ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 28/07/2020

«Η απόφαση της Κυβέρνησης για επάρκεια ταμειακών αποθεμάτων αποδεικνύεται σοφή»

Απάντηση Σπήλιου Λιβανού στον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης κ. Κυριάκο Βελόπουλο στη Βουλή κατά τη συζήτηση του ν/σ για την ιδιωτική εκπαίδευση

Για την τουρκική προκλητικότητα και το Αιγαίο: «Απ’ ό,τι αντιληφθήκαμε όλοι, ενημερωθήκατε πλήρως κατά την πρόσφατη συνάντησή σας από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εξωτερική πολιτική της χώρας. Και δεν καταλάβαμε να έχετε κάποια ουσιαστική και μεγάλη διαφωνία. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει και πεπεισμένος ότι η εξωτερική μας πολιτική είναι συντονισμένη, πολυδιάστατη και φέρνει αποτελέσματα σε όλα τα μέτωπα σε ό,τι αφορά την τουρκική προκλητικότητα, είτε για το θέμα της Αγίας Σοφίας, είτε για τη Navtex στο Καστελόριζο. Πάντοτε επιδιώκουμε τον διάλογο με τους γείτονές μας και την ειρήνη στην περιοχή. Αυτή είναι πάγια θέση της χώρας μας από όλες τις κυβερνήσεις. Προφανώς αυτή την περίοδο, με την προκλητικότητα της Τουρκίας δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος, οπότε μην το θέτουμε, διότι αφήνοντας υπόνοιες, μπερδεύουμε τον ελληνικό λαό. Αν και όταν έρθει η ώρα του διαλόγου, αυτός θα αφορά στη μία και μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, αυτή για την υφαλοκρηπίδα.

Οσον αφορά στην ετοιμότητα της Ελλάδας, έχει καταστήσει σαφές τους τελευταίους μήνες ότι είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι. Κάνουμε αθόρυβα, εντατική και συντονισμένη δουλειά και αυτό φάνηκε στον Εβρο και στο Αιγαίο. Το έχει πει πολλές φορές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε αυτή την αίθουσα ότι εάν χρειαστεί, θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή ελληνικού εδάφους.

Η πολυδιάστατη πολιτική της κυβέρνησης φέρνει αποτελέσματα. Στόχος μας δεν είναι να καταστραφεί οικονομικά η Τουρκία αλλά να καταδειχθεί η προσπάθεια του Ερντογάν να καταρρίψει τον κοσμικό χαρακτήρα της χώρας του, ότι είναι λάθος να ασκεί επιθετικότητα προς την Ευρώπη την ίδια. Η προσπάθειά μας επικεντρώνεται στο να πείσουμε τη διεθνή κοινή γνώμη ότι οι κινήσεις Ερντογάν είναι πρόκληση για όλο τον δυτικό κόσμο και δεν συνιστούν ελληνο-τουρκική αλλά ευρω-τουρκική διαφορά”.

Για την ελληνική οικονομία : “Οσον αφορά το κομμάτι του ελλείμματος, το κακό αυτό νέο επιβεβαιώνει την ορθή αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στην προτροπή του κ. Τσακαλώτου να δώσει όλα τα λεφτά μπροστά. Η κρίση αυτή είναι πρωτόγνωρη, είναι μεγάλη, δεν ξέρουμε πού θα οδηγήσει και γι αυτό η συντονισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού και του υπουργείου Οικονομικών να υπάρχουν πάντοτε ταμειακά αποθέματα, αποδεικνύεται σοφή.

Σίγουρα χρειαζόμαστε ένα οργανωμένο σχέδιο για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Μα, αυτό ακριβώς σχεδιάζουμε. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη, σε αυτή την κατεύθυνση κινείται ο δημόσιος διάλογος που ήδη έχουν εγκαινιάσει και σε αυτή την κατεύθυνση, περιμένουμε και τις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης”.

Για την Πράσινη Ενέργεια και τη στήριξη των αγροτών : “Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να πρωτοπορήσει στην απεξάρτηση από τον λιγνίτη, να τρέξουμε μπροστά και να δημιουργήσουμε την Πράσινη Ελλάδα, πρωτοπόρο στην Ευρώπη και να ενισχύουμε την παραγωγή ενέργειας από άλλες πηγές, που δεν μολύνουν την ατμόσφαιρα. Ταυτόχρονα, θέλουμε να στηρίξουμε τον ‘Ελληνα αγρότη, να τον κάνουμε επιχειρηματία, έτσι ώστε να στηρίξει τα προϊόντα του και στον δευτερογενή τομέα”.

Για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τομ Χάνκς και την παρουσία του στην Επίδαυρο : “Προφανώς δεν έχουμε καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει καμία σχέση η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, από την πρώτη στιγμή που μπήκε στην πολιτική, με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ στο πως διαχειρίζεται τη δημόσια περιουσία και τα δημόσια αγαθά που έχει στη διάθεσή του. Είναι ένας πολύ σοβαρός πολιτικός. Χρειάστηκε να κάνει δύο παρουσίες μέσα στο Σ/Κ. Πήγε στην Πάρο με το αεροπλάνο της γραμμή και συναντήθηκε με τον κορυφαίο, ίσως, παγκοσμίου φήμης ηθοποιό για να του παραδώσει το ελληνικό του διαβατήριο. Οι εικόνες αυτές έκαναν τον γύρο του κόσμου και αυτή είναι η καλύτερη καμπάνια που θα μπορούσε κανείς να κάνει σε μια τόσο δύσκολη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό. Και στη συνέχεια, πήρε την πρωτοβουλία του να είναι παρών στην Επίδαυρο, σε μία τόσο σημαντική παράσταση του Αισχύλου, ένα πολιτιστικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας για την Ελλάδα, μέσα σε αυτό το ιδιαίτερο κλίμα, η οποία μάλιστα, μεταδιδόταν σε απευθείας χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν υπήρχε άλλος τρόπος παρά να χρησιμοποιήσει ένα ελικόπτερο.

Δεν θα παρασυρθούμε να μπούμε σε σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί όλοι θυμόμαστε. Εμείς σεβόμαστε απόλυτα τα δημόσια αγαθά και τους Ελληνες πολίτες”.