ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λιβανός : Bασικός προσανατολισμός του ΥΠΑΑΤ είναι η προώθηση
της ελληνικής διατροφής ως brand name και η ενίσχυση της
ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων

Οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων και συνεταιριστικών οργανώσεων, αλλά και επισκέψεις σε επιχειρήσεις που αποτελούν παράδειγμα στον τομέα των εξαγωγών, βρέθηκαν σε πρώτο πλάνο τη δεύτερη μέρα της περιοδείας του ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιου Λιβανού Πέλλα και Ημαθία. Στην περιοδεία του στην Ημαθία, τον υπουργό συνόδευαν ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος. ο βουλευτής κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Το πρωί ο κ. Λιβανός επισκέφθηκε την επιχείρηση Exfrut ABEE η οποία εξάγει προϊόντα της στην Ευρώπη και κυρίως στη Γερμανία, το τυποποιϊτήριο Καλαϊτζίδη, τον οινοποιητικό συνεταιρισμό VAENI, την Ένωση Κονσερβοποϊών Ελλάδας και τους συνεταιρισμούς Venus και ΑΛΜΕ.

Στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Κώστα Καλαϊτζίδη, ο κ. Λιβανός είχε συνεργασία με εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων, οι οποίοι του έθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της περιοχής.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της νέας ΚΑΠ, ο κ. Λιβανός επισήμανε ότι ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και αγρότες έχουν κοινό στόχο καθώς πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα η σύγκλιση των ιστορικών δικαιωμάτων. Εξήγησε, ωστόσο, ότι η διαδικασία δεν μπορούσε να ξεκινήσει από εφέτος, αφού επιβάλλεται να προηγηθεί συγκεκριμένη προεργασία.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επανέλαβε ότι βασικός του προσανατολισμός είναι η προώθηση της ελληνικής διατροφής ως brand name και η εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών. Ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι με τον τρόπο αυτό θα ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων, θα προωθήσουμε τις νέες τεχνολογίες, αλλά και θα διαχειριστούμε καλύτερα τους φυσικούς πόρους της χώρας μας.

Επιδίωξή μας είναι, τόνισε κ. Λιβανός, μέσα από την εμπειρία επισκεπτών με τη γη και με την παραγωγή, αλλά και μέσω προώθησης της ελληνικής διατροφής, να ενισχύσουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης να διαμορφώσουμε τουριστική περίοδο 12 μηνών. Και επισήμανε την ανάγκη να αποκτήσουν τα προϊόντα μας ταυτότητα, σημειώνοντας ότι προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται πολλές από τις επιχειρήσεις της περιοχής.

Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα με τους ΤΟΕΒ ο κ. Λιβανός ανακοίνωσε ότι κατατίθεται νομοθετική ρύθμιση που επιλύει το πρόβλημα των Γενικών Συνελεύσεων που έχει δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι εντός του έτους θα διαμορφωθεί νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία των συγκεκριμένων οργανισμών.

Στον κ. Λιβανό ετέθη και το ζήτημα των συσκευασιών για τα φυτοφάρμακα. Όπως ανακοίνωσε, έχει δημιουργηθεί ομάδα εργασίας η οποία εξετάζει προτάσεις αντιμετώπισης του προβλήματος, με κυριότερη την πρόταση να γίνουν σημεία συλλογής στα σημεία πώλησης όπου κατά την αγορά θα «χρεώνεται» στο ΑΦΜ του κάθε αγρότη τη το φυτοφάρμακο που θα αγοράζει και θα διαγράφεται όταν παραδίδει τη συσκευή.

Αρκετοί αγρότες έθεσαν την ανάγκη αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ και προσαρμογής του στην κλιματική αλλαγή. Ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι στους τελευταίους 18 μήνες ο ΕΛΓΑ έχει νοικοκυρευθεί και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση πριμοδότησε τον Οργανισμό με 32 εκατομμύρια ευρώ για εφέτος. Παράλληλα ζητήθηκε αναπροσαρμογή του συστήματος με το οποίο φορολογούνται οι αγρότες συνεταιριστές.

Σε ό,τι αφορά στις κορωνοενισχύσεις ο κ. Λιβανός υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση κινείται με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα και τις δυνατότητες που υπάρχουν.

Στην αντιπεριφέρεια Ημαθίας ο κ. Λιβανός συνάντησε και ομάδα νέων, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν και μεταπτυχιακές σπουδές, οι οποίοι επέστρεψαν με καινοτόμες δράσεις στον πρωτογενή τομέα.

Ο κ. Λιβανός επισήμανε ότι αυτοί οι νέοι και οι νέες αποτελούν την επόμενη γενιά. Πρόθεσή μας είναι, επισήμανε, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Όπως είπε στο ΥΠΑΑΤ έχει δημιουργηθεί ομάδα εργασίας η οποία εξετάζει συνεκτικές δράσεις που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των παιδιών για την αγροτική οικονομία ακόμα και από την ηλικία του παιδικού σταθμού. Μάλιστα όπως είπε, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της εκπαίδευσης και κατάρτισης εξετάζονται ιδέες και προγράμματα για εξειδίκευση, όσων ενδιαφέρονται, στην παραγωγή συγκεκριμένων προϊόντων.