ΆΡΘΡΟ ΣΤΟ THE PRESIDENT

Ειρήνη στο έθνος, ειρήνη στο κόσμο. Η φράση αυτή του Κεμάλ Ατατούρκ καθόριζε για χρόνια την τουρκική εξωτερική πολιτική. Ο σημερινός όμως ηγέτης Ταγίπ Ερντογάν με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αποκηρύσσει την πολιτική του Ατατούρκ, και  αναβιώνει έναν οθωμανικό και μουσουλμανικό εθνικισμό.

Στην πράξη αμφισβητεί συνθήκες όπως αυτή της Λωζάνης, που καθόρισαν τα σύνορα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, ενώ παράλληλα, με επεμβάσεις από την περιοχή της Λιβύης έως τη Συρία και τη σύγκρουση Αζερμπαιτζάν-Αρμενίας στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπαχ, επιδιώκει να καταστήσει την Τουρκία περιφερειακή δύναμη.

Κύριο πεδίο έκφρασης αυτής της πολιτικής νεοθωμανισμού του Ερντογάν  αποτελεί το Αιγαίο. Οι προσβλητικές για την Ελλάδα ενέργειες της Τουρκίας, όπως οι αμφισβητήσεις των θαλασσίων ζωνών και της κυριαρχίας επί νήσων αποτυπώνουν με ενάργεια τόσο την ιδεολογία όσο και τους σκοπούς του Τούρκου Προέδρου.  Αποκορύφωμα της πρακτικής εφαρμογής της πολιτικής του Ερντογάν αποτελούν το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών, το οποίο καταδίκασε σύσσωμη η διεθνής κοινότητα, από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες μέχρι την Μόσχα, η εξίσου παράνομη και προκλητική NAVTEX, που παραμένει σε ισχύ μέχρι τις 2 Αυγούστου, για έρευνες του τουρκικού ερευνητικού «Oruc Reis», εντός περιοχών που ανήκουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, και η απόπλευση του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο.

Η απάντηση της Αθήνας, ως όφειλε, ήταν αποφασιστική, άμεση και έγκαιρη. Σε διάστημα λίγων ωρών μεγάλο μέρος του ελληνικού στόλου αναπτύχθηκε στο Ανατολικό Αιγαίο, με εντολές να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας. Ταυτόχρονα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε άμεσα την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ουάσιγκτον, το Βερολίνο και τη Μόσχα. Συνέπεια των διπλωματικών ενεργειών του Πρωθυπουργού ήταν η σφοδρή καταδίκη, από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας των τουρκικών ενεργειών.

Ήδη, ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας, ανακοίνωσε  την απόσυρση του ερευνητικού σκάφους «Orus Reis», για την έναρξη διαλόγου Ελλάδας-Τουρκίας. Η θέση, όμως της Αθήνας, παραμένει πάγια και ξεκάθαρη. Σαφώς τασσόμαστε υπέρ του διαλόγου και υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών με τα γειτονικά κράτη, πάντα με γνώμονα  το διεθνές δίκαιο. Δεν θα καθίσουμε όμως σε τραπέζι διαλόγου όπου η Τουρκία θα προβάλλει μαξιμαλιστικές και ανεδαφικές θέσεις ενώ διαρκώς θα προσβάλλει την ελληνική κυριαρχία σε θάλασσα και αέρα. Μόνη μας διαφορά με την γείτονα χώρα είναι ο ορισμός της υφαλοκρηπίδας. Για αυτή τη διαφορά είμαστε έτοιμοι, εφόσον και η Τουρκία σταματήσει άμεσα κάθε προκλητική ενέργεια και προσέλθει καλόπιστα, να αναζητήσουμε λύση εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου.

Η Ελλάδα, όπως απέδειξε τόσο στον Έβρο όσο και με την ταχύτατη ανάπτυξη του στόλου στο Αιγαίο, είναι σε θέση να υπερασπιστεί κάθε εκατοστό της εδαφικής της κυριαρχίας. Παράλληλα, όμως, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στη δημοκρατία, επιθυμεί τη διπλωματική λύση των διαφορών της. Κραδαίνει λοιπόν κλάδο ελαίας, αλλά και ξίφος. Προωθεί και αναζητά το διάλογο, αλλά δεν θα διστάσει να υπερασπιστεί τον αέρα, τη θάλασσα και τη στεριά της πατρίδας μας.