ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΚΟNTRA

Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού θα δοθεί ο μισός μισθός υπουργών και βουλευτών της Ν.Δ στο ταμείο για τον Κορωναιό. Ποιος ο χαρακτήρας αυτής της κίνησης; 

Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη  προς βουλευτές και υπουργούς να προσφέρουν τη μισή αποζημίωσή τους υπέρ της συλλογικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα. Οι συμβολισμοί, όμως, σε αυτή την ιστορικά πρωτόγνωρη δοκιμασία για τη χώρα μας, έχουν ιδιαίτερη αξία. Ενισχύουν το αίσθημα ενότητας και ισότητας όλων των Ελλήνων απέναντι στον «αόρατο, αλλά όχι ανίκητο εχθρό»  όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός.  Και μεταδίδουν, με εμφατικό τρόπο, την ισχυρή,  ομόθυμη προσήλωση στον κοινό σκοπό.  Ο κορωνοϊός δεν κάνει καμία διάκριση. Οι συνέπειες που επιφέρει σε ολόκληρο τον πλανήτη και στη χώρα μας, επίσης. Τα βάρη και τις συνέπειες πρέπει να τα μοιραστούμε όλοι, με ισότητα και δικαιοσύνη. Αυτό είναι το μήνυμα της αξιέπαινης πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού.

Γιατί κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ για πλειοδοσία;

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αφουγκραζόμενος το κοινό αίσθημα, ζήτησε από τον πολιτικό κόσμο της χώρας να σταθεί στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης». Γιατί «απέναντι στην υγειονομική απειλή όλοι είμαστε ίσοι, αλλά  στη μάχη απέναντί της, ο καθένας οφείλει να προσφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του. Οι προτάσεις για μετατροπή ενός αυτονόητου καθήκοντος ευθύνης σε υποχρεωτικό, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ,  υποβαθμίζει τον υψηλό συμβολισμό της πράξης. Σ αυτές τις στιγμές το «εγώ κύριε,  έχω καλύτερη ιδέα από τον συμμαθητή μου» δεν χωρούν. Αλλωστε, είμαι σίγουρος ότι η αμεσότητα με την οποία ανταποκρίθηκε το σύνολο της κυβέρνησης και της Κ.Ο της ΝΔ, αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε προτάσεις δήθεν, ευρύτερης έκτασης και μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας.

Τι απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι τα μέτρα απαγόρευσης στη χώρα μας θυμίζουν άλλες εποχές;

Πρόκειται για ισχυρισμούς ανάξιους σχολιασμού. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η κατάσταση που βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης και η χώρα μας, δεν έχει προηγούμενο. Ο περιορισμός, ο δραστικός περιορισμός της άσκοπης κυκλοφορίας στους δρόμους και οι εντατικοί έλεγχοι για την πιστή εφαρμογή των οδηγιών που συστήνουν οι ειδικοί επιστήμονες, συνιστά κορυφαία στάση απόλυτης ευθύνης απέναντι στην αξία της ανθρώπινης ζωής και στην προστασία της δημόσιας υγείας. Για όλους μας είναι δύσκολο να χάσουμε από τη μία μέρα στην άλλη τις αυτονόητες ελευθερίες μας. Όπως, όμως, είπε και ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, «μένουμε σπίτι σαν ελεύθεροι πολιορκημένοι που επιλέγουν να είναι πολιορκημένοι για να είναι ελεύθεροι». Όλα τα άλλα είναι επικίνδυνα λόγια, ανεύθυνων ανθρώπων.

Πώς βλέπετε τις εξαγγελίες για τους πληγέντες επιχειρηματίες και εργαζόμενους; Πώς θα ζήσουν με 800 ευρώ για φαγητό, δάνεια και φόρους;

Η χώρα καλείται να διαχειριστεί μία αιφνίδια, πολυεπίπεδη κρίση, η οποία είναι βέβαιο ότι θα αφήσει βαθύ αποτύπωμα σε όλους μας.

Τα πρώτα «πακέτα» των  μέτρων  που ανακοινώσαμε έχουν κόστος, αλλά εξασφαλίσαμε τα δημοσιονομικά περιθώρια για να τα διαθέσουμε  και πετύχαμε το προφανές, αυτό που διεκδικούσαν όλα τα άλλα κράτη, μέγιστη δημοσιονομική ευελιξία για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Πρώτο μας μέλημα ήταν να σταθούν όρθιες οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που πλήττονται κατά προτεραιότητα. Γι’ αυτό και μέσα σε 30 μέρες σχεδιάστηκαν και ανακοινώθηκαν τέσσερις δέσμες οικονομικής ενίσχυσης ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Κατά την προσωπική μου άποψη θα ήταν χρήσιμο και κρίσιμο να αναλάβει πιο δραστικές πρωτοβουλίες η Ένωση Τραπεζών, στο πλαίσιο της κοινωνικής υπευθυνότητας που τη διακρίνει και της καθοριστικής συμβολής της στον αγώνα όλων να σταθεί η Ελλάδα και οι πολίτες της όρθιοι.

Πιο συγκεκριμένα, προτείνω μείωση της προμήθειας για τη διενέργεια διατραπεζικών συναλλαγών, μείωση της προμήθειας για την ανάληψη ποσού από μηχάνημα άλλης τράπεζας μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ καθώς και μείωση προμήθειας για όλες τις ηλεκτρονικές συναλλαγές e-banking, ώστε να μειωθεί η μετακίνηση κόσμου προς τις τράπεζες και τα ΑΤΜ. Επιπλέον, αξιοποίηση του δικτύου ενημέρωσης που έχουν οι Τράπεζες ώστε να ενημερωθούν οι πελάτες και κυρίως οι ηλικιωμένοι για τις δυνατότητες που υπάρχουν για εξόφληση των υποχρεώσεών τους χωρίς φυσική παρουσία και αναστολή δόσεων των ενήμερων μέχρι 31.12.2019 ιδιωτικών στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων.

Περνάμε μια Υγειονομική και Οικονομική κρίση. Οι επιπτώσεις της επόμενης ημέρας θα είναι τεράστιες. Υπάρχει στρατηγικό σχέδιο για την ανάταση της οικονομίας και κυρίως τη διάσωση των θέσεων εργασίας;

Όπως γνωρίζετε, το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης ήταν να απαγορεύσει τις απολύσεις και να θέσει ως προϋπόθεση για την ένταξη στα πακέτα στήριξης των επιχειρήσεων των θέσεων εργασίας. Η κυβέρνηση αναπροσαρμόζει διαρκώς την στρατηγική της, γιατί ακόμα ουδείς γνωρίζει – όχι στην Ελλάδα, αλλά στον κόσμο ολόκληρο – πόσο θα κρατήσει η πανδημία. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από κοινού με 8 ακόμα ηγέτες της Ευρώπης πιέζει για κοινές λύσεις. Δεν είμαστε πλέον μόνοι μας, ούτε δακτυλοδεικτούμενοι όπως στην εποχή των μνημονίων. Η διατήρηση των θέσεων εργασίας ήταν και παραμένει προτεραιότητα για την κυβέρνηση.