Άρθρο στην kathimerini.gr

Ο αγροδιατροφικός τομέας και η αγροτική παραγωγή συνιστούν έννοιες συνυφασμένες με την ιστορία του τόπου μας. Στα 200 χρόνια της σύγχρονης πορείας μας, ο πρωτογενής τομέας αποτελεί παραδοσιακά βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, αλλά και κύρια δραστηριότητα με ισχυρά κοινωνικά ερείσματα στην ελληνική οικογένεια. Σήμερα, τα πολυδιάστατα δεδομένα που δημιουργούνται στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον μας προστάζουν τη σύνδεση των παραδοσιακών ζητημάτων της αγροτικής παραγωγής με σύγχρονα ζητούμενα, όπως το περιβάλλον, η υγεία, η ανταγωνιστικότητα και ο διατροφικός πολιτισμός. Αυτή είναι και η λογική της κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία συνδέεται αρμονικά με τις αρχές της νέας ΚΑΠ.

Μέσα σε αυτή τη σύνθετη πραγματικότητα, πρώτιστο μέλημά μας για τον αγροτικό τομέα είναι η ανάδειξή του σε κομβικό μοχλό ανάπτυξης για την οικονομία στη νέα, μετά COVID εποχή. Ο αγροδιατροφικός κλάδος, ένας από τους πλέον δυναμικούς της εθνικής οικονομίας μας, μπορεί να συμβάλει καίρια στην απαιτούμενη αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Και αυτός είναι ο στόχος μας: μια νέα Εθνική Στρατηγική για την αγροδιατροφή, που θα δημιουργήσει ευκαιρίες για τις νέες Ελληνίδες και τους νέους Ελληνες. Μια στρατηγική που θα φέρει τους νέους στην αιχμή της αγροτικής παραγωγής. Μια στρατηγική που θα οδηγήσει στη δημιουργία μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας μέσα από τον εκσυγχρονισμό των καλλιεργητικών μεθόδων με τη βοήθεια της τεχνολογίας ευφυούς γεωργίας. Μια στρατηγική που τελικά θα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων. Μια στρατηγική που θα αναδείξει τα πλεονεκτήματα των ελληνικών γεωργικών προϊόντων και θα τα καταστήσει πιο ανταγωνιστικά στις παγκόσμιες αγορές.

Βασικά εργαλεία μας για τη διαμόρφωση αυτής της Εθνικής Στρατηγικής συνιστούν η νέα ΚΑΠ, με την οποία συνδέεται άμεσα το μέλλον της ελληνικής γεωργίας, το Ταμείο Ανάκαμψης, η δημιουργία ενός think tank για την αγροτική πολιτική αλλά και η χρήση καλών πρακτικών και βέλτιστων παραδειγμάτων άλλων μοντέλων. Σε αυτό το πλαίσιο, προτεραιότητές μας αποτελούν η άμεση στήριξη του αγροτικού κόσμου, τα έργα υποδομής και ψηφιακού εκσυγχρονισμού του αγροτικού τομέα, η ενίσχυση της αγροτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, η ενδυνάμωση των ελέγχων για την πάταξη παράνομων ελληνοποιήσεων και νοθειών, η προώθηση της εξωστρέφειας μέσω της άσκησης πολυεπίπεδης «εξωτερικής πολιτικής» και της ανάπτυξης κέντρων καινοτομίας για την αγροδιατροφή, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η τεκμηρίωση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την Ελληνική Διατροφή και τα ελληνικά προϊόντα μας.

Το μεγάλο στοίχημα για το μέλλον των νέων της πατρίδας μας θα κερδηθεί στην ελληνική περιφέρεια. Μέσα από τη σύνδεση της αγροδιατροφής με τη σύγχρονη ταυτότητα του Ελληνα του 21ου αιώνα. Αυτό είναι το όραμά μας για τη νέα εποχή στον αγροδιατροφικό τομέα.