ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, Αθήνα 9/10/2019

«Οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν, όποιοι και αν είναι, όπου και αν είναι».

Ο Σπήλιος Λιβανός, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας,  εκπροσώπησε την Νέα Δημοκρατία στη συζήτηση που διεξήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τη διερεύνηση των αδικημάτων που αποδίδονται στον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Παπαγγελόπουλο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, απαντώντας στις αιτιάσεις του κ. Τσίπρα περί δειλίας του Πρωθυπουργού λόγω απουσίας του από τη σημερινή διαδικασία, ανέδειξε την αδυναμία του πρώην πρωθυπουργού να καταλάβει τις αρχές της Δημοκρατίας και συγκεκριμένα αυτής της διάκρισης των εξουσιών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Λιβανός απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους βουλευτές: «Εμείς εδώ, είμαστε οι μόνοι αρμόδιοι να κρίνουμε εάν θα προχωρήσουμε ή όχι στη σύσταση της προκαταρκτικής επιτροπής. Η Βουλή και όχι η Κυβέρνηση». Κάλεσε δε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην απεκδύονται των ευθυνών τους, αλλά να καταλάβουν το βαρύ θεσμικό τους καθήκον.

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Λιβανός τόνισε ότι ο  κ. Τσίπρας, παρά τον δεκαετή κοινοβουλευτικό του βίο, δεν μπορεί να αντιληφθεί τη δημοκρατική αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Δεν μπορεί να αντιληφθεί τι συμβολίζουν τα άδεια κυβερνητικά έδρανα, όταν πρέπει να μιλούν μόνο οι βουλευτές. Και αυτό διότι η σημερινή διαδικασία είναι καθαρά κοινοβουλευτική, και ανήκει στο πυρήνα της εξουσίας του Κοινοβουλίου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας ανέδειξε την ταύτιση του κ. Τσίπρα με τον κ. Παπαγγελόπουλο, ενώ κάλεσε τον πρώην Πρωθυπουργό να αποφασίσει ποιά Ελλάδα επιθυμεί, εκείνη στην οποία θα επικρατεί ισότητα όλων των πολιτών απέναντι στο νόμο ή μία χώρα η οποία θα επιφυλάσσει διαφορετική αντιμετώπιση για τους υπουργούς της.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας επίσης, τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ. Κι για αυτό άλλωστε, δεν συμπεριέλαβε τον κ. Τσίπρα στην πρότασή της. Διότι δεν υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις ενοχής του, ωστόσο, εάν ανακύψουν νέα στοιχεία, αυτά θα εξεταστούν. Οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν, όποιοι και αν είναι, όπου και αν είναι.

Ο κ. Λιβανός στηλίτευσε την παρωδία που έστησε το Φεβρουάριο του 2018 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προκειμένου να εξετευλίσει και να εξοντώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον κ. Πικραμμένο  αλλά και τον κ. Σαμαρά.

Παράλληλα, ο κ. Λιβανός έκανε εκτενείς αναφορές στις παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Δικαιοσύνη, επισημαίνοντας τα περί «δικαστικού πραξικοπήματος» και του «είμαστε σε πόλεμο και η Αριστερά ξέρει να πολεμά» του κ. Πολάκη, μέχρι  και την κυνική αναφορά του κ. Τσίπρα, «ότι η Δικαιοσύνη είναι θεσμικό εμπόδιο το οποίο θα ξεπεράσει.»

Στη συνέχεια, ο κ. Λιβανός ανέδειξε το βαρύ θεσμικό αποτύπωμα που έχει η υπόθεση για την Νέα Δημοκρατία,  αφού πρόκειται για μια υπόθεση που προσβάλλει τις πλέον θεμελιώδεις αρχές της Δημοκρατίας μας και του κράτους δικαίου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «είμαστε η μεγάλη παράταξη που σεβόμαστε τους θεσμούς, την Βουλή και σεβόμαστε και εσάς τους αντιπάλους μας».

Για το λόγο αυτό ο κ. Λιβανός κάλεσε τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ψηφίσουν την σχετική πρόταση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.