ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, Αθήνα 1/7/2020

Ο Σπήλιος Λιβανός, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΝΔ & Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπ. Υγείας:

Α) Με αφορμή την πρόσφατη Παγκόσμια Ημέρα του Κοινοβουλευτισμού, ο κ. Λιβανός σημείωσε μεταξύ άλλων ότι όλοι έχουν καθήκον να προστατεύουν τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και συνδέοντάς το με τις πρόσφατες αποκαλύψεις, πρόσθεσε ότι τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες με τις αποκαλύψεις για την εξωθεσμική λειτουργία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πληγώνουν την ίδια τη Δημοκρατίας. «Οι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, η καθεστωτική αντίληψη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και ο τρόπος διαχείρισης του σκανδάλου από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργούν μια εικόνα σήψης και παρακμής. Μια εικόνα παρακράτους, που μόνη του έγνοια και σκοπός ήταν η διαφύλαξη της εξουσίας και η εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων, χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό» πρόσθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας.

Όπως είπε, «η ΝΔ ,δεν θα ακολουθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο βούρκο. Δεν θα αφήσουμε το παρακράτος να μολύνει την πολιτική ζωή του τόπου.»

Αναφορικά με το εθνικό σύστημα υγείας, τόνισε ότι «για τη ΝΔ, το εθνικό σύστημα υγείας είναι και θα παραμείνει δημόσιο». Εξήρε, δε, τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα, και της επιχειρηματικότητας. Όπως είπε, χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί το σημερινό νομοσχέδιο, με το οποίο τροποποιούνται παλαιότερες συμβάσεις δωρεάς του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με το ελληνικό δημόσιο, με την προσθήκη, μεταξύ άλλων, δύο σημαντικών έργων που αφορούν στη λειτουργία 155 κλινών μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και 19 κλινών μονάδων αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ) σε 15 δημόσια νοσοκομεία στην Ελληνική Επικράτεια και την εκπαίδευση νοσηλευτών και γιατρών για την εντατική θεραπεία.

Β) Επιπλέον, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος έδωσε απαντήσεις στην αντιπολίτευση:

Για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις ανέφερε: «Προασπίζουμε την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα στη διαδήλωση και στη διαμαρτυρία αλλά ταυτόχρονα προστατεύουμε την υγεία, την ασφάλεια, την ακεραιότητα των πολιτών και βεβαίως την περιουσία την ιδιωτική όσο και την δημόσια. Ουσιαστικά προστατεύουμε τα δικαιώματα των πολλών από τη βαρβαρότητα των λίγων. Τιμωρούμε την παραβατικότητα και τις καταστροφές και προστατεύουμε το δικαίωμα των Ελλήνων και ξένων πολιτών στη χώρα, να πηγαίνουν στην δουλειά τους στην ώρα τους και με ηρεμία.»

Στον κ. Αντρέα Ξανθό, που είπε ότι η Αριστερά ήταν θύμα του παρακράτους διαχρονικά, o κ. Λιβανός τον κάλεσε να αποσαφηνίσει ποια αριστερά εννοεί : Την Αριστερά που συνεργάστηκε με τον Πάνο Καμένο, με τον Παπαγγελόπουλο, που υιοθετεί τα deals, τις διευθετήσεις με τους επιχειρηματίες, τα «μαγαζιά» και τα «παραμάγαζα» ή μια άλλη Αριστερά, του Ηλιού, τον Κύρκου, του Νίκου Κωνσταντόπουλου; «Μελετήστε τον πρώην πρόεδρο του κόμματός σας, γιατί έκανε μία παρέμβαση χρήσιμη για τη Δημοκρατία μας. Και μη φωνάζετε σε μας, όχι γιατί μας πειράζει, αλλά γιατί εκτίθεστε, γιατί δείχνετε ότι δεν θέλετε να αναλάβετε τις ουσιαστικές πολιτικές σας ευθύνες και να φωνάξετε στους δικούς σας συντρόφους που σας παρασύρουν στον πολιτικό βούρκο. Αν θέλετε να υπερασπιστείτε αυτήν την Αριστερά του ήθους και των αξιών, κάντε την αυτοκάθαρσή σας και βοηθήστε όλο το πολιτικό σύστημα να αυτοκαθαρθεί.» τόνισε. Κάλεσε, δε, έστω, και την ύστατη ώρα τον ΣΥΡΙΖΑ να υπηρετήσει τον θεσμικό του ρόλο.»

Στην παρέμβαση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ κ. Ανδρέα Λοβέρδου απάντησε: «Καμία στιγμή η κυβέρνηση δεν πανηγύρισε, και δεν διεκδίκησε ούτε ωσανά ούτε δάφνες. ΄Εκανε απλώς τη δουλειά της όπως έκανε και το σύνολο του ελληνικού λαού. Αντιμετώπισε με τη βοήθεια των Ελληνίδων και των Ελλήνων το πρώτο κύμα του κορωνοϊού και στήριξε όσους επλήγησαν και πλήττονται. Θωρακίζουμε, με τις δυνάμεις που έχουμε, το σύστημα υγείας, προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα, και κάνουμε όλα όσα μας παρότρυνε ο κ. Λοβέρδος να κάνουμε. Ταυτόχρονα επεξεργαζόμαστε το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας, προς το παρόν με επιτυχία, για να φέρουμε όσα περισσότερα κονδύλια γίνεται και να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία.»

Για όσα είπε ο αρχηγός της Ελληνικής Λύσης κ. Κυριάκος Βελόπουλος για τα εθνικά θέματα σημείωσε: «Για την Κυβέρνηση και για την παράταξή μας δεν υπάρχει η διάσταση της πολιτικής του κατευνασμού. Δεν υπάρχει ούτε ενδοτική ούτε πολεμική διάθεση από την Κυβέρνηση. Υπάρχει εθνική στρατηγική. Προασπίζουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και κάθε σπιθαμή ελληνικής γης από τα βόρεια σύνορά μας, μέχρι την Κρήτη και κάθε νησί και νησίδα. Και αυτό έχει γίνει κοινός τόπος στην Ε.Ε, αλλά και πέραν του Ατλαντικού, στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, ότι όλα τα νησιά μας έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.»