Συνέντευξη στην Kontra και τη Σοφία Λιάκου

Η παρουσία του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα τορπιλίζει τις διερευνητικές συνομιλίες;

Προφανώς. Η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει τόσο δια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και δια του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια ότι δεν μπορούν να υπάρξουν διερευνητικές επαφές όσο το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis παραμένει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Δεν μπορεί η Τουρκία να προκαταλαμβάνει τη συζήτηση με ένα ερευνητικό σκάφος στην περιοχή που υποτίθεται θέλει να οριοθετήσουμε.
Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη θέση που διατύπωσε ο Πρωθυπουργός από την πρώτη έξοδο του τουρκικού ερευνητικού και συνοψίζεται στη φράση «σταματούν οι προκλήσεις αρχίζουν οι συζητήσεις
Πέραν της απόλυτης ασυνέπειάς της, η στάση της συνιστά βαθιά περιφρόνηση στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής.
Καθίσταται πλέον σαφές ότι η Άγκυρα και ο Ερντογάν επιδιώκουν επικυριαρχία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οσο και αν αυτό φαίνεται εκτός πραγματικότητας, επιδιώκει μία αναβίωση της «οθωμανικής αυτοκρατορίας». Ενδεικτικό είναι ότι η Τουρκία έχει ανοίξει στρατιωτικό μέτωπο με 9 διαφορετικές χώρες. Με αυτόν τον τρόπο, επιχειρεί να καλύψει τα εσωτερικά της προβλήματα. Και ενισχύοντας τον εθνικισμό, να ανακάμψει η πεσμένη δημοτικότητα του Ερντογάν.

Πώς κρίνετε την αντίδραση της Ε.Ε και ειδικότερα της Γερμανίας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα;

Όπως γνωρίζετε, το θέμα της Τουρκίας δεν επρόκειτο να συζητηθεί, Μετά από απαίτηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, όχι μόνο συζητήθηκε το θέμα, αλλά έγινε δεκτό το αίτημα Αθήνας και Λευκωσίας να υπάρχει ρητή αναφορά στα συμπεράσματα η οποία να καταδεικνύει την έντονη αποδοκιμασία της ΕΕ για τις νέες μονομερείς προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Καθίσταται, πλέον, σαφές σε όλο και περισσότερους εταίρους και συμμάχους ότι η Άγκυρα επιδιώκει να εκμεταλλευτεί το κενό ισχύος στην περιοχή λόγω των αμερικανικών εκλογών, διακινδυνεύοντας, ωστόσο, για ακόμη μια φορά τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και ότι η κλιμάκωση της επιθετικότητάς της ενέχει κινδύνους νέας έντασης και ατυχήματος.
Οι σκληρότατες τριπλές δηλώσεις Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας, αλλά και η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ρωσική ανακοίνωση στήριξης της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, δείχνουν ότι η Ελλάδα κερδίζει κατά κράτος την Τουρκία στο διπλωματικό «πόλεμο» και η στάση του συνόλου της Δύσης αλλά και της Ρωσίας σκληραίνει όλο και περισσότερο απέναντι στην Τουρκία.
Επιπρόσθετα, η Γερμανία, με μία ασυνήθιστη κίνηση, έσπευσε να στείλει ένα αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία με την ακύρωση της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών στη χώρα, αλλά και με τις δηλώσεις κατανόησης και στήριξης του κ. Χάϊκο Μάας προς τις ελληνικές θέσεις.

Το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 4,1% για το 2021. Ποιες είναι οι προβλέψεις της κυβέρνησης;

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το 2021 θα είναι το έτος δυναμικής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Ανάκαμψη που θα στηριχθεί αφενός από τα κονδύλια που θα εισρεύσουν στην οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης και αφετέρου από τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και των επενδύσεων που αυτές διευκολύνουν. Όπως ξέρετε και αποτυπώνεται και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021 που συζητήσαμε αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, η πρόβλεψη της κυβέρνησης είναι 7,5% ανάπτυξη για το 2021. Μια αισιόδοξη πρόβλεψη, στηριζόμενη στις δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας αλλά και στις προοπτικές της, την αξία των οποίων αποδέχονται και οι αγορές, όπως φαίνεται από τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού της χώρας μας.

