θλίψη, στεναχώρια & ντροπή μου προκάλεσε η εγκατάλειψη και η ελλιπής συντήρηση της ιστορικής Παλαμαϊκής σχολής στο Μεσολόγγι, που αντίκρισα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μου.
Παιδεία και εκπαίδευση είναι ένας – αν όχι ο σημαντικότερος – πυλώνας ανάπτυξης της πατρίδας μας.
Προγράμματα σπουδών, σχολικά βιβλία, καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας, ποιότητα καθηγητών και δασκάλων είναι σημαντικά.
Εξαιρετική σημασία για την διάπλαση των παιδιών μας, όμως, έχουν και τα κτηριακά συγκροτήματα· τα κτίσματα, οι τάξεις, η αρχιτεκτονική τους, ο εξοπλισμός, ο φωτισμός, η καθαριότητα, η αισθητική, η υγιεινή.
Όλα αυτά μαζί διαμορφώνουν τις προσωπικότητες των παιδιών και επηρεάζουν την διάθεση και δίψα τους για μόρφωση και εξέλιξη.
Επηρεάζουν ταυτόχρονα και τους εκπαιδευτικούς μας. Την όρεξη τους για δουλειά και την δυνατότητα τους για προσφορά.
Τα όσα είδα στο ιστορικό σχολείο της πόλης του Παλαμά και του Τρικούπη με λύπησαν πολύ.
Δεσμεύτηκα απέναντι στους καθηγητές και τους διευθυντές γυμνασίου και λυκείου της Παλαμαϊκής σχολής που συνάντησα, να κάνω ό,τι μπορώ για να αλλάξουμε αυτή την εικόνα που δεν μας τιμά και να υλοποιήσουμε στην πράξη αυτό που – στο κάτω κάτω της γραφής – είναι υποχρέωσή μας.
Να διασφαλίσουμε, δηλαδή, ένα ευπρεπές δημόσιο σχολείο για όλα τα ελληνόπουλα και συνάμα να προστατεύσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά.
Αν δεν μπορούμε να κάνουμε αυτό το ελάχιστο, γιατί να είμαστε στην πολιτική;
Μετά από αυτήν την επίσκεψη, δεσμεύομαι επίσης, παράλληλα με την συνεχή προσπάθεια που ήδη καταβάλω για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, να αφοσιωθώ στην αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας στον τόπο που έχω την τιμή να εκπροσωπώ στη Βουλή των ελλήνων.
Είναι υποχρέωσή μου.