ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μήνυμα του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού
για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821

«Η Επανάσταση του 1821 αποτελεί παγκόσμιο ορόσημο αγώνα για την ελευθερία ενός έθνους.

Τα 400 χρόνια σκλαβιάς δεν στάθηκαν ικανά για να ξεριζώσουν από τους Έλληνες ιδανικά και αξίες που φώτισαν και φωτίζουν την οικουμένη. Δεν υποδουλωθήκαμε ούτε ηθικά, ούτε πνευματικά. Η διαχρονική εθνική συνείδηση, η κοινή θρησκεία και η πίστη στα ιδανικά της ελευθερίας και στις δημοκρατικές αξίες που γέννησε αυτός ο τόπος, ήταν το λίπασμα που θέριεψαν τον απελευθερωτικό αγώνα.

Ο κοινός αγώνας, οι θυσίες και ο απαράμιλλος ηρωισμός των αγωνιστών του ‘21 συγκίνησαν κάθε ελεύθερο πνεύμα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το κίνημα του φιλελληνισμού.

Σήμερα, 200 χρόνια μετά, οι Έλληνες απολαμβάνουμε τους καρπούς της θυσίας εκείνων που προσέφεραν τις ζωές τους για να ζούμε εμείς ελεύθεροι.

Ο πατριωτισμός σήμερα δεν έχει απλά σχέση με την προάσπιση εθνικού εδάφους ή την απελευθέρωσή του. Ο νέος πατριωτισμός που έχει ανάγκη ο τόπος μας, έχει άμεση σχέση με την ενίσχυση της εθνικής προσπάθειας για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου κράτους που θα είναι δίκαιο απέναντι στους πολίτες του. Που θα αντιμετωπίζει ισότιμα και θα δίνει τις ίδιες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά του. Ένας κράτος που η λογική και ο ρεαλισμός θα είναι ο κανόνας και όχι το ζητούμενο. Ένα κράτος με πολίτες υπεύθυνους και πολιτική ηγεσία που θα λέει πάντα την αλήθεια.

Είναι αναγκαίος ένας νέος πατριωτισμός που προβάλλει το εμείς και όχι το εγώ, που δεν ξεχνά ότι η έξοδος του Μεσολογγίου είναι η απόλυτη πράξη ηρωισμού στην ιστορία της Ευρώπης, αλλά συνάμα αντιμετωπίζει με ρεαλισμό και αποφασιστικότητα το κοινό ευρωπαϊκό αύριο.

Η 25η Μαρτίου 2021 μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία της νεότερης Ελλάδας στο ραντεβού της με την ιστορία της, τις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας για τις οποίες αγωνίσθηκαν οι πρόγονοί μας, αλλά και με τον σύγχρονο κόσμο και τις προκλήσεις του μέλλοντος. Στο χέρι μας είναι να ανταποκριθούμε τιμώντας τη θυσία των αγωνιστών του 1821».