ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, Αθήνα 10/2/2020

Τις θέσεις της Κυβέρνησης ανέπτυξε ο Σπήλιος Λιβανός, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση της Επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για την αστυνομική βία.

Ο Σπήλιος Λιβανός, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί των κυβερνητικών του ημερών νομοθέτησε την ατιμωρησία,  μέσω του κατάπτυστου νόμου Παρασκευόπουλου, ότι η πρωτεύουσα παραδόθηκε στην ανομία, ενώ  τριπλασιάστηκαν οι επιθέσεις των αντιεξουσιαστών. Επικαλέστηκε, μάλιστα, και στοιχεία του Συνηγόρου του Πολίτη, από τα οποία προκύπτει ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκαν 321 περιστατικά αστυνομικής βίας.

«Εντούτοις,  σήμερα έρχεστε εδώ ως κατήγοροι  επικαλούμενοι γεγονότα αυθαιρεσίας, τα οποία δεν έχουν ακόμα κριθεί.  Δεν δείξατε  όμως την ίδια ευαισθησία όταν ρίχνατε χημικά στους συνταξιούχους  έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Όταν  κάνατε  αλόγιστη χρήση χημικών  στην Πλατεία Συντάγματος κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων  για τη Συμφωνία των Πρεσπών.» σημείωσε ο κ. Λιβανός.

O Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ, διαβεβαίωσε ότι όλες οι καταγγελίες για την αστυνομική βία θα διερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές και όσοι κριθούν ένοχοι θα τιμωρηθούν ανάλογα. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η τεράστια  πλειοψηφία όμως των αστυνομικών της ΕΛΑΣ διακρίνεται από αίσθημα καθήκοντος και ευθύνης απέναντι στη κοινωνία.

«Είτε το πείτε «κράτος δικαίου και ασφάλεια», είτε «νόμος και τάξη», ο σεβασμός στον νόμο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ευημερία του τόπου μας, τόνισε ο κ. Λιβανός ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «Η σχέση κράτους δικαίου και κρατικού μονοπωλίου της βίας δεν είναι «αντιθετική και παράδοξη», όπως θα υποστήριζε κάποιος σοβαρός θεωρητικός της λογικής σας, αν είχατε τέτοιους! Το αντίθετο! Είναι δομική και άρρηκτη.»

«Η δυνατότητα άσκησης κρατικής βίας αποτελεί θεμέλιο της λειτουργίας του σύγχρονου, δημοκρατικού κράτους. Η εναλλακτική σε αυτό είναι είτε η βία, το χάος και  η αναρχία, είτε η ιδιωτικοποίηση της κρατικής καταστολής, με την ίδρυση ιδιωτικής αστυνομίας» κατέληξε ο κ. Λιβανός, απευθύνοντας στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το ερώτημα «τι από τα δύο προτείνουν».