Άρθρο στο tomanifesto

Η ιστορική επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αυτές τις μέρες στην Αμερική, η θερμή υποδοχή που του επιφύλαξε ο Πρόεδρος Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις και οι ουσιαστικές συζητήσεις μεταξύ των δύο ηγετών, η μεγαλειώδης υποδοχή και αποδοχή του συνόλου των εκλεγμένων αντιπροσώπων του αμερικανικού λαού στο Κογκρέσο αποδεικνύουν στην πράξη ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους, διατηρώντας αυξημένη προοπτική και για περαιτέρω ανάπτυξη.

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ έχουν λάβει νέα ώθηση τα τελευταία χρόνια σε πολυεπίπεδη βάση. Η χώρα μας αποτελεί αξιόπιστο σύμμαχο και φερέγγυο συνομιλητή για τις ΗΠΑ στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, κάτι που επισφραγίστηκε και από την αναβαθμισμένη αμυντική συμφωνία (Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ) που ψηφίσαμε πρόσφατα στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Πρόκειται για συμφωνία που ισχυροποιεί τον εξαιρετικά κομβικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή σε γεωστρατηγικό, αμυντικό αλλά και ενεργειακό επίπεδο και επιβεβαιώνει τον σεβασμό στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ενώ παρέχει το θεμέλιο για επιπλέον επενδύσεις σε υποδομές στη χώρα μας, τη στιγμή μάλιστα που έχουν αναβαθμιστεί οι ήδη υφιστάμενες στην Αλεξανδρούπολη, το Στεφανοβίκειο και τη Λάρισα.

Ερχεται δε να προστεθεί σε σειρά ακόμα συμφωνιών που έχει υπογράψει η χώρα μας με διάφορες χώρες, όπως η Γαλλία, η Αλβανία, η Αίγυπτος και το Ισραήλ, οι οποίες ισχυροποιούν την κομβική μας θέση ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας με αυξημένες γεωπολιτικές δυνατότητες στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η ανάδειξη της χώρας μας σε πυλώνα σταθερότητας και πηγή λύσεων για την ευρύτερη περιοχή ενισχύει την εμπιστοσύνη επενδυτών και αγορών, συντελώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας. Ολα αυτά αποτελούν, βεβαίως, το αποτέλεσμα της ακολουθούμενης πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με σκληρή δουλειά, συνέπεια, αυτοπεποίθηση και αξιοπιστία ενισχύουμε τη διεθνή θέση της χώρας μας και διασφαλίζουμε έτσι όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για προώθηση των εθνικών συμφερόντων μας. Αντίθετα με την αξιωματική αντιπολίτευση, που κινείται με μιζέρια και εσωστρέφεια, με λανθασμένο γνώμονα τα μικροκομματικά συμφέροντα και τον λαϊκισμό. Στο νέο διεθνές περιβάλλον, που αναδιατάσσεται βίαια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ελλάδα κινείται με αυτοπεποίθηση χτίζοντας ισχυρές συμμαχίες ως ισότιμος συνομιλητής και αξιόπιστος εταίρος.

Δημοσιεύθηκε στις 20/05/2022 στην έντυπη έκδοση tomanifesto https://tomanifesto.gr/spilios-livanos-sto-tomanifesto-i-ellada-me-aytopepoithisi-sto-neo-diethnes-perivallon/