ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 

Όλοι μας βιώνουμε την αναπάντεχη, βίαιη και κατακλυσμιαία αλλαγή της ζωής μας που επέφερε ο αόρατος εισβολέας. Η οδύνη για τις ανθρώπινες απώλειες κυριαρχεί, η παγκόσμια και η εθνική οικονομία κλυδωνίζονται, το φάντασμα της ύφεσης πλανάται παντού και το κοινό μέλλον προδιαγράφεται άδηλο.
Ωστόσο, η επιτακτική ανάγκη να θωρακιστούμε άμεσα απέναντι στον κοινό εχθρό, να οργανωθούμε και να ανασυνταχθούμε σε όλα τα επίπεδα, σε ύψιστο, πρωτόγνωρο για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα, βαθμό, να καταδείξουμε ότι είμαστε κράτος σύγχρονο και αποτελεσματικό, παρ’ ότι «λαβωμένο» από τη δεκαετή κρίση των μνημονίων, μας αφήνει μια σημαντική παρακαταθήκη. Κατακτήσεις, που όταν η θύελλα κοπάσει, θα αντιληφθούμε και θα αξιολογήσουμε τη πολυτιμότητά τους.
Αντιμετωπίζουμε μια απροσμέτρητη, για τα δεδομένα των σύγχρονων κοινωνιών κρίση, η οποία δοκιμάζει τις αντοχές υπερδυνάμεων και ισχυρών ευρωπαϊκών χωρών και η μικρή μας χώρα, όχι μόνο ανθίσταται και στέκεται όρθια, αλλά αποτελεί κατά παγκόσμια παραδοχή, παράδειγμα για τα ανακλαστικά της.
Μέσα σε έναν μήνα, η κρατική μηχανή, αποδυναμωμένη από την υποχρηματοδότηση κατά τη διάρκεια των μνημονίων, με περιορισμένα μέσα και ανεπαρκή στελέχωση, με το τέρας της γραφειοκρατίας περιορισμένο αλλά πάντως υπαρκτό, επέδειξε πρωτοφανή ετοιμότητα. Ιεράρχησε ταχύτατα τις έκτακτες ανάγκες, έδωσε έμφαση στην προστασία της δημόσιας υγείας και συσπείρωσε τους πολίτες γύρω από το κράτος, με εργαλείο, όχι τον φόβο, αλλά την εμπιστοσύνη που απορρέει από την προσήλωση στον τεκμηριωμένο και τεχνοκρατικό λόγο – νίκη απέναντι στον λαϊκισμό και τα fake news.
Η προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδα, παραδόθηκε στους πολίτες άμεσα, εντός μηνών. Πλέον, ακόμα και όταν δεν θα χρειάζεται να «Μένουμε Σπίτι», θα μπορούμε όλοι να λαμβάνουμε ψηφιακά υπεύθυνες δηλώσεις, εξουσιοδοτήσεις, συνταγογραφήσεις κ.ά. Διαδικασίες που μέχρι χθες, απαιτούσαν την αυτοπρόσωπη παρουσία σε Αστυνομικά τμήματα ή ΚΕΠ σήμερα μπορούν πλέον να διεκπεραιώνονται χωρίς περιττή ταλαιπωρία και απώλεια χρόνου και κόστους. Η ψηφιοποίηση του κράτους, γίνεται κοινή κατάκτηση σε χρόνο μηδέν.
Επιπλέον, οι σύγχρονες τεχνολογίες «μπήκαν» στα σχολεία. Η σημερινή, υποχρεωτική από τις συνθήκες, τηλεκπαίδευση, αποτελεί ένα ιδιαιτέρως χρήσιμο εργαλείο για το μέλλον. Πλέον, όλη η εκπαιδευτική κοινότητα θα μπορεί, το ακατόρθωτο μέχρι χθες : Όχι μόνο την εξ αποστάσεως διδασκαλία, αλλά και την εξοικείωση με την αναζήτηση εκπαιδευτικής ύλης και την πρόσβαση σε παγκόσμιες πλατφόρμες διαδικτυακής μάθησης.
Μέσα σε έναν μόλις μήνα, μεταβλήθηκαν βιαίως αλλά με τρόπο χρήσιμο τα κριτήρια ιεράρχησης όχι μόνο των αξιών της ζωής, αλλά και των προτύπων που μέχρι πρόσφατα έδειχναν ακλόνητα: Από το τι σημαίνει ηγέτης και ποια χαρακτηριστικά οφείλει να διαθέτει, μέχρι το ποιοι και γιατί εμπνέουν εμπιστοσύνη στην κοινή γνώμη. Είναι οι «ήρωες της διπλανής πόρτας», οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι εργαζόμενοι στην πολιτική προστασία, τις υπηρεσίες καθαριότητας, τα σώματα ασφαλείας, οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, στα καταστήματα που λαμβάνουμε τα αναγκαία για την διαβίωση μας, όλοι αυτοί που σε τούτη την κρίσιμη ώρα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, αποφασισμένοι να διακινδυνεύσουν ακόμα και την ίδια τους τη ζωή να για να σώσουν τον συνάνθρωπό τους. Είναι οι άνθρωποι που επανάφεραν αβίαστα στο βάθρο του αξιακού μας συστήματος τις έννοιες του χρέους, της επιστημοσύνης, του επαγγελματισμού και της κοινωνικής προσφοράς, γκρεμίζοντας εν μία νυκτί άλλες πιο θορυβώδεις και πιο «λαμπερές».
Η ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ηγέτη «για τα δύσκολα» εμφατικά ευρύτερης αποδοχής από εκείνη των εκλογών της 7ης Ιουλίου, η διεθνής αναγνώρισή του ως ο πρωθυπουργός που διείδε έγκαιρα τον κίνδυνο και έλαβε άμεσα μη δημοφιλή και αυστηρά μέτρα για να σώσει τον λαό της χώρας του, είναι ένα πολύ ευδιάκριτο παράδειγμα, των αλλαγών που συντελούνται στα κοινωνικά κριτήρια. Το ίδιο συμβαίνει, άλλωστε, και αντίστροφα. Ηγέτες που στο παρελθόν κατάφεραν να «σαγηνέψουν» το εκλογικό τους σώμα με τον λαϊκισμό, χαϊδεύοντας προεκλογικά ώτα, βρίσκονται υπό καθεστώς λαϊκής απόρριψης καθώς αποδείχθηκαν μικρότεροι των περιστάσεων, άβουλοι.
Η κρίση αποτέλεσε εφαλτήριο, ώστε η Ελλάδα να ξαναθυμηθεί ότι στο ιστορικό της DNA υπάρχει ισχυρό το κύτταρο της αλληλεγγύης. Μια χώρα κατακερματισμένη από την πολυετή κρίση, με την κοινωνία έτοιμη για αντιπαραθέσεις για ζητήματα ελάσσονος σημασίας, εμφανίζεται σήμερα ενωμένη και στρατευμένη στον κοινό σκοπό. Θέτει σε περιθώριο διαρκείας, σε πολιτική υπερωρία, όσους προτρέχουν να απειλήσουν ότι «θα λογαριαστούν μετά» και προχωρά, ενωμένη για την επίτευξη του κοινού σκοπού.
Η νέα πραγματικότητα που αναδύεται και θα αναδειχθεί περαιτέρω όταν ο υγειονομικός εφιάλτης νικηθεί, δίνει χώρο σε νέες αξίες. Ένας νέος κόσμος θα αναδυθεί, με ευκαιρίες και προοπτικές,. Ένας κόσμος  όπου η Ελλάδα θα εισέλθει ενισχυμένη, αλλά πρωτίστως, ενωμένη.