Συνέντευξη στην εφημερίδα Παραπολιτικά 16/01/2021

Η ανάδειξη του κεντρικού ρόλου που κατέχει ο αγρότης στην ελληνική οικονομία και κοινωνία και η εξασφάλιση της θέσης που αξίζει η σκληρή του εργασία, αποτελεί μόνιμο μέλημα της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως επισημαίνει ο υπουργός κ. Σπήλιος Λιβανός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» και τον δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο.

1.Ποιες είναι οι πρώτες σας βασικές προτεραιότητες ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων;

Εργαζόμαστε πυρετωδώς, ενημερωνόμαστε και επικαιροποιούμε το βασικό μας σχεδιασμό για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης. Θα συνεχίσουμε με την ίδια μεθοδικότητα, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα. Η χρονική στιγμή είναι κρίσιμη. Αντιμετωπίζουμε μία πρωτοφανή πανδημική κρίση, που έχει απορρυθμίσει όλη την παραγωγική και εμπορική αλυσίδα. Η πρώτιστη λοιπόν προτεραιότητα είναι η στήριξη του συνόλου του αγροτικού κόσμου. Παράλληλα, στο επόμενο διάστημα θα λάβουμε σημαντικές στρατηγικές αποφάσεις που θα δεσμεύσουν πόρους και θα καθορίσουν την εξέλιξη των κλάδων της αγροδιατροφής την επόμενη δεκαετία. Μόνιμο μέλημα της νέας ηγεσίας του Υπουργείου θα είναι να καταστήσει σαφές στο σύνολο της κοινωνίας, το αυτονόητο για μένα, ότι ο αγρότης κατέχει κεντρικό ρόλο στην ελληνική οικονομία και κοινωνία και να του εξασφαλίσει τη θέση που αξίζει η σκληρή του εργασία. Η πρόσφατη κρίση απέδειξε περίτρανα ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς πολλά υλικά αγαθά, αλλά όχι χωρίς τα πολύτιμα προϊόντα της γης, τον καρπό του καθημερινού αγώνα των αγροτών.

2. Η εστίαση και τα ξενοδοχεία, που απορροφούν πολύ μεγάλο τμήμα από τα εγχώρια αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, είναι είτε κλειστά είτε υπολειτουργούν. Πώς θα αποτρέψετε τις επιπτώσεις σε επιχειρήσεις του κλάδου ή σε μεμονωμένους αγρότες και κτηνοτρόφους;

Το ΥΠΑΑΤ έχει μεριμνήσει εγκαίρως και έχει λάβει μια σειρά μέτρων στήριξης των αγροτών μας. Από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους έχουν εγκριθεί πάνω από 400 εκατ. ευρώ και ήδη έχουν εκταμιευθεί περί τα 270 εκατ. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και των φυσικών καταστροφών. Διαβεβαιώνω τους αγρότες ότι είμαστε στο πλευρό τους κατά τη διάρκεια της κρίσης και θα παραμείνουμε και μετά από αυτή. Η στάση αυτή αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησής μας και προσωπικά του Πρωθυπουργού.

3. Είναι έτοιμος ο αγροτικός κόσμος για τη νέα ΚΑΠ, που δίνει έμφαση στην «πράσινη» γεωργία, την ψηφιακή μετάβαση και τα βιολογικά προϊόντα;

Χρέος μας είναι να είμαστε έτοιμοι. Οι οδηγίες μου στις αρμόδιες υπηρεσίες είναι να κινηθούμε με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα. Άλλωστε προγραμματικός μας στόχος είναι η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα. Διαχρονικές αδυναμίες που αυξάνουν το κόστος παραγωγής και σπαταλούν πόρους, όπως η μη αξιοποίηση της τεχνολογίας, των αυτοματισμών και των δυνατοτήτων της ευφυούς γεωργίας, η μικρή οικονομική κλίμακα παραγωγής, η ελλιπής συμβουλευτική υποστήριξη των παραγωγών, συνδυάζονται με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τις νέες οικολογικές απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και επιβάλλουν καθολικές αλλαγές, αναθεώρηση πρακτικών και επενδύσεις στη δημιουργία νέων υποδομών. Προχωρούμε με γρήγορα βήματα κι επιδιώκουμε η έξυπνη γεωργία, η ψηφιοποίηση του πρωτογενούς τομέα, οι καινοτόμες μορφές παραγωγής τόσο στη γεωργία όσο και στην κτηνοτροφία να ενταχθούν στην καθημερινότητα της αγροτικής παραγωγής. Στον τομέα της βιολογικής παραγωγής η Ελλάδα, λόγω της μοναδικής ποιότητας των προϊόντων της, μπορεί πραγματικά να κάνει θαύματα. Πριν από 12 χρόνια ξεκίνησα κι εγώ την καλλιέργεια βιολογικής ελιάς στον τόπο μου, στο Μεσολόγγι κι έχω ζήσει όλες τις δυσκολίες αλλά και τις συγκινήσεις που κρύβει αυτή η παραγωγική διαδικασία. Η εμπειρία μου αυτή είναι πολύτιμος οδηγός στη σημερινή μου αποστολή.

4.Υπάρχει ενδιαφέρον από επιχειρηματίες του εξωτερικού για επενδύσεις στον αγροδιατροφικό τομέα στην Ελλάδα;

Η μοναδικότητα των ελληνικών προϊόντων αναγνωρίζεται διεθνώς. Παράλληλα η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης αλλά και πριν από αυτή, ενίσχυσε το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας μας. Οι επενδυτές γνωρίζουν ότι μπορούν να επενδύσουν με ασφάλεια στην Ελλάδα. Μια χώρα που δίνει ευκαιρίες και στην οποία γίνονται μεταρρυθμίσεις που κάνουν το κράτος σύμμαχο του επενδυτή και όχι αντίπαλό του. Στο πλαίσιο αυτό, στόχος μας είναι η ανάδειξη του αγροδιατροφικού τομέα σε βασικό πυλώνα της οικονομίας και η άμεση σύνδεσή του με την επιστημονική έρευνα, την εκπαίδευση, την τεχνολογία, την επιχειρηματικότητα, την μεταποίηση αλλά και με άλλες μορφές της οικονομίας, όπως ο τουρισμός.

5.Το γεγονός ότι παγκοσμίως η Μεσογειακή Διατροφή κερδίζει «πόντους» πιστεύετε ότι θα ευνοήσει την ελληνική παραγωγή;

Στην κορυφή της μεσογειακής διατροφής είναι η ελληνική διατροφή, η οποία από μόνη της αποτελεί ξεχωριστό brand. Προτεραιότητά μας είναι να αξιοποιήσουμε αυτό το brand και να το προβάλλουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο παγκοσμίως. Ο διεθνής ανταγωνισμός στην αγροδιατροφή είναι πιο έντονος από ποτέ. Τα προϊόντα χαμηλού κόστους, εισαγόμενα τα περισσότερα, λαμβάνουν και στη χώρα μας τη μερίδα του λέοντος σε πολλές κατηγορίες τροφίμων που καταναλώνουμε. Σε αυτό το σύνθετο πλαίσιο, η ελληνική πρωτογενής παραγωγή επιβάλλεται να κάνει το μεγάλο βήμα, από το παρελθόν στο μέλλον! Η τώρα ή ποτέ! Τα ελληνικά προϊόντα πρέπει να κερδίσουν ανταγωνιστικότητα, καλύπτοντας τις σύγχρονες απαιτήσεις των καταναλωτών, οι παραγωγοί μας να αυξήσουν το εισόδημά τους και οι νέοι αγρότες και επιστήμονες της αγροδιατροφής να αξιοποιήσουν τις γνώσεις και τις δυνατότητες τους και να υποστηριχθούν στην πραγμάτωση των σχεδίων τους. Για αυτά θέλω να αγωνιστώ στο πλαίσιο της τιμητικής θέσης που μου εμπιστεύτηκε ο Πρωθυπουργός.
7. Η χώρα μας είναι τέταρτη από το τέλος στην Ε.Ε. ως προς τη μέση έκταση ανά αγροτική εκμετάλλευση. Πρέπει να δοθούν κίνητρα για συμμετοχή σε συνεργατικά σχήματα και συνεταιρισμούς;

Οι μικρές σε έκταση εκμεταλλεύσεις στη χώρα μας έχουν σχέση με την γεωγραφία και την οικογενειακή παράδοση. Η κυβέρνησή μας ενισχύει κι ευνοεί τη λειτουργία του υγιούς συνεταιριστικού κινήματος και για το λόγο αυτό ο προηγούμενος υπουργός κ. Βορίδης προχώρησε σε νέα νομοθεσία για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, που δίνει ευελιξία στις διοικήσεις τους, αλλά και τη δυνατότητα εισαγωγής ιδιωτών επενδυτών. Θεσπίστηκε θεσμικό πλαίσιο για τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, με κυριότερη αυτή της φέτας, θωρακίσαμε τα ελληνικά προϊόντα από παράνομες ελληνοποιήσεις. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη νέα ΚΑΠ, τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης και την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων, δημιουργούν ένα ευνοϊκό πλαίσιο, το οποίο στη μετά-κορωνοϊό εποχή, είναι βέβαιο ότι θα αξιοποιηθεί με τρόπο δυναμικό και μετρήσιμο.

8. H πρόταση του πρωθυπουργού να επιδεικνύεται πιστοποιητικό εμβολιασμού για ελεύθερη διακίνηση θα έχει ευρεία αποδοχή;

Το ελπίζω και το πιστεύω. Είδαμε ότι η ανταπόκριση στην πρωτοβουλία του πρωθυπουργού ήταν ευρεία. Η πρόταση θα έρθει προς συζήτηση στο Συμβούλιο των Αρχηγών-κρατών της Ε.Ε. Μη ξεχνάτε ότι και η προηγούμενη πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για παροχή του εμβολίου δωρεάν, ως κοινωνικό αγαθό, τελικώς υιοθετήθηκε από την Ε.Ε. Η πανδημία του COVID-19 απαιτεί κοινή “γραμμή άμυνας” και συναντίληψη στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων που αφορούν στη δημόσια υγεία, την οικονομία αλλά και τις κοινωνικές συνέπειες της. Εδώ, δεν χωρούν διαφωνίες.