ΑΡΘΡΟ ΣΤΗ REAL, 20/12/2020

«Στα κινέζικα η λέξη «κρίση» γράφεται με δύο γράμματα. Το ένα σημαίνει κίνδυνος και το άλλο ευκαιρία». Η φράση αυτή του John Kennedy, αποτυπώνει εύγλωττα τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αξιολογήσουμε το απερχόμενο 2020 αλλά και να ατενίζουμε το ιστορικό, από κάθε άποψη, 2021.

Το 2020 σημαδεύτηκε από τρεις μεγάλες κρίσεις. Κρίσεις, που σε αντίθεση με άλλες που αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν, ήταν εξωγενείς. Η εργαλειοποίηση των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που επιχείρησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν οδηγώντας τους να παραβιάσουν τα σύνορα μας στον Έβρο. Η πρωτοφανής, σε ένταση και διάρκεια, όξυνση που επιχείρησε η Άγκυρα με την έξοδο του ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis» εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας συνοδεία τουρκικού στόλου. Και βεβαίως η πανδημία του κορωνοϊού, που κόστισε ανθρώπινες ζωές, ισοπέδωσε την παγκόσμια οικονομία, διέλυσε σχέδια και προγραμματισμούς.

Οι κρίσεις αυτές ανέτρεψαν τα δεδομένα. Ήρθαμε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρα, σχεδόν υπαρξιακά ζητήματα. Αναγκαστήκαμε ως κοινωνία και ως άτομα να απομάθουμε τον σύγχρονο τρόπο ζωής, όπως είχε δομηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, και να προσαρμοστούμε στις σκληρές συνθήκες που επέβαλε η πανδημία. Μας δόθηκε όμως και το έναυσμα να αναστοχαστούμε και να αναθεωρήσουμε τι έχει αξία, τι τελικά μετράει στο τέλος της ημέρας. Να ανανοηματοδοτήσουμε την αξία της ανθρώπινης ζωής, της αυτοθυσίας για τον συνάνθρωπο και της προσφοράς της επιστήμης. Να ιεραρχήσουμε ξανά προτεραιότητες, ατομικά ο καθένας, αλλά και συνολικά ως πολιτεία

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος, αντιμετώπισε όλες αυτές τις έκτακτες καταστάσεις δείχνοντας συνέπεια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Κινούμενη με σοβαρότητα και χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία πολιτικής που διαθέτει τόσο στο εσωτερικό όσο και στο ευρωπαϊκό και διεθνές πεδίο.

Στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών, αλλά και του μεταναστευτικού, η Κυβέρνηση σταμάτησε την τουρκική επεκτατικότητα στον Έβρο και με την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που εφάρμοσε, κατάφερε να καταστήσει σαφές ότι πρόκειται για τουρκο-ευρωπαϊκό ζήτημα, καθώς και ότι τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά.

Ως προς την πανδημία, η Κυβέρνηση έδρασε έγκαιρα. Με την επιβολή καθολικών περιορισμών στην κυκλοφορία προστάτευσε τους Έλληνες πολίτες από το πρώτο κύμα της πανδημίας και κέρδισε κρίσιμο χρόνο για την θωράκιση και ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Έγιναν παρά πολλά σε πολύ λίγο χρόνο. Εντούτοις, η πανδημία επανήλθε, ως απότοκο της αδήριτης ανάγκης να λειτουργήσει η οικονομία σε ολόκληρο τον κόσμο και στην Ελλάδα.

Ξανά, δίχως δισταγμό και προτάσσοντας πάντοτε την ανθρώπινη ζωή, η Κυβέρνηση έλαβε εκ νέου την απόφαση για επιβολή αυστηρών περιορισμών προκειμένου να προστατεύσει ανθρώπινες ζωές.

Η ανάπτυξη του εμβολίου και ο επερχόμενος εμβολιασμός εντός του 2021 δημιουργεί ελπίδα για το νέο έτος. Η βασική πηγή, όμως, αισιοδοξίας για το 2021 είναι η μεγάλη ευκαιρία αλλά συνάμα και μεγάλη πρόκληση του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα 32 δις που αντιστοιχούν στην πατρίδα μας δεν πρέπει να πάνε χαμένα αλλά να αποτελέσουν το εφαλτήριο για την δημιουργία μιας νέας Ελλάδας.

Με σύνεση και ορθολογισμό σχεδιάζουμε να δρομολογήσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, την πράσινη ανάπυξη, τα κρίσιμα έργα υποδομών, τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και στην αγορά εργασίας. Η ευκαιρία είναι εκεί και μας περιμένει.

Ας εργαστούμε όλοι ώστε οι μεγάλες κρίσεις του 2020 να αποτελέσουν ορόσημο ωρίμανσης της ελληνικής κοινωνίας. Ώστε η τρίαινα των κρίσεων να γίνει αφετηρία μίας νέας εποχής ανάπτυξης και ευημερίας για την Ελλάδα.

Χρειάζεται, όμως, και ωρίμανση του πολιτικού συστήματος. Χρειάζεται η κάθε πολιτική δύναμη από την δική της αφετηρία, να συμμετέχει στο δημόσιο διάλογο, να συνθέτει και όχι απλώς να προσπαθεί να αποδομήσει. Είναι η ώρα τώρα για να συνάψουμε μια νέα συμφωνία με την κοινωνία, για την κοινωνία. Μια συμφωνία για κοινωνική δικαιοσύνη και ευημερία, ανάπτυξη για όλους,

Κρίσεις λοιπόν αλλά και ευκαιρίες. Η επιλογή ανήκει στον καθέναν από εμάς.

Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Real, στις 20/12/2020