ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, Αθήνα 27/05/2020

Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για την άρση της ασυλίας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σπήλιος Λιβανός, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, τόνισε μεταξύ άλλων :

Για την Νέα Δημοκρατία είναι θεμελιώδης αρχή και πυρήνας της εύρυθμης λειτουργίας της δημοκρατίας μας, το δικαίωμα κάθε βουλευτή να εκφράζεται και να ψηφίζει κατά συνείδηση. Δίχως το φόβο ποινικών διώξεων εις βάρος του, υπακούοντας μόνο στο Σύνταγμα και τους Νόμους. Η θέση, λοιπόν,  της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, όπως άλλωστε εκφράστηκε και στην σχετική επιτροπή Δεοντολογίας, είναι η μη άρση της ασυλίας τους.

Ως προς τη συμφωνία των Πρεσπών τόνισε ότι: « Η Νέα Δημοκρατία διαφωνούσε με την Συμφωνία των Πρεσπών. Την θεωρούσε μια επιβλαβή συμφωνία, που συνιστούσε υποχώρηση από τα κεκτημένα των προηγούμενων κυβερνήσεων, υποχώρηση από τις εθνικές, θεμελιώδεις,  κόκκινες γραμμές, υποχώρηση από το κεκτημένο του Βουκουρεστίου. Μια συμφωνία που ακόμα δεν έχουμε καταλάβει σε τι ωφέλησε την πατρίδα και τον ελληνικό λαό. 

Για αυτό η ΝΔ εξάντλησε όλα τα κοινοβουλευτικά μέσα για να αποτρέψει την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.  Όπως, όμως, είχε δηλώσει σαφώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη στιγμή που η Συμφωνία θα υπογραφόταν, θα έπρεπε και να εφαρμοστεί. Γιατί η χώρα μας έχει συνέχεια. Και από τη στιγμή που κυρώθηκε η συμφωνία, είναι υποχρέωσή μας να την εφαρμόσουμε και παράλληλα, στο μέτρο του εφικτού, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες.

Στην ιστορική και κρίσιμη συγκυρία που διανύουμε, με την ωμή και απροκάλυπτη επιθετικότητα της Τουρκίας, με την αστάθεια στο γεωπολιτικό σκηνικό με την αναδιάταξη δυνάμεων και την ανάδυση νέων παικτών, δεν είναι  η ώρα να κατασκευάζουμε εσωτερικούς εχθρούς. Είναι  ώρα για σύνθεση απόψεων  και συνεργασία, όχι διχόνοια. Η χώρα πλήρωσε με αίμα το διχασμό, και έχουμε όλοι ιστορικό καθήκον να μην επιτρέψουμε να ξανασυμβεί.

Δεν επιτρέπεται η κερδοσκοπία στα εθνικά θέματα. Και θα είμαι απόλυτα ευθύς απέναντι στην Εθνική Αντιπροσωπεία. Καταδικάζω απερίφραστα κάθε ακραία συμπεριφορά από όπου και αν αυτή προέρχεται. Διότι διαφωνούμε πολιτικά, αλλά σεβόμαστε το δικαίωμα του αντιπάλου μας στη διαφορετική γνώμη, τη Βουλή και το κράτος δικαίου.

Η παρούσα υπόθεση, πρέπει να τεθεί στο αρχείο. Διότι δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε την μετατροπή εθνικών στρατηγικών επιλογών σε αξιόποινες πράξεις. Κριτής όλων είναι ο κυρίαρχος ελληνικός λαός. Άλλωστε, η ακύρωση διεθνών συνθηκών και οι απόπειρες δίωξης πολιτικών δεν συνάδουν με τις συνταγματικές μας αρχές και τις δημοκρατικές μας παρακαταθήκες. Ας μη τις αμαυρώσουμε σήμερα.

Απαντώντας στην κριτική του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Βούτση για την κυβέρνηση Σαμαρά,  ο κ. Λιβανός τόνισε «ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν ταυτίστηκε ποτέ με ακραίες απόψεις» Υπενθύμισε ακόμα ότι «ήταν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αυτή που ταυτίστηκε με ακραίες φωνές και λογικές κατά το δημοψήφισμα του 2015» και κατέληξε υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να κοιτάξουμε μπροστά,  να επουλώσουμε τις πληγές του παρελθόντος και να στηρίξουμε την προσπάθεια της χώρας να ανακάμψει».