο κ. Βελόπουλος, τονίζοντας ότι η δημιουργία εθιμικού κανόνα δικαίου στο διεθνές δίκαιο απαιτεί μακρόχρονη και ομοιόμορφη πρακτική καθώς και πεποίθηση δικαίου. Τόνισε ότι η Ελλάδα ανήκει στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και είναι περήφανη για αυτό.
Ως προς την τουρκική προκλητικότητα ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έχει προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα, οικοδομώντας συμμαχίες και πετυχαίνοντας την διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας. Εξέφρασε, δε, τη μεγάλη του ικανοποίηση για τη δημιουργία ενός αρραγούς εθνικού μετώπου, όπως αυτό εκφράστηκε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο τόνισε ότι δεν αποτελεί την βέλτιστη λύση, αφού η Νέα Δημοκρατία είχε προτείνει να μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι Έλληνες απόδημοι, να συνυπολογίζεται η ψήφος τους στο σύνολο της επικράτειας, και να υπάρχει επιστολική ψήφος. Προκειμένου όμως να γίνει πραγματικότητα η ψήφος των αποδήμων από το τόπο διαμονής τους και να βρεθούν τα 2/3 των βουλευτών που απαιτεί το Σύνταγμα, η κυβέρνηση αναζήτησε τις αναγκαίες συναινέσεις. Και όπως τόνισε ο Σπήλιος Λιβανός, «με το παρόν νομοσχέδιο η Ελληνική Πολιτεία διορθώνει μια ιστορική αβελτηρία της, πληρώνοντας ένα ιστορικό χρέος προς τους απόδημους Έλληνες.»
Ο βουλευτής τόνισε ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις που τέθηκαν για την ψήφο των αποδήμων, δηλαδή η παραμονή επί διετία στην χώρα τη τελευταία 35ετία και η υποβολή φορολογικών δηλώσεων, είναι σύμφωνοι με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Τέλος, ο βουλευτής χαιρέτισε την συναίνεση που επιτεύχθηκε στο κρίσιμο αυτό ζήτημα, το οποίο χαρακτήρισε ως απόδειξη του τι μπορεί να πετύχει το πολιτικό σύστημα όταν είναι ενωμένο.