ΑΡΘΡΟ ΣΤΗ REAL

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέδειξαν με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο την αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης στην ενίσχυση της μεσαίας τάξης και όλων όσων δίνουν με συνέπεια και εντιμότητα τον καθημερινό αγώνα της επιβίωσης.

Απέδειξαν, όμως, δύο ακόμα επιλογές που ενισχύουν την αξιοπιστία της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πρώτον, τη συνέπεια λόγων και έργων της Κυβέρνησης. Διότι προεκλογικά η ΝΔ διακήρυττε την πρόθεση της να στηρίξει τη μεσαία τάξη, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που σήκωσαν στην πλάτη τους τη δημοσιονομική προσαρμογή κατά την περίοδο των μνημονίων. Τη μεσαία τάξη που κυνηγήθηκε και λοιδορήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως «ταξικός εχθρός».

Δεύτερον, την επιμονή στο σχέδιο τόνωσης της επιχειρηματικότητας, μείωσης του κόστους εργασίας και στήριξης της ανάπτυξης.

Σήμερα, 14 μήνες μετά την ανάληψη της ευθύνης της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, η Κυβέρνηση στηρίζει αδιάκοπα τη μεσαία τάξη – αναγνωρίζοντας την κορυφαία σημασία που έχει για τη συνοχή της κοινωνίας και την ανάπτυξη της οικονομίας -με το μίγμα πολιτικών και την πληθώρα μεταρρυθμιστικών και νομοθετικών πρωτοβουλιών που υλοποιεί με συνέπεια και αποτελεσματικότητα.

Από τα πρώτα νομοθετήματα της κυβέρνησης ήταν τα  μέτρα ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης και ενίσχυσης της οικονομίας. Μείωσε τον ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22% και βελτίωσε τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις.  Με το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο, δημιουργήθηκε μια νέα προοδευτική φορολογική κλίμακα με χαμηλότερο ανώτατο συντελεστή. Μείωσε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα από 22% σε 9% και τον φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων από 28% σε 24%. Αύξησε το αφορολόγητο για κάθε τέκνο κατά 1.000 € και μείωσε τον ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη από 24% σε 13%, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη στήριξή μας στις οικογένειες. Επιπλέον, υπήρξε μια πρώτη μείωση των δυσβάστακτων ασφαλιστικών εισφορών κατά 1%.

Με την ανάδειξη μια νέας νοοτροπίας διοίκησης της χώρας και τη ψήφιση εμβληματικών νομοσχεδίων, εμπεδώθηκε μια πρωτόγνωρη αίσθηση αξιοκρατίας, φερεγγυότητας και εμπιστοσύνης στην πολιτική και ενισχύθηκε το αίσθημα ασφάλειας και δικαιοσύνης στην κοινωνία. Επιπλέον, τονώθηκε η μεταρρυθμιστική ελπίδα και ενισχύθηκε η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών στην ελληνική οικονομία. Πλέον η χώρα μας δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια, που ενισχύουν τη ρευστότητα στην αγορά και τη μικρή, μεσαία και μεγάλη επιχείρηση. Αυτό έχει ως συνέπεια τη σταδιακή ανάπτυξη της οικονομίας, την αύξηση της απασχόλησης, τη διόγκωση του τζίρου και τη μεγαλύτερη εισροή εσόδων στα κρατικά ταμεία. Έτσι, διευκολύνεται η αύξηση δημοσίων επενδύσεων και η άσκηση κοινωνικής πολιτικής όπου χρειάζεται.

Το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, αντί να λειτουργήσει ως φρένο στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Κυβέρνησης για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, λειτούργησε ως επιταχυντής. Η Κυβέρνηση ξεδιπλώνει ένα δίχτυ προστασίας για όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν, με παράταση των φορολογικών υποχρεώσεων, μείωση του κόστους εργασίας, επιδότηση της απασχόλησης και πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Συνεχίζοντας σε αυτήν την κατεύθυνση, o Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ νέα μέτρα ενίσχυσης της μεσαίας τάξης και του ιδιωτικού τομέα συνολικά.  Δρομολόγησε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, υλοποιώντας έτσι μόλις στον 2ο χρόνο διακυβέρνησης ένα μέτρο που προεκλογικά είχε εξαγγείλει ότι θα υλοποιήσει εντός της τετραετίας. Ανακοίνωσε νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3%, μείωση που προστιθέμενη στην πρώτη μείωση του 1% προσεγγίζει το 5% που είχε τεθεί ως στόχος στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις για το τέλος της τετραετίας, καθώς και αναστολή καταβολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων για τους επαγγελματίες που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό. Ελαφρύνεται, έτσι, σημαντικά η μικρομεσαία επιχείρηση αλλά και το εισόδημα των εργαζομένων. Ανήγγειλε την επιδότηση 100.000 νέων θέσεων εργασίας για ένα εξάμηνο και τη θέσπιση υπεραποσβέσεων ύψους 200% και για τις ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις.  Επιπλέον, επιβεβαίωσε ότι οι επόμενες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης θα είναι προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ενίσχυσης της μεσαίας τάξης, διευκόλυνσης των επενδύσεων, ισοπέδωσης της γραφειοκρατίας και  τόνωσης της επιχειρηματικότητας.

Η Κυβέρνηση αποδεικνύει ότι συνεχίζει αταλάντευτα τις μεταρρυθμίσεις απέναντι σε κατεστημένα συμφέροντα και δυνάμεις οπισθοδρόμησης και προχωράει στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, με την αξιοποίηση και των 72 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης, για τα οποία εκπονεί ήδη ολοκληρωμένο σχέδιο απορρόφησης. Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει την ανάπτυξη για όλους και ενισχύει την επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ανέδειξαν ξεκάθαρα αυτό που διαπιστώνει η ελληνική κοινωνία. Τη σύγκρουση δηλαδή ανάμεσα σε δύο μοντέλα διακυβέρνησης. Το μοντέλο της κυβέρνησης της ΝΔ που βασίζεται στη σκληρή δουλειά, την προετοιμασία, την υπευθυνότητα, τη δημιουργικότητα και τα απτά αποτελέσματα. Και το μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ, της μιζέριας, της εσωστρέφειας, της ανακύκλωσης παρωχημένων ιδεών και αδιέξοδου λαϊκισμού.

Η μάχη για την αλλαγή απέναντι σε κατεστημένες αντιλήψεις δεν είναι εύκολη. Η συντήρηση των δήθεν προοδευτικών, όμως, θα ηττηθεί. Η στήριξη του ελληνικού λαού μας δίνει τη βεβαιότητα ότι θα πετύχουμε.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “REAL” στις 20/9/2020