ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, Αθήνα 17/12/2019

Ο Σπήλιος Λιβανός, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, στην αντιπαράθεση που είχε σήμερα με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτο κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε ένα χρονικό limbo, αφού αγνοώντας ότι κυβέρνησε τεσσερισήμισι χρόνια προσέρχεται στον διάλογο στη Βουλή χωρίς ίχνος αυτοκριτικής αλλά και με παντελή ένδεια προτάσεων. Επιπλέον, τόνισε ότι η Κυβέρνηση «θέλει να δημιουργήσει πλούτο ώστε να έχει κοινωνική πολιτική και κοινωνικό κράτος» διότι αλλιώς δημιουργείται κοινωνικό κράτος με «χρωστούμενα» και οι χώρες καταρρέουν».

Στην κύρια ομιλία του, ο Σπήλιος Λιβανός ανέφερε ότι πρόκειται για έναν αναπτυξιακό προϋπολογισμό που ανατρέπει την υπερφορολόγηση, ενισχύει τις επενδύσεις, διευρύνει τη φορολογική βάση, βελτιώνει την αποτελεσματικότητα του κράτους και αντιμετωπίζει τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα, ενώ, ταυτόχρονα, είναι και ένας προϋπολογισμός με θετικό κοινωνικό πρόσημο, καθώς υλοποιεί βήματα ενίσχυσης των πιο ευάλωτων.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι ο πρώτος προϋπολογισμός της Κυβέρνησης της ΝΔ ανοίγει την πόρτα του μέλλοντος αφήνοντας πίσω τη δεκαετή κρίση και σηματοδοτεί την ευρύτερα απαιτούμενη αλλαγή για την Ελλάδα, αφού «η κρίση που βιώσαμε δεν ήταν μόνο οικονομική, αλλά συνάμα και κρίση αξιών, θεσμών και προτύπων», ενώ πρόσθεσε ότι «το εθνικό ορόσημο της επετείου των 200 ετών από το 1821 αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία να αναστοχαστούμε ποιοι είμαστε και που πάμε. Ποια Ελλάδα οραματιζόμαστε για το μέλλον. Ποια Ελλάδα θέλουμε για τα παιδιά μας.»

Στη συνέχεια, ο βουλευτής επεσήμανε ότι ο προϋπολογισμός 2020 εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο της Κυβέρνησης, που κινείται σε τρεις συγκεκριμένους άξονες: τις μεταρρυθμίσεις, την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος με τη μείωση των φόρων και των εισφορών και ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα, απαλλαγμένο από κόκκινα δάνεια.

Επιπλέον, ανέφερε απτά και συγκεκριμένα αποτελέσματα της έως τώρα ακολουθούμενης μεταρρυθμιστικής ατζέντας της Κυβέρνησης, ενώ τόνισε ότι η Κυβέρνηση παραμένει πιστή στο πρόταγμα ότι ανάπτυξη και κοινωνική ευαισθησία πάνε μαζί και γι’ αυτό έχει ήδη λάβει σειρά μέτρων που ανακούφισαν τους πλέον ευάλωτους και αδύναμους συμπολίτες μας.

Όσον αφορά στα εθνικά θέματα, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολουθείται έχει ως αποτέλεσμα την επανατοποθέτησή μας ως ηγετική δύναμη στα Βαλκάνια, ενώ για τα ελληνοτουρκικά είπε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο τα εθνικά δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία».

Τέλος, ο Σπήλιος Λιβανός, ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός εκπέμπει ισχυρό μήνυμα αναπτυξιακής προοπτικής, σηματοδοτεί την αλλαγή φιλοσοφίας και πρακτικής στο μοντέλο διακυβέρνησης και κηρύττει την επανάσταση της λογικής.