ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ATHENS VOICE
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε, ως το τέλος του 2020 το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Ευρώπης αναμένεται να έχει κάποια μορφή αναπηρίας.
Στην Ελλάδα, τα άτομα με κάποιας μορφής αναπηρία αγγίζουν το 1.000.000 πολίτες. Εξ αυτών, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΑΜΕΑ, έξι στους δέκα με σοβαρή αναπηρία ζουν στο φάσμα της φτώχειας και του αποκλεισμού, ενώ το 42,8% του πληθυσμού με βαριά αναπηρία, από 16 έως 59 ετών, διαβιεί σε νοικοκυριά με σοβαρό βαθμό υποαπασχόλησης.
Τα νούμερα αυτά είναι γροθιά στο στομάχι! Και δυστυχώς, αποδεικνύουν ότι στην αυγή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, στην εποχή της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας και των δυνατοτήτων που αυτή προσφέρει, η χώρα μας πρέπει να καλύψει μεγάλη απόσταση για να φτάσει εκεί που οφείλει να είναι ως σύγχρονη πολιτεία, με υψηλό αίσθημα καθήκοντος και προσφοράς για τους ευάλωτους συνανθρώπους.
Τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα εξακολουθούν να υφίστανται διακριτικής μεταχείρισης από το κράτος αλλά και από την ίδια την κοινωνία. Μιας μεταχείρισης που συχνά τους κάνει να αισθάνονται παιδιά ενός κατώτερου θεού, απόμαχοι της ζωής, με συνέπεια να κλείνονται στον εαυτό τους και να ωθούνται στο περιθώριο της κοινωνίας.
Ετσι, όμως, πέραν των δικών τους εξαιρετικά δυσάρεστων βιωμάτων και η κοινωνία μας στερείται χιλιάδες εξαιρετικά ταλέντα, ανθρώπους με μοναδικές ικανότητες και δεξιότητες, που θα μπορούσαν να συμβάλλουν δημιουργικά στην ανάπτυξη της πατρίδας μας.
Οφείλουμε όλοι να δράσουμε, να λάβουμε μέτρα ώστε να επιτρέψουμε στους συμπολίτες μας να επανέλθουν στην κοινωνική και πολιτική ζωή, να αισθανθούν πολίτες ισότιμοι με τους άλλους και όχι υποδεέστεροι.
Και ήδη η Κυβέρνηση της ΝΔ εργάζεται σκληρά προς την κατεύθυνση αυτή.
Τον Δεκέμβριο του 2019 χορηγήθηκε στους ανθρώπους με αναπηρία δίχως κανέναν περιορισμό το κοινωνικό μέρισμα. Μια μικρή οικονομική ενίσχυση σε ανθρώπους που δίνουν έναν τιτάνιο αγώνα.
Παράλληλα όμως, όπως και σε άλλους τομείς, αναλάβαμε το δύσκολο έργο να προβούμε στην εκ βάθρων αναδιοργάνωση της κρατικής πολιτικής στο τομέα αυτό.
Προς το σκοπό αυτό ορίστηκε Εθνικός Συντονιστής για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης με βασική του αποστολή να δημιουργήσει ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Ένα σχέδιο-τομή, που θα περιέχει όλες τις δεσμεύσεις της χώρας μας από την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία για τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ.
Ήδη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο σχεδιασμός για την υλοποίηση αυτή της πολιτικής.
Τον Ιανουάριο συγκροτήθηκε Ειδική Τεχνική Επιτροπή με φορείς από όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία ενώ ήδη τον τρέχοντα μήνα υλοποιείται σε όλα τα Υπουργεία η χαρτογράφηση όλων των υπηρεσιών και φορέων
που ασχολούνται με τα άτομα με αναπηρία, ώστε να σταματήσει η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων. Αφού ολοκληρωθεί αυτή η ενέργεια, θα οριστούν οι φορείς που θα επικοινωνούν με τα άτομα με αναπηρία, ενώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχει ολοκληρωθεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Ένα σχέδιο που θα περιέχει τη συγκρότηση της Εθνικής Αρχής για την Προσβασιμότητα και θα ενσωματώνει όλες τις συστάσεις για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία που έχουν γίνει στη χώρα μας.
Στη μεγάλη προσπάθεια μας αυτή για να αλλάξουμε τον τρόπο αντιμετώπισης των αναπήρων στην πατρίδα μας χρειαζόμαστε συμμάχους. Συμμάχους στην πολιτική, αλλά και στην κοινωνία. Συναίνεση στις αποφάσεις και συμμετοχή στην υλοποίησή τους από όλους μας ανεξαιρέτως.
Ο καθένας μας γνωρίζει άτομα με αναπηρία που έχουν υπερβεί τα προσωπικά τους όρια, έχουν ενσωματωθεί πλήρως στην κοινωνία και είναι ενεργά, παραγωγικά και χρήσιμα μέλη της. Πρόκειται, ωστόσο, κυρίως για προσωπικό τους αγώνα.
Τα τελευταία χρόνια, με την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και την αλλαγή αντιλήψεων τείνει να δημιουργηθεί μια νέα εποχή για τα ΑμεΑ. Είναι καιρός όλοι, πολίτες και πολιτεία, να συνειδητοποιήσουμε το χρέος μας προς τα άτομα αυτά και να αφαιρέσουμε από το δρόμο τους τα εμπόδια που περιορίζουν την έκφραση της ταυτότητάς τους και την ισότιμη συμμετοχή και πρόσβαση σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και της προσωπικής ζωής του ανθρώπου.
Η συναίνεση που καταγράφηκε πρόσφατα στη Βουλή κατά την ενσωμάτωση ενωσιακής οδηγίας για την πρόσβαση των ανθρώπων με προβλήματα όρασης σε πνευματικά έργα (βιβλία, εφημερίδες, κλπ) σε κατάλληλο μορφότυπο. αποτελεί μια αχτίδα φωτός ότι μπορεί το πολιτικό σύστημα στα μεγάλα, στα σπουδαία, να παράξει έργο. Να οδηγήσει τη χώρα προς τα μπροστά.
Δεν έχουμε το δικαίωμα να αποκλείουμε κανέναν από την κοινωνία. Αντιθέτως, έχουμε την υποχρέωση να δουλέψουμε όλοι σκληρά για να ρίξουμε τα όποια διαχωριστικά τείχη υπάρχουν ακόμα.