ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 28/07/2020

«Είμαστε ριζοσπάστες φιλελεύθεροι, προοδευτικοί και συντηρητικοί. Είμαστε η παράταξη του μέτρου, των μεγάλων εθνικών αποφάσεων, της λογικής.»

Ομιλία Σπήλιου Λιβανού στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ιδιωτική εκπαίδευση

Για την κριτική του κ. Νίκου Φίλη και του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο : “Είναι πραγματικά υποκριτικό να προσπαθείτε να συνδέσετε με συμφέροντα και «χρηματισμούς» την προσπάθεια αναβάθμισης της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Καταντά, δε, κωμικό να αναφέρεστε σε ένα «ατελείωτο ρουσφέτι», τη στιγμή που και πολλοί από εσάς για την εκπαίδευση των παιδιών σας επιλέγετε τα ιδιωτικά σχολεία.

Και είναι θλιβερός ο χαρακτηρισμός «μεσίτρια συμφερόντων» για την Υπουργό Παιδείας της Πατρίδας μας. Όπως, επίσης, είναι εκτός κοινοβουλευτικής δεοντολογίας η χαρακτηριστική κίνηση των δαχτύλων που υπονοεί χρηματισμό. Τι εννοεί, αλήθεια; Ότι υπάρχουν στελέχη της Κυβέρνησης που χρηματίζονται; Ότι η ΝΔ χρηματίζεται;

Με όλο τον σεβασμό κ. Φίλη, σας καλώ να ανακαλέσετε. Πραγματικά σας σέβομαι και πάντα ακούω με προσοχή τις απόψεις σας, ασχέτως εάν διαφωνώ μα αυτά που προτείνετε. Αναγνωρίζω ότι έχετε το θάρρος της γνώμης ενός πραγματικού αριστερού και ενίοτε είστε κόντρα στο ρεύμα για να υποστηρίζετε τις απόψεις σας.  Όμως, αυτή τη φορά αισθάνομαι ότι εκτρέπεστε. Αν τα εννοείτε αυτά που είπατε, δώστε ονόματα και στοιχεία. Όχι λάσπη στον ανεμιστήρα.

Οι προσωπικές επιθέσεις στην πολιτική επιστρατεύονται για να υπερκαλύψουν ένδεια επιχειρημάτων. Η κ. Κεραμέως κρίνεται πολιτικά και δικαιώνεται. Το καλύτερο και για εσάς και για τη διαδικασία και για την ίδια τη συζήτηση για την παιδεία είναι να ανακαλέσετε τους χαρακτηρισμούς.”.

Για τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση: «Με παρωχημένες αντιλήψεις περί κρατισμού, αποκηρύσσετε κάθετί ιδιωτικό, και βεβαίως στο πλαίσιο αυτό, την ιδιωτική εκπαίδευση!

«Αφυδατώσατε» την ιδιωτική εκπαίδευση, υπό το πρίσμα εξισωτικών αντιλήψεων που ζητούν εκπαιδευτική ομοιομορφία, ενισχύσατε τον παρεμβατισμό και την υπερσυγκέντρωση, καθιστώντας ασφυκτικό τον κρατικό έλεγχο στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Θέλετε να ρυθμίζετε τα πάντα, ενώ η τάση σε όλα τα ανεπτυγμένα κράτη είναι η παροχή βαθμών ελευθερίας στα σχολεία και η ενίσχυση της αυτονομίας τους.»

Για την ουσία του νομοσχεδίου : “ Με το νομοσχέδιο παρέχεται στα ιδιωτικά σχολεία η απαιτούμενη ευελιξία, προκειμένου να ενισχυθεί η πρωτοβουλία και καινοτομία και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των σχολικών μονάδων προς όφελος των μαθητών, χωρίς να χάνεται η συνταγματικά προβλεπόμενη εποπτεία από το κράτος.

Εμείς θεωρούμε ότι ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας μπορούν να λειτουργούν παράλληλα και να αλληλοσυμπληρώνονται. Δεν τους βλέπουμε αντιπαραθετικά και αντιδιασταλτικά.

Για εμάς, η αγορά, η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν είναι εχθρός. Είναι τομέας κρίσιμος και αναγκαίος για την ευημερία και την πρόοδο της κοινωνίας και της οικονομίας. Με θεμέλιο λίθο της πολιτικής μας την ισότητα ευκαιριών και την κοινωνική δικαιοσύνη, οι φιλελεύθερες και προοδευτικές μας προτάσεις, είναι αποτελεσματικές  και αναπτυξιακές ιδίως στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας, δημόσιας και ιδιωτικής.”.

Συμπερασματικά : «Δεν είμαστε νεοφιλελεύθεροι. Είμαστε ριζοσπάστες φιλελεύθεροι, προοδευτικοί και συντηρητικοί. Είμαστε δημοκράτες δεξιοί, κεντρώοι και μιλάμε στην καρδιά όλων των φιλελεύθερων και προοδευτικών κεντροαριστερών. Είμαστε η παράταξη του μέτρου, των μεγάλων εθνικών αποφάσεων, της λογικής.

Η αναβάθμιση της παιδείας, απαιτεί μείωση του κρατικού συγκεντρωτισμού και αύξηση της ελευθερίας, του πειραματισμού και του ανταγωνισμού. Ο ανταγωνισμός μεταξύ περισσότερων παρόχων εκπαιδευτικών υπηρεσιών δημόσιων και ιδιωτικών, οδηγεί σε αναβάθμιση της  ποιότητας και μείωση του κόστους. Και τα δύο, προσέξτε, είναι ιδιαίτερα σημαντικά ειδικά για τους μη προνομιούχους.

Στόχος μας είναι η συνολική φυγή της ελληνικής παιδείας προς τα μπρος για όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες και ειδικά για τους πιο αδύναμους.»