AΡΘΡΟ ΣΤΑ ΝΕΑ 

Λέει ο θυμόσοφος λαός ότι ο τρόπος με τον οποίον κάνεις οτιδήποτε, κάνεις τα πάντα.

Στις δύσκολες ώρες,  πόσω μάλλον σε πρωτοφανείς συνθήκες και συγκυρίες πολλαπλών προκλήσεων  όπως αυτή που διανύουμε, η κυρίαρχη λαϊκή  ελπίδα και προσδοκία είναι η ηγεσία του τόπου να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έπεισε τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών ότι διαθέτει αποφασιστικότητα και τόλμη, ότι μπορεί να σταθεί δίπλα τους με ανθρωπιά αλλά και με τη γενναιότητα του ηγέτη που βλέπει τη «μεγάλη εικόνα» και όχι τη «μικρή», που είναι μπροστάρης στη μάχη και δεν διστάζει να αγνοήσει ακόμα και τα προσωπικά διλήμματα που πηγάζουν από την ακλόνητη θρησκευτική πίστη και τις παραδόσεις για να διασφαλίσει το κοινό καλό.

Με κυρίαρχο μέλημα την προστασία της υγείας όλων και την κατά το δυνατόν  ταχεία επαναφορά στην κανονικότητα, -με την  παρέμβασή του για τη λειτουργία των εκκλησιών- ο Κυριάκος Μητσοτάκης  έκανε την  υπέρβαση,  προσμετρώντας τα επιστημονικά δεδομένα, με απόλυτο σεβασμό ταυτόχρονα στο χριστεπώνυμο πλήρωμα.

Με δεδομένο ότι η απειλή του κορωνοϊού  έφερε σε περιδίνηση τον πλανήτη,  η μάχη για την αναχαίτισή του  απαιτεί συνέπεια και πειθάρχηση όλων στα μέτρα που η κυβέρνηση-τάχιστα- αποφάσισε για το κοινό καλό. Πρέπει όλοι μας, να βοηθήσουμε, στο μέτρο που μας αναλογεί, την ανακοπή της διασποράς του ιού στην κοινότητα με τρόπο μαζικό,  που θα φέρει στα όρια του το δημόσιο σύστημα υγείας.

Η κυβέρνηση έδρασε άμεσα και πολυεπίπεδα για τη στήριξη του ΕΣΥ. Προχώρησε ταχύτητα σε προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, μετέφερε σημαντικά κονδύλια στην Υγεία. Τίποτα, ωστόσο, δεν μπορεί να αποδώσει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, αν όλοι μας «δεν κλείσουμε την πόρτα στον κορωνοϊό». Μένουμε σπίτι, λοιπόν.

Ήδη, ανακοινώθηκαν μέτρα στήριξης για τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους που επίσης «θα μείνουν σπίτι» για όσο χρειαστεί, και έπονται κι άλλα.  Άλλωστε, μόλις χθες αποφασίστηκε στο Eurogroup ότι για εφέτος δεν υφίσταται ο στόχος του πλεονάσματος για το 3,5%, ενώ όλες οι δαπάνες για την υγειονομική αλλά και την μεταναστευτική κρίση δεν θα υπολογίζονται στον προϋπολογισμό του 2020. Όπως και οι έκτακτες δαπάνες του κοινωνικού προϋπολογισμού για τους άνεργους, τους οικονομικά αδύναμους και τις προνοιακές δομές.

Δοκιμαζόμαστε και θα δοκιμαστούμε. Αλλά θ αντέξουμε και θα ξανασηκωθούμε. Αρκεί να είμαστε ενωμένοι, σοβαροί και υπεύθυνοι. Η θετική και ώριμη συμπεριφορά της αντιπολίτευσης είναι πολύ χρήσιμη στον αγώνα για την αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών με τις οποίες είμαστε αντιμέτωποι. Και σίγουρα, μεσοπρόθεσμα, θα συνεισφέρει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα.

Είναι η ώρα κατίσχυσης του «εμείς» έναντι του «εγώ». Φροντίζουμε εαυτούς, αλλά στηρίζουμε και τους συμπολίτες μας, γιατί το μέλλον είναι κοινό. Αν χρειαζόμαστε ένα αντιπυρετικό, ας προμηθευτούμε δύο. Όχι δέκα. Γιατί αυτά σίγουρα θα λείψουν σε κάποιον που θα έχει εξίσου ή μεγαλύτερη ανάγκη.

Η χώρα μας, όπως όλοι αναγνωρίζουν, έδρασε με μεγαλύτερη ταχύτητα και προνοητικότητα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές αλλά και από τις ΗΠΑ, που με σημαντική καθυστέρηση κινούνται εκεί που εμείς ήδη πορευόμαστε.

Ο επόμενος μήνας θα δοκιμάσει τα όρια και τις αντοχές μας. Όταν η περιπέτεια θα τελειώσει, θα είμαστε πιο δυνατοί, πιο ώριμοι, πιο συνειδητοποιημένοι. Και αυτό θα είναι, επίσης, κοινή κατάκτηση. Για μας και για τα παιδιά μας.