ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (26/11/2020)

Ο Σπήλιος Λιβανός, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΝΔ & βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, στη σημερινή του ομιλία για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2021 στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ανέφερε μεταξύ άλλων:

Για τον προϋπολογισμό του 2021: “Ο προϋπολογισμός 2021 κατατίθεται σε συνθήκες που έχουν ανατρέψει όλα τα έως τώρα δεδομένα και υπό τις οποίες το μόνο βέβαιο είναι η αβεβαιότητα. Και πρέπει να γίνει σαφές και κατανοητό σε όλους ότι το προσεχές διάστημα θα είναι δύσκολο, ακριβώς γιατί δεν θα παρέχει καμία βεβαιότητα. Γι’ αυτό και απαιτείται απ’ όλους εμάς συνεργατικότητα, χαμηλοί τόνοι, αυτοσυγκράτηση, λιγότερα λόγια, και, βεβαίως, περισσότερη δουλειά για να γιατρέψουμε τις πληγές που άνοιξε η πανδημία, οι συνέπειές της και η οικονομική κρίση. Κόντρα στην απαισιοδοξία της συγκυρίας, και παρά το θολό και γκρίζο τοπίο, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη καταθέτει έναν προϋπολογισμό που ανοίγει τον δρόμο για την επίτευξη μιας μακρόπνοης αυτοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης. Έναν προϋπολογισμό που αντικατοπτρίζει τη συγκρατημένη αισιοδοξία για μετάβαση από το σκοτάδι της πανδημίας στο φως της επόμενη μέρας του εμβολίου”.

Για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ: “Η σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία μας βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο. Οφείλουμε να το αντιληφθούμε, να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να ακούσουμε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες και να καταλήξουμε σε μία ουσιαστική εθνική συνεννόηση για τις ανάγκες και το μέλλον της οικονομία την επόμενη δεκαετία.
Γι’ αυτό και θέλουμε και χρειαζόμαστε μια σοβαρή αντιπολίτευση. Μια κριτική αντιπολίτευση με προτάσεις, όχι μαξιμαλιστική και δημαγωγική με μοναδικό γνώμονα τα μικροκομματικά συμφέροντα. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι σοβαρή η εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν αναλώνεται σε κριτική για την κριτική, σκιαμαχώντας με τον αόρατο και ανύπαρκτο νεοφιλελευθερισμό που ανασύρεται από τον ΣΥΡΙΖΑ ως «Βάρβαρος» για να δικαιολογήσει την ύπαρξη του αντιδραστικού πολιτικού του λόγου. Όταν κατηγορεί την Κυβέρνηση για συνεχή αλλαγή των προβλέψεων, λες και θα μπορούσε να είναι διαφορετικά μέσα στο τοπίο πρωτόγνωρης αβεβαιότητας που βιώνουμε. Ούτε όταν ο αρχηγός της ειρωνεύεται τον Πρωθυπουργό επαναλαμβάνοντας χιλιοειπωμένα ανέκδοτα εν μέσω τραγωδίας, δίνοντας την εντύπωση ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου. Ούτε όταν βουλευτές και κομματικά όργανα τυμβωρυχούν επενδύοντας στην καταστροφή. Ούτε, βεβαίως, όταν ως δήθεν ευαίσθητοι και αριστεροί καταψηφίσουν τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Αντί να έρχεται στη Βουλή, ο κ. Τσακαλώτος να ερμηνεύει αυθαίρετα τον Κέυνς, ας μας απαντήσει συγκεκριμένα γιατί δεν ψηφίζει αναπτυξιακά και φιλοεργατικά μέτρα.”

Για την έκθεση Πισσαρίδη: “H Κυβέρνηση πιστή στην προοδευτική της άποψη να συμβουλεύεται τους επιστήμονες, να αφουγκράζεται την κοινωνία, δεν κατέθεσε μόνο τον προϋπολογισμό, αλλά δημιούργησε και την επιτροπή Πισσαρίδη. Μία επιτροπή διεθνώς αναγνωρισμένων ειδικών επιστημόνων, που κατέθεσε μια ανεξάρτητη οικονομική έκθεση”.

Kλείνοντας την ομιλία του: “Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός έχουν αποδείξει ότι είναι εδώ έχοντας πραγματική διάθεση για διάλογο και συνεννόηση, ανοιχτοί να ακούσουν σοβαρή κριτική και εφαρμόσιμες προτάσεις. Είναι εδώ, προκειμένου, και με τη συνεργασία όλων όσων το επιθυμούν, να οδηγήσουν την Ελλάδα στη νέα εποχή.Μία μετάβαση που απαιτεί μια νέα κοινωνική συμφωνία και νέους κανόνες για την αγορά. Μία μετάβαση που θα έρθει μέσα από τολμηρές και δομικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας, την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων, τη μείωση της ανεργίας με έμφαση στους νέους και τις γυναίκες και τελικά την αύξηση του εισοδήματος σε επίπεδα υψηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Μία μετάβαση που θα διασφαλίσει ανάπτυξη για όλους, κοινωνική ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη.”