ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, Αθήνα 23/1/2020

Σε ρητή καταδίκη της απαράδεκτης ενέργειας της εμβολής ελληνικού σκάφους από τουρκική ακταιωρό, προέβη ο Σπήλιος Λιβανός, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής νομοσχεδίου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ενσωμάτωση ενωσιακών οδηγιών για την απόκτηση και διάθεση όπλων.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η απαράδεκτη αυτή  ενέργεια αποδεικνύει την απελπισία της Άγκυρας,  η οποία με δεδομένη την απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει, επιχειρεί να κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση, ενώ συνεχάρη και τους άνδρες του Λιμενικού  για την άψογη  αντιμετώπιση του περιστατικού.

Απαντώντας στη τοποθέτηση της κας Ξενογιαννακοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ για την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας,  ο κ. Λιβανός τόνισε ότι θέση της Ελλάδας είναι να αποσύρει ο Τούρκος Πρόεδρος το πλήθος των ανθρώπων που έχει φέρει στα σύνορα μας στον Έβρο. Παράλληλα, επεσήμανε ότι ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει την αποδοχή από την Τουρκία της επαναπροώθησης μεταναστών και από την ενδοχώρα, με σκοπό να αποσυμφορηθούν τα νησιά καθώς και την διεξαγωγή περιπολιών της Frontex στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας.

Τοποθετούμενος στα λεγόμενα του κ. Καμίνη από το ΚΙΝΑΛ, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι κάθε περιστατικό βίας καταδικάζεται απερίφραστα από τη Κυβέρνηση, αλλά και από τη φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ.

Ως προς τις αιτιάσεις των εκπροσώπων της Ελληνικής Λύσης περί πολιτοφυλακής, ο κ. Λιβανός τόνισε το ελληνικό δίκαιο δεν προβλέπει την έννοια και τη χρήση της πολιτοφυλακής.

Τέλος, καταδίκασε για ακόμα μια φορά την παρουσία και δραστηριοποίηση παρακρατικών, ακραίων ομάδων που επιχειρούν να αναλάβουν το νόμο στα χέρια τους στα ελληνικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα.

Τόνισε, δε,  με έμφαση ότι η Ελληνική Κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή αναγνωρίζουν αποκλειστικά και μόνο το Στρατό, την Αστυνομία και την Εθνοφυλακή ως προστάτες της νομιμότητας των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας.