ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, 11/06/2022

Μήνυμα του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας κ. Σπήλιου Λιβανού για τον εορτασμό της απελευθέρωσης του Αγρινίου από τoυς Τούρκους:

“Στις 11 Ιουνίου 1821 το Αγρίνιο – τότε ονομαζόταν Βραχώρι – απελευθερώνεται από τον δυσβάστακτο τουρκικό ζυγό. Οι ντόπιοι οπλαρχηγοί μαζί με τους κατοίκους του Βραχωρίου απέδειξαν περίτρανα τον πατριωτισμό τους, την προσήλωση και την πίστη στα ανώτερα ιδανικά των Ελλήνων, την ελευθερία και την αυτοδιάθεση.

Με αυταπάρνηση, αυτοθυσία, αλλά και με αποτελεσματικό σχεδιασμό κατάφεραν να υπερνικήσουν την ισχυρή τουρκική στρατιωτική δύναμη που εδράζονταν στο Βραχώρι. Ανάγκασαν τους Τούρκους να παραδώσουν τα όπλα τους και την πόλη άνευ όρων, έχοντας ταυτόχρονα πλήξει ισχυρά τη δύναμη των κατακτητών, αφού το Βραχώρι αποτελούσε το τουρκικό στρατιωτικό κέντρο της Δυτικής Ελλάδας.

Σήμερα, 201 χρόνια μετά, βρισκόμαστε εδώ, στο σύγχρονο Αγρίνιο για να αποδώσουμε φόρο τιμής σε όλους αυτούς, ανώνυμους και επώνυμους, που θυσιάστηκαν και προσέφεραν την ίδια τους τη ζωή, προκειμένου εμείς να απολαμβάνουμε τα αγαθά της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας.

Ειδικότερα, η σημερινή επέτειος σηματοδοτεί τη διαχρονική σύνδεση των Αγρινιωτών με τη γενναιότητα και τον πατριωτισμό. Τον πατριωτισμό, που από τη μια ταυτίζεται με την προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και από την άλλη, συνδέεται με τη συλλογική προσπάθεια για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου κράτους δικαίου, όπου η ιδιότητα του πολίτη αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εξέλιξη της κοινωνίας και την προαγωγή του ‘κοινού καλού’.

Ιδιαίτερα σήμερα, με όσα συμβαίνουν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και ιδιαίτερα με την Τουρκική στρατηγική πολεμοχαρούς αναθεωρητισμού με ρητορικές ακρότητες αλλοίωσης της ιστορίας, η ύπαρξη ενός τέτοιου πατριωτισμού καθίσταται αναγκαία και η επέτειος της απελευθέρωσης της πόλης του Αγρινίου είναι αυτή που το επιβεβαιώνει.

Εύχομαι στις Αγρινιώτισσες και τους Αγρινιώτες να είναι πάντα ελεύθερα πνεύματα και δυνατοί χαρακτήρες για να αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί, ενωμένοι κάθε πρόκληση!”