ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, Αθήνα 18/12/2019

Ο Σπήλιος Λιβανός, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, στη δευτερολογία του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού για το 2020, απάντησε συνολικά στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, στον κ. Σκανδαλίδη, βουλευτή ΚΙΝΑΛ, απάντησε ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό, που με την άνοδό του στην εξουσία, διόγκωσε το δημόσιο τομέα, διέλυσε θεσμούς και αξίες, ζημίωσε την ελληνική κοινωνία.

Στον κ. Τσακαλώτο, και στους λοιπούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σπήλιος Λιβανός απάντησε στην κριτική τους:

  • για την οικονομία, παραθέτοντας το πλούσιο έργο που η Νέα Δημοκρατία έχει παρουσιάσει στους πέντε πρώτους μήνες διακυβέρνησης. Μια κυβέρνηση που για πρώτη φορά εφάρμοσε μετεκλογικά όσα υποσχέθηκε προεκλογικά και εφαρμόζει στην πράξη την ιδεολογία και την πολιτική της. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην κατάργηση του ασύλου βίας στα πανεπιστήμια, τη σύγκρουση με την ανομία των αναρχικών, τραμπούκων και μπαχαλάκηδων, την κατάλυση του άβατου των Εξαρχείων, τη μείωση των φορολογικών βαρών, την επένδυση στην υγιή επιχειρηματικότητα. Πολιτικές που ο ελληνικός λαός αγκαλιάζει και στηρίζει ολόψυχα.
  • για την ασφάλεια, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως ο χώρος της ασφάλειας είναι το μόνο πεδίο που του έχει απομείνει από το ψευδεπίγραφο κεκτημένο της Αριστεράς και το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα. Επεσήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε περίτρανα πως δεν μπόρεσε να κυβερνήσει ούτε να βοηθήσει τα λαϊκά στρώματα. Για αυτό επενδύει τις ελπίδες του για ιδεολογική ανάκαμψη στα θέματα ασφαλείας.» Όμως και  εκεί, κατά τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με τους λίγους και απέναντι στους πολλούς. Ο Σπήλιος Λιβανός, απερίφραστα και δίχως αστερίσκους,  καταδίκασε τη βία, απ’ όπου και αν προέρχεται. Τόνισε ότι τα κρούσματα μεμονωμένης αστυνομικής βίας θα αντιμετωπιστούν με αυστηρότητα, και οι υπαίτιοι θα λογοδοτήσουν. Κάλεσε όμως τον ΣΥΡΙΖΑ να αναγνωρίσει το χρέος όλων μας απέναντι στην ΕΛΑΣ, απέναντι σε αυτούς που προστατεύουν τους πολίτες. Τόνισε, δε, ότι η διαγραφή από τον κατάλογο των ομιλητών για το προϋπολογισμό της βουλευτού που δήλωσε το απεχθές και υποτιμητικό τσιτάτο για τους αστυνομικούς, απέδειξε ότι τελικά ίσως κάτι αντιλαμβάνονται στον ΣΥΡΙΖΑ.
  • για το μεταναστευτικό, αναφέροντας ότι είναι αστείο να γίνεται κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του «δεν υπάρχουν σύνορα στην θάλασσα» και της πολιτικής των ανοικτών συνόρων. Ανέδειξε το τρίπτυχο στο οποίο κινείται η Κυβέρνηση και συνίσταται στην αυστηροποίηση, στην επιτάχυνση των διαδικασιών και στην διεθνοποίηση του ζητήματος. Κάλεσε δε τον ΣΥΡΙΖΑ να συνεισφέρει δημιουργικά στην αντιμετώπιση του ζητήματος, τονίζοντας την κρισιμότητα αυτού.

Κλείνοντας, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη κάνει πολλά. Θα συνεχίσει όμως με σκληρή δουλειά, ώστε να φέρει την Ελλάδα στη θέση που της αρμόζει.