ΆΡΘΡΟ ΣΤΟ LIBERAL

Η ψήφιση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο των συμφωνιών οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο είναι ιστορική, αφού αποτελούν τις πρώτες συμφωνίες τέτοιου είδους που σύναψε η πατρίδα μας. Παράλληλα, η ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο Πέλαγος από τα 6 νμ στα 12 νμ, σημαίνει, ότι για πρώτη φορά μετά την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων το 1948, η Ελλάδα μεγάλωσε. Η Επικράτειά της αυξήθηκε.

Η υπογραφή των Συμφωνιών αυτών και η επέκταση προς δυσμάς συνιστούν αποτέλεσμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτική, που βασίζεται σε μια καλά μελετημένη και στιβαρή εθνική στρατηγική. Σε μία εθνική στρατηγική που οδηγεί στην ανάδυση ενός νέου πατριωτισμού, πυξίδα της χώρας στη διεθνή σκηνή με ενεργή και δυναμική παρουσία της χώρας μας στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς.

Βασικός πυλώνας αυτής της στρατηγικής είναι η αταλάντευτη προσήλωση στο διεθνές δίκαιο. Όπως άλλωστε δήλωσε και ο Πρωθυπουργός από το Βήμα της Ολομέλεια, «τα όπλα του διεθνούς δικαίου είναι ακαταμάχητα». Η προσήλωση στο διεθνές δίκαιο αναδεικνύει τη χώρα μας σε πηγή σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, αντιδιαστέλλοντας την έτσι την Τουρκία, που χαρακτηρίζεται από σχεδόν σύσσωμο το δυτικό κόσμο ως ταραξίας.

Παράλληλα, η Ελλάδα επανέρχεται με ορμή στο διεθνές στερέωμα, όχι πλέον ως χώρα που ακολουθεί τις πολιτικές, αλλά ως χώρα που τις συνδιαμορφώνει. Η συμμετοχή της Ελλάδας στις διεργασίες της ΕΕ, ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Πρωθυπουργού στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και στον καθορισμό των λεπτομερειών λειτουργίας αυτού, αποδεικνύουν ότι πλέον το status της χώρας μας έχει αλλάξει. Αυτό αποδεικνύει και η κατόπιν σχετικού αιτήματός μας σύγκληση της έκτακτής Συνόδου Κορυφής για το ζήτημα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Οι κυρώσεις που παρουσίασε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Μπορέλ στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών καθίστανται μονόδρομος ώστε να παύσει η Τουρκία τις εκνομες ενέργειες της, όπως ανέδειξε και ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας. Κυρώσεις που εκτείνονται από περιοριστικά μέτρα στην Νοτιοανατολική Μεσογειο, διακοπή χορήγησης κονδυλίων από κρατικές τράπεζες Ευρωπαϊκών χωρών σε τουρκικές επιχειρήσειςβ έως παύση της χρηματοδότησης της Τουρκίας από την ΕΕ, αποδεικνύουν ότι η ΕΕ συντάσσεται στο πλευρό μας. Η δήλωση της Καγκελαρίου Μέρκελ ότι όλη η ΕΕ οφείλει να στηρίξει την Αθήνα είναι έμπρακτη αλληλεγγύη, βαρύνουσας σημασίας.

Το αυτό επιδιώκεται και στο ΝΑΤΟ, όπου τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Υπουργός Άμυνας καθιστούν σαφές ότι η πολιτική ίσων αποστάσεων δεν είναι πλέον ανεκτή από την Αθήνα. Δεν μπορεί να επιρρίπτονται ισομερώς ευθύνες, όταν η Τουρκία αγνοεί προκλητικά κάθε έννοια διεθνούς δικαίου.

Παράλληλα, η Ελλάδα δραστηριοποιείται έντονα και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών αλλά και στους λοιπούς διεθνείς οργανισμούς, αναπτύσσοντας μια εξωστρεφή, ενεργητική διπλωματία. Λειτουργεί είτε μέσω πολυμερών σχημάτων, όπως είναι το περίφημο 3 +1 στην Νοτιανατολική Μεσόγειο είτε μέσω διμερών συμφωνιών. Σχηματίζει, επιπλέον, ισχυρές στρατιωτικές συμμαχίες με χώρες κλειδιά στην περιοχή όπως το Ισραήλ αλλά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στο πλαίσιο αυτό, και με σκοπό την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας, δρομολογείται ο εκσυγχρονισμός τους αλλά και η ενίσχυση της στρατιωτικής βιομηχανίας. Οι μεγάλες βιομηχανίες οπλικών συστημάτων που είχαμε, είτε μέσω ιδιωτών επενδυτών είτε μέσω κρατικής αναδιάρθρωσης, αναδιατάσσονται, ώστε να είναι σε θέση να παρέχουν ουσιαστική στήριξη στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Η Τουρκική προκλητικότητα αγγίζει ιστορικά υψηλά, αφού ο Τούρκος Πρόεδρος, επιθυμώντας την αποκαθήλωση του κεμαλισμού στη γείτονα, εφαρμόζει μια άνευ προηγουμένου αναθεωρητική πολιτική. Προβαίνει σε εμπρηστικές δηλώσεις, δημιουργεί προπαγανδιστικά φιλοπολεμικά βίντεο απευθυνόμενα στο θυμικό των πλέον σκληροπυρηνικών εθνικικιστών, αμφισβητεί συνθήκες-πυλώνες για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή όπως η Συνθήκη της Λωζάνης.

Η Ελλάδα, όμως, ενωμένη και ισχυρή, έχει θέσει τις κόκκινες γραμμές της. Και όπως απέδειξε στον Έβρο αλλά και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, όπου μέσα σε ελάχιστες ώρες ο στόλος είχε αναπτυχθεί ώστε να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, καμία παραβίαση των γραμμών αυτών δεν θα γίνει ανεκτή. Η αποτρεπτική ισχύ μας είναι μεγάλη. Ως χώρα σεβόμενη το διεθνές δίκαιο θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο διαλόγου, που διεξάγεται με αμοιβαίο σεβασμό και χωρίς την απειλή των όπλων. Ας μην αμφιβάλλει όμως κανείς. Ουδείς θα προσβάλλει εθνική κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα χωρίς να εισπράξει ηχηρή απάντηση.

Με εθνική αυτοπεποίθηση και πατριωτισμό, ενωμένοι και ισχυροί, θα αντιμετωπίσουμε οιαδήποτε πρόκληση.

https://www.liberal.gr/politics/stamatoun-oi-prokliseis-xekinoun-oi-suzitiseis-i-apantisi-mitsotaki-se-erntogan/321339