ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ

 

EΡ: Πώς σχολιάζετε τις τελευταίες αποκαλύψεις με επίκεντρο την ηχογραφημένη συνομιλία Μιωνή-Παππά; Και πώς πρέπει να προχωρήσει αυτή η υπόθεση;

AΠ: Tα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, με τις αποκαλύψεις για την εξωθεσμική λειτουργία στελεχών των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι πρωτόγνωρα στην μεταπολιτευτική μας ιστορία. Αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας την καθεστωτική αντίληψη ορισμένων μελών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,  που μοναδικό σκοπό είχε την κατάληψη των αρμών της εξουσίας και την εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων, χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό.

Η ΝΔ δεν θα ακολουθήσει το ΣΥΡΙΖΑ σε αυτόν τον πολιτικό βούρκο. Δεν θα αφήσουμε το παρακράτος να μολύνει την πολιτική ζωή αυτού του τόπου.  Με πίστη απέναντι στη δημοκρατία, το Σύνταγμα και τον ελληνικό λαό θα εφαρμόσουμε τους νόμους, ακολουθώντας τη θεσμική οδό διότι, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός, η θεσμική τάξη, η δημοκρατική και θεσμική κανονικότητα είναι η ισχυρότερη απάντηση σε όσους επιχείρησαν να στήσουν μια απόπειρα χειραγώγησης των θεσμών. Η Δημοκρατία μας είναι ισχυρή και λειτουργούσα,  με απαράβατο και απόλυτο κανόνα τη διάκριση των εξουσιών.

ΕΡ : Ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, σας «πετάει το γάντι», ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς να βάλετε και τον ίδιον τον Αλέξη Τσίπρα «στο κάδρο» των ευθυνών, ενώ ταυτόχρονα μιλάει για επανάληψη του «βρώμικου 89».

ΑΠ:  Ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα αλλά τελικά το μόνο που καταφέρνει είναι να εκτίθεται. Η σύγκριση του με τον Ανδρέα Παπανδρέου μόνο θυμηδία προκαλεί, αφού ουδείς μπορεί να διανοηθεί τη σύγκριση του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ με τον «ηγέτη» των ψευδαισθήσεων και των αυταπατών. Ως προς το 1989, ας αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τι ήταν. Αν ήταν βρώμικη πολιτική δίωξη, τότε ο κ. Τσίπρας οφείλει να αποπέμψει άμεσα, σήμερα τον κ. Κουβέλη, τομεάρχη Δικαιοσύνης στο κόμμα του, ο οποίος τότε ήταν υπουργός δικαιοσύνης. Τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του κ. Δραγασάκη αλλά και τον κ. Φίλη, που υποστηρίζει ότι το 1989 υπήρξε κάθαρση. Αν πάλι ήταν κάθαρση, τότε αυτογελοιοποιείται. Και τα δύο όμως δεν γίνεται να είναι.

Οπότε, αντί να κουνάει το δάκτυλο ο κ. Τσίπρας, θα ήταν πιο χρήσιμο για τον ίδιον αλλά και για το πολιτικό σύστημα γενικότερα, να ξεκινήσει μια γενναία, ειλικρινή συζήτηση που θα τον οδηγήσει στην αυτοκάθαρση.

ΕΡ : Η Τουρκία αποδεικνύει καθημερινά ότι σχεδιάζει κλιμάκωση της επιθετικής της στρατηγικής στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και τα ελληνο-τουρκικά σύνορα στον Εβρο. Ανησυχείτε για «θερμό επεισόδιο»; Και ποια είναι τα περιθώρια αντίδρασης εκ μέρους της Ελλάδας;

Η Ελλάδα προασπίζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και το εθνικό συμφέρον, έχοντας ως απαράβατη αρχή της την τήρηση του διεθνούς δικαίου. Παράλληλα, με μια δραστήρια και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική έχει καταφέρει να οικοδομήσει ισχυρές συμμαχίες, εξασφαλίζοντας τη στήριξη τόσο των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Έχει πετύχει να καταστήσει σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Παράλληλα, όμως, όπως έχει δηλώσει τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών, είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε και το τελευταίο εκατοστό της εθνικής μας κυριαρχίας σε θάλασσα και στεριά. Συνεπώς, χωρίς πανικό, η Κυβέρνηση σχεδιάζει και εφαρμόζει την εξωτερική της πολιτική, ούσα έτοιμη να αντιμετωπίσει με σιδερένια πυγμή οποιαδήποτε τουρκική προκλητικότητα.

EΡ: Είστε αισιόδοξος ότι  η πρόταση της Κομισιόν για την στήριξη των ευρωπαϊκών κρατών από τις συνέπειες της πανδημία του COVIT-19,  θα  πάρει τελικά  το «πράσινο φως» και θα υλοποιηθεί;

AΠ: Η πρόταση της Ε.Ε. για την δημιουργία του  Ταμείου Ανασυγκρότησης δείχνει ότι η Ευρώπη αντιλήφθηκε την κρισιμότητα της συγκυρίας και  την ιστορική ευκαιρία για την βαθύτερη και ουσιαστικότερη ενοποίηση της. Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς, αλλά ευελπιστώ ότι οι αντιστάσεις των «φειδωλών τεσσάρων» θα καμφθούν, και το αργότερο έως τον Οκτώβριο, θα έχουν επιτευχθεί οι αναγκαίοι συμβιβασμοί.

Η πρόταση της Κομισιόν αποτελεί ένα σημαντικό βήμα αλληλεγγύης και το πιο σημαντικό στοιχείο του πακέτου δεν είναι το ποσό, αλλά η ίδια η ιδέα, για τη «σύλληψη» της οποίας, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και συνολικά οι ηγέτες του Νότου.

Η αξιοπιστία και η φερεγγυότητα του Έλληνα Πρωθυπουργού αποτελεί εγγύηση ότι τα χρήματα που θα εισρεύσουν στη χώρα, 32 δις από το Ταμείο Ανάπτυξης πλέον 19 δις από το ΕΣΠΑ, θα αξιοποιηθούν ώστε η χώρα να αλλάξει σελίδα, να περάσει στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

ΕΡ: Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι το νομοσχέδιο για τις πορείες αποτελεί «επιστροφή στο γύψο» και ότι είστε κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά κοινωνική μειοψηφία. Τι ισχύει τελικά;

AΠ : Το νομοσχέδιο για τις πορείες αποτελεί μια εμβληματική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης, την οποία τώρα υλοποιούμε. Ο ελληνικός λαός ενέκρινε πλήρως τη πρόταση μας, αντιλαμβανόμενος ότι πρέπει να υπάρξει μια σύγχρονη, δημοκρατική και φιλελεύθερη ρύθμιση του ζητήματος. Διότι δεν γίνεται η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού να παραμένει όμηρος μειοψηφιών, που θεωρούν την Αθήνα και τα άλλα αστικά κέντρα της χώρας ως «χωράφι του παππού τους.»  Η πρόταση της Κυβέρνησης είναι σύμφωνη με το άρθρο 11 του Συντάγματος καθώς και με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Μια πρόταση που υιοθετεί τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και συμβάλλει στο να παύσει η πρωτεύουσα να δίνει την εικόνα ανοχύρωτης πόλης. Ως προς τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, το λεξιλόγιο περί «γύψου» αποδεικνύει πώς ορισμένοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει τι συνέβαινε επί χούντας και επιχειρούν να φτιάξουν εντυπώσεις. Η δημοκρατία μας όμως, και αυτό είναι το μεγαλείο της, επιτρέπει σε αυτούς να εκφέρουν ακόμα και αυτές τις ανεδαφικές και αντιστόρητες απόψεις.