Το διήμερο 9 και 10 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα οι εργασίες της Μόνιμης Επιτροπής, του διοικητικού οργάνου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή πάνω από 40 βουλευτών των κρατών-μελών.
Ακολουθεί η ομιλία του Σπήλιου Λιβανού, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο δείπνο που παρατέθηκε στα μέλη της Μόνιμης Επιτροπής στο Μουσείο της Ακρόπολης:
“Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω σήμερα στην Αθήνα για τις εργασίες της Μόνιμης Επιτροπής της ΚΣ ΝΑΤΟ.
Αποτελεί ειλικρινά ξεχωριστή