ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (13/12/2020)

“Η Κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για να μην πάει καμία ευκαιρία χαμένη, για να ξανακερδίσουμε την ελπίδα και να μπούμε ξανά σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής ευημερίας & δικαιοσύνης”

Ο Σπήλιος Λιβανός, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΝΔ και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, τοποθετήθηκε σήμερα στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2021.

Για την οπτική της ΝΔ ως προς την άσκηση της πολιτικής χρησιμοποίησε το παράδειγμα του Obama: «Όπως χαρακτηριστικά διηγείται ο Ομπάμα στο πρόσφατο βιβλίο του, όταν ένας σύμβουλός του μετά από μια αποτυχημένη επίδοσή του σε ένα ντιμπέιτ του είπε : «Το πρόβλημά σου είναι ότι απαντάς σε αυτό που σε ρωτάνε», πρέπει να κάνεις στην αρχή ότι απαντάς, και μετά απλώς να λες το ποίημά σου, ο Ομπάμα του αντέτεινε : «Μα αυτά είναι bullshit», με τον σύμβουλο του να ανταπαντά «Ακριβώς! Τι νόμιζες ότι κάνουμε;».
Εμείς, λοιπόν, επιλέγουμε τον δύσκολο δρόμο, της no bullshit πολιτικής στη γλώσσα του Ομπάμα. Επιλέγουμε τον δρόμο της αλήθειας και της ευθύνης, όσο δύσκολος κι αν είνα. Γιατί είναι ο μόνος που μπορεί να εμπνεύσει την ελπίδα στην κουρασμένη κοινωνία. Γιατί είναι ο μόνος που θα δώσει χειροπιαστές λύσεις και θα εμπνεύσει και πάλι εμπιστοσύνη στους θεσμούς και την πολιτική. Γιατί είναι ο μόνος που οδηγεί στον εκσυγχρονισμό των κοινωνικών και πολιτικών δομών. Γιατί είναι ο μόνος που θα οδηγήσει τη χώρα στο πραγματικό ξέφωτο του κοινωνικού και οικονομικού μετασχηματισμού στη μετά-COVID εποχή.».

Για την αντιπολιτευτική κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, που “παντού βλέπει νεοφιλελεύθερα φαντάσματα” ανέφερε: «Ελλείψει οράματος, σχεδίου και συγκεκριμένων προοδευτικών προτάσεων, προσπαθείτε να προσδώσετε στα ψευτοεπιχειρήματά σας, έναν ιδεολογικό αντί-μανδύα, επαναλαμβάνοντας διαρκώς τη θεωρία σας περί νεοφιλελεύθερων ανάλγητων επιλογών της Κυβέρνησης. Βλέπετε παντού νεοφιλελεύθερα φαντάσματα.
Η ΝΔ, όμως, δεν είναι και δεν ήταν ποτέ νεοφιλελεύθερη. Ήταν, είναι και θα είναι η μεγάλη λαϊκή, ριζοσπαστική και φιλελεύθερη παράταξη της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Το επιβεβαιώνουν οι πράξεις μας, οι πολιτικές που εφαρμόζουμε.
Πέφτετε σε αντιφάσεις. Ασκείτε μετα-πραγματική αντιπολίτευση, καθώς μεταστρέφετε τις κυβερνητικές αποφάσεις και πολιτικές κατά το δοκούν, για να μπορείτε να διαφωνείτε μαζί τους. Δημιουργείτε δίπολα για να διχάζετε. Είστε το κόμμα του «αντί».»

Για το όραμα της ΝΔ για την Υγεία, μνημόνευσε την τοποθέτηση του Παναγιώτη Κανελλόπουλου στη συζήτηση για το ΕΣΥ το 1983: «Η ΝΔ πιστεύει σε ένα ισχυρό Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και έναν ιδιωτικό ιατρικό τομέα που δρα συμπληρωματικά και υποστηρικτικά. Και δεν τα λέμε τώρα αυτά, τα λέγαμε πάντα.
Να σας θυμίσω, τι ανέφερε ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο μεγάλος πνευματικός και πολιτικός ηγέτης της παράταξής μας στην προφητική ομιλία του για το ΕΣΥ το 1983 σε τούτη εδώ την αίθουσα: «Είμαι απόλυτα σύμφωνος με τη θέσπιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.» και συνέχιζε «Ας κρατήσουμε μια ισορροπία μεταξύ του εθνικού συστήματος υγείας και της ιδιωτικής ιατρικής πρωτοβουλίας. Μη φθάνουμε σε ακρότητες.» Αυτή ήταν και είναι η σταθερή μας θέση για το σύστημα υγείας».

Για την προετοιμασία της χώρας κατά τη μετάβαση στη μετά-COVID εποχή είπε: «Προετοιμάζουμε τη μετάβαση της χώρας στη μετα-COVID εποχή. Μιας νέας εποχής για τη σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία όπου απαιτείται να συνάψουμε μια νέα συμφωνία μεταρρύθμισης και προόδου με τους πολίτες, για τους πολίτες.
Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εργάζεται σκληρά με σχέδιο και ορθολογισμό. Για να μην πάει καμία ευκαιρία χαμένη, για να ξανακερδίσουμε την ελπίδα και να μπούμε ξανά σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής ευημερίας & δικαιοσύνης. Για να δικαιώσουμε και να ενισχύσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης που «χτίζουμε» με τους πολίτες δείχνοντας ειλικρίνεια και συνέπεια, εκσυγχρονίζοντας το κράτος, χωρίς να υπολογίζουμε πολιτικό κόστος.»

Για τον προϋπολογισμό 2021 & το Σχέδιο Ανάκαμψης της Ελλάδας σημείωσε: «H κυβέρνηση καταθέτει έναν προϋπολογισμό που αντικατοπτρίζει τη συγκρατημένη αισιοδοξία για μετάβαση από το σκοτάδι της πανδημίας στο φως της επόμενη μέρας. Μια μετάβαση που σε οικονομικά μεγέθη μεταφράζεται στην πορεία από την ύφεση του 10,5% φέτος σε ανάπτυξη ύψους 4,8 % το 2021. Όλα αυτά εντάσσονται σε ένα ευρύτερο συνολικό πλαίσιο, το Σχέδιο Ανάκαμψης της Ελλάδας. Η αξιοποίηση των 32 δις ευρώ, το σύγχρονο σχέδιο Marshall, συνιστά για τη χώρα μια τεράστια ευκαιρία αλλά και μια μεγάλη πρόκληση για να προχωρήσουμε στη ριζική αναδιοργάνωση της εθνικής μας οικονομίας, στην καταπολέμηση της φτώχειας και των ανισοτήτων και στην ανάπτυξη για όλους».