ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λιβανός: Οι προτεραιότητές μας στην πρωτογενή παραγωγή με όπλα τη
νέα ΚΑΠ και το Ταμείο Ανάκαμψης

Στόχος μας η επιδότηση των υποδομών, η αύξηση των εξαγωγών, η
εκπαίδευση-κατάρτιση των αγροτών και η προώθηση του brand της «Ελληνικής Διατροφής»

Τη σημασία που έχει στην ανάδειξη της αγροτικής πολιτικής ως σημαντικού πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας η ΚΑΠ και το Ταμείο Ανάκαμψης, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ και στον Άρη Πορτοσάλτε.

«19,7 δισεκατομμύρια ευρώ θα έρθουν στη χώρα μας από την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που διαπραγματεύτηκε ο πρωθυπουργός για την επταετία» τόνισε ο κ. Λιβανός και σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση και το ΥΠΑΑΤ είναι ανοικτό σε προτάσεις. Τόνισε ότι στόχος είναι να επιδοτηθεί ο αγροτικός τομέας και οι καλλιέργειες, να αυξηθεί η παραγωγή και οι εξαγωγές μας αλλά και να επενδυθούν χρήματα σε υποδομές, στην κατάρτιση των αγροτών, στην καινοτομία και στην έξυπνη γεωργία.

«Εάν καταφέρουμε η επένδυση στις υποδομές να γίνει ορθολογικά και με αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών δίνοντας προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας, τότε θα έχουμε πετύχει. Αν καταναλωθούν τα χρήματα σε απλές επιχορηγήσεις τότε θα έχουμε αποτύχει, όπως έγινε στις προηγούμενες δεκαετίες. Σύμμαχός μας σε αυτήν την προσπάθεια είναι και το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω του οποίου οι επενδυτές θα μπορέσουν να πάρουν χρήματα για υποδομές, ευφυή γεωργία κλπ», είπε ο Υπουργός.

Καθοριστικό παράγοντα για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα ο κ. Λιβανός θεωρεί την ενίσχυση της αγροτικής κατάρτισης, στην οποία η Ελλάδα υστερεί έναντι των ευρωπαϊκών χωρών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το 97% των αγροτών μας δεν έχει λάβει καμία κατάρτιση. Αντίθετα, στην Ολλανδία, για παράδειγμα, όσοι έχουν αγροτική εκπαίδευση και κατάρτιση είναι 71%. Εκτίμηση του κ. Λιβανού είναι ότι πρέπει η Ελλάδα να ξανασχεδιάσει το ζήτημα της αγροτικής κατάρτισης και εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

Όπως αποκάλυψε ο ΥΠΑΑΤ, «το 25% των νέων που φοιτούν σε ΙΕΕΚ έχει ήδη τελειώσει κάποιο πανεπιστήμιο και επιστρέφουν στα ΙΕΕΚ για να συνδεθούν με την αγορά και να μπορέσουν να βρουν εργασία. Η ενίσχυση της εκπαίδευσης και κατάρτισης των αγροτών αποτελεί στοίχημα για το ΥΠΑΑΤ», είπε ο κ. Λιβανός και τόνισε ότι στο σχεδιασμό του είναι να γίνουν μονοετή η διετή προγράμματα εκπαίδευσης για αγρότες. Είπε ακόμη ότι η αγροτική οικονομία πρέπει να ενταχθεί και στα Επαγγελματικά Λύκεια αλλά και σε μικρότερες τάξεις ώστε να δημιουργηθεί μια κουλτούρα σύνδεσης του Έλληνα με τη διατροφή και το παραγόμενο προϊόν.

«Προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ, είναι η ανάδειξη, παγκοσμίως, του brand της «Ελληνικής Διατροφής», είπε ο Υπουργός: Όπως σημείωσε, η Ελλάδα έχει το προνόμιο να βγάζει στο εξωτερικό τα προϊόντα της, αλλά επιθυμεί αυτά να αποκτήσουν ταυτότητα και να εξάγονται σε μεγάλες ποσότητες ως τμήμα της υγιεινής διατροφής και ως ένα κομμάτι της παράδοσης και της ιστο