Μετά την καταδίκη της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής έχει εκλείψει ο κίνδυνος νεοναζιστικών οργανώσεων στην Ελλάδα;

Ασφαλώς και όχι. Είναι όμως στο χέρι μας να εκλείψει. Η ολοκλήρωση της δίκης για τη Χρυσή Αυγή είναι ιστορικής σημασίας καθώς δημιούργησε ένα δημοκρατικό τόξο απέναντι στον ναζισμό, τον φασισμό και κάθε μορφής ολοκληρωτισμό και ταυτόχρονα απέδειξε ότι το κράτος δικαίου λειτουργεί άψογα υπέρ της προστασίας των πολιτών, της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και της ίδιας της Δημοκρατίας.
Αυτό στο οποίο θα πρέπει να εστιάσουμε όλοι την επόμενη μέρα της Δίκης, είναι το πώς κατάφερε ένα ναζιστικό κίνημα, μια εγκληματική οργάνωση, μια ομάδα δολοφόνων και με τη «βούλα» της Δικαιοσύνης, πλέον, να αποσπάσει τέτοιας έκτασης λαϊκή νομιμοποίηση.
Πιστεύω ειλικρινά ότι η γενεσιουργός αιτία αυτής της λαϊκής νομιμοποιητικής βάσης υπήρξε ο λαϊκισμός. Τα μνημόνια και ο αντιευρωπαϊσμός υπήρξε ο εύκολος πολιορκητικός κριός για να διεμβολίσει η Χρυσή Αυγή ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας, το οποίο, όπως και το πολιτικό σύστημα, δεν είναι άμοιρο ευθυνών. Δεν πρέπει να χαϊδεύουμε τα αφτιά κανενός. Υπήρξε πολιτική αλλά και προσωπική ευθύνη. Είναι η στιγμή να εστιάσουμε στο δέντρο και όχι στο δάσος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ ως σήμερα, έθεσε ως ύψιστη προτεραιότητα τη δημιουργία μετώπου απέναντι σε κάθε είδους και έκφανση λαϊκισμού.

Κρίνετε ικανοποιητική τη διαχείριση της πανδημίας;

Προφανώς και ήταν ικανοποιητική η διαχείριση της πανδημίας και με τον ίδιον τρόπο αντιμετωπίζει και το δεύτερο κύμα. Και αυτό δεν το λέω εγώ αλλά το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και του διεθνούς τύπου. Η επιτυχία αυτή ανήκει πρωτίστως στον ελληνικό λαό, που πειθάρχησε στις υποδείξεις των ειδικών και της κυβέρνησης και εφάρμοσε απόλυτα τις υποδείξεις των ειδικών. Και η κυβέρνηση, όμως, με σχέδιο και υπομονή, ενίσχυσε καίρια το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Προχώρησε στην αύξηση των ΜΕΘ από 565 κλίνες που παρέλαβε σχεδόν σε 1000 σήμερα, με συνεχώς νέες κλίνες να προστίθενται, όπως οι 50 ΜΕΘ από την δωρεά της Βουλής στο νοσοκομείο «Σωτηρία» ή τις 174 που δώρισε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με στόχο να φτάσουμε τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 1.200. Έχουν γίνει πάνω από 6.500 προσλήψεις γιατρών και βοηθητικού προσωπικού ενώ υπάρχουν πιστώσεις και για άλλες δυο χιλιάδες. Παράλληλα, άπλωσε δίχτυ προστασίας προς το σύνολο της κοινωνίας, προστατεύοντας την εργασία αλλά και την επιχειρηματικότητα. Με στοχευμένες παρεμβάσεις διέθεσε σχεδόν 21,46 δις για να προστατεύσει και να ανατάξει την οικονομία. Σαφώς, δεν έγιναν όλα σωστά. Υπήρξαν και λάθη. Με σχέδιο, υπομονή και τεχνοκρατική δουλειά, όμως, αντιμετωπίσαμε επιτυχώς το πρώτο κύμα της πανδημίας και αντιμετωπίζουμε το εν εξελίξει δεύτερο κύμα. Κύμα που παρά την κόπωση απαιτεί από όλους μας την πιστή τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας.