ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, 31/03/2022

Τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή επισκέφθηκε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, κ. Σπήλιος Λιβανός.

Αντικείμενο της συνεργασίας των δύο ανδρών ήταν η πρόοδος των εν εξελίξει έργων υποδομών αλλά και ο σχεδιασμός των νέων οδικών αξόνων που χρειάζεται ο νομός Αιτωλοακαρνανίας και συνολικά η Δυτική Στερεά Ελλάδα για την σύγχρονη ανάπτυξη της.

Συγκεκριμένα έγινε λεπτομερής συζήτηση για τα ακόλουθα σημαντικά αναπτυξιακά έργα:

1. Για τον Οδικό άξονα Αστακού – Πλατυγιαλιού – Ιόνιας Οδού, το Υπ. Υποδομών και Μεταφορών προτίθεται να αναθέσει τις υπολειπόμενες μελέτες που απαιτούνται για την ωρίμανση του έργου, μέσω της Συμφωνίας Πλαίσιο που υπεγράφη πρόσφατα, ώστε να ολοκληρωθεί το μελετητικό αντικείμενο για δημοπράτηση του έργου. Η ανάθεση αναμένεται να γίνει εντός του εξαμήνου με στόχο την ολοκλήρωση των μελετών έως το τέλος του 2022 ή τις αρχές του 2023.

2. Για την κάθετη σύνδεση Ιονίας Οδού – Αγρινίου και σύνδεσης Αγρίνιου – Καρπενησίου, έγινε εκτενής τεχνική συζήτηση από την οποία προέκυψαν συγκεκριμένες λύσεις οι οποίες θα ανακοινωθούν στο Υπ. Υποδομών και Μεταφορών στη συνάντηση που θα λάβει χώρα άμεσα με πρωτοβουλία του δημάρχου Αγρινίου και όλων των ενδιαφερόμενων φορέων.

3. Παρουσίαση τεκμηριωμένης πρότασης Σπήλιου Λιβανού για την δημιουργία νέας εξόδου στην Ιόνια Οδό στη θέση Χαλαζιά Μεσολογγίου. Έγινε κατανοητό από τον Υπουργό Κώστα Καραμανλή και τους συνεργάτες του αφενός η ανάγκη που υπάρχει για άμεση πρόσβαση στο λιμάνι και την Ι.Π. του Μεσολογγίου για εμπορικούς και τουριστικούς σκοπούς και αφετέρου το χαμηλό κόστος της επένδυσης αυτής.
Η πλευρά του Υπ. Υποδομών και Μεταφορών υποδέχθηκε την πρόταση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, και δεσμεύτηκε να την μελετήσει και ακολούθως να την συνεκτιμήσει με τους παραχωρησιούχους και να επανέλθει άμεσα.

4. Για τα αντιπλημμυρικά έργα Ιονίας Οδού και την κατασκευή της Γέφυρα Ευήνου ο Υπουργός είπε ότι τις προηγούμενες μέρες δόθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος η απαιτούμενη περιβαλλοντική άδεια για τα έργα που θα εκτελέσει ο Παραχωρησιούχος, που για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας είναι περίπου 85 εκατ €.
Στα έργα αυτά περιλαμβάνεται και η κατασκευή νέας γέφυρας στον Εύηνο, όπως έχει ανακοινώσει το Υπουργείο.

5. Ο Σ. Λιβανός παρουσίασε, επίσης, την πρόταση δημιουργίας μιας σύγχρονης οδικής σύνδεσης Θέρμου – Ναυπάκτου και Θέρμου – Αγρινίου.
Αναπτύχθηκαν λεπτομερώς οι λόγοι αναβάθμισης του υπάρχοντος απαρχαιωμένου οδικού δικτύου, δηλ. η ανάπτυξη της περιοχής και κυρίως οι ασφαλείς διελεύσεις. Θα ακολουθήσουν κι άλλες συναντήσεις εργασίας για να διερευνηθούν οι δυνατότητες ένταξης των μελετών του έργου αυτού σε κάποιο χρηματοδοτικό πλαίσιο.

6. Τέλος, ο Βουλευτής ενημερώθηκε λεπτομερώς για την πρόοδο των εργασιών του αυτοκινητοδρόμου Ακτίου-Αμβρακίας.
Το έργο προχωρά με πολύ γοργούς ρυθμούς και αποδεικνύεται έτσι η ορθότητα των επιλογών και των αποφάσεων που έλαβε ο Υπουργός Κώστας Καραμανλής για να ολοκληρωθεί επιτέλους το πολύπαθο αυτό έργο.

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Σπήλιος Λιβανός τόνισε τη σημασία των εν λόγω έργων υποδομής για την ανάπτυξη του νομού Αιτωλοακαρνανίας, καθώς δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ασφαλέστερες και ταχύτερες μεταφορές και ευχαρίστησε θερμά τον Υπουργό κ. Καραμανλή και την Γεν. Γραμ. κα Μαριέλλη Γεράρδη για τη συνεργασία.