ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, Αθήνα, 02/06/2020

 O Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Σπήλιος Λιβανός, ξεκίνησε τη σημερινή του παρέμβαση αποχαιρετώντας, εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, την Αμαλία Μεγαπάνου. Μια εξαιρετική συγγραφέα, όπως είπε, έναν άνθρωπο του πνεύματος που δίδαξε ηθική με τη στάση ζωής της.

Επί της ουσίας του νομοσχεδίου: «Το παρόν νομοσχέδιο επιλύει πολλά σημαντικά ζητήματα για την αγροτική οικονομία. Πολύ σημαντική είναι η διάταξη για την αυστηροποίηση του πλαισίου ποινών για τις παράνομες ελληνοποιήσεις, με την οποία αυξάνονται πρόστιμα και ποινές. Αποτελεί προγραμματικό πλαίσιο της ΝΔ για τις ελληνοποιήσεις και ο Υπουργός το είχε αναγγείλει. Το επόμενο εξάμηνο θα ολοκληρωθεί το σχέδιο δράσης με παρεμβάσεις στον οργανωτικό μηχανισμό και την τεχνολογία.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει αποδείξει και αποδεικνύει καθημερινά ότι στηρίζει εμπράκτως τους αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς. Βαδίζει με συγκεκριμένο σχέδιο προκειμένου να αναδείξει τον αγροτικό τομέα βασικό πυλώνα της οικονομίας μας χτίζοντας μια νέα εθνική στρατηγικής για τον γεωργικό τομέα που θα τον συνδέει με τον τουρισμό και τη γαστρονομία. Θα δίνει προτεραιότητα στην αξιοποίηση της τεχνολογίας και της καινοτομίας, μεταβαίνοντας στην έξυπνη γεωργία.»

Για τα ζητήματα εθνικής πολιτικής : «Η πολιτική της κυβέρνησης και της χώρας είναι μία και ενιαία έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε και δεν παρασυρόμαστε από την επιθετική πολιτική της Τουρκίας. Μην παρερμηνεύσει, όμως, κανείς, τη δύναμη της μετριοπάθειας. Οι «κόκκινες γραμμές» είναι συγκεκριμένες και δεδομένες και θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο, και το τελευταίο εκατοστό εθνικής κυριαρχίας. Αποδείξαμε στα γεγονότα του Μαρτίου στον Έβρο ότι διαθέτουμε υψηλό φρόνημα και εθνική αυτοπεποίθηση, πάντα στο πνεύμα του Διεθνούς Δικαίου. Τον φράκτη στον Έβρο τον χτίζουμε, τον προχωράμε και ξεκαθαρίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι οι δίοδοι που υπαγορεύονται από το Διεθνές Δίκαιο, υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

Για τις εκτεταμένες διαδηλώσεις στην Αμερική : «Καταδικάζουμε τη βία απ΄ όπου κι αν αυτή προέρχεται. Τη βία στους δρόμους, στις τράπεζες, παντού. Αλλά άλλο είναι η βία και άλλο ο διχασμός και ο ρατσισμός.  Μην ξεχνάμε τα λόγια του Μάρτιν Λούθεν Κίνγκ “αντιδρούνε οι εκπρόσωποι της μεσαίας τάξης για δικαιοσύνης”.  Αυτό το πνεύμα ακολουθεί και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Για τις αιτιάσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη : «H κυβέρνηση πιστεύει στο κράτος δικαίου, με ασφάλεια για τους πολίτες παντού. Στην πόλη, στο χωριό, παντού. Λέμε «ναι», λοιπόν, στην εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας, δικαιοσύνης και κράτους δικαίου και στην αγροτική πολιτική. Αρα, λοιπόν, ασφάλεια και δικαιοσύνη και στη φέτα, και στις ελληνοποιήσεις».

Για τις παρατηρήσεις του βουλευτή του ΚΚΕ κ. Νίκου Καραθανασόπουλου :  «Σωστά μιλάτε για την ανάγκη εκσυγχρονισμού των αρδευτικών έργων στη Δυτική Ελλάδα. Χρειάζεται μία συνολική συζήτηση και σχέδιο για συνολική διαχείριση των υδάτινων πόρων συνολικά στη xώρα. Δεν είπε όμως τίποτα ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, για τις λύσεις που έδωσε η κυβέρνηση στα ΤΟΕΒ για το πότισμα φέτος, ούτε  για την πρόταση για συνολική λύση με τη ρύθμιση των χρεών με τη ΔΕΗ μέσω των φωτοβολταϊκών πάρκων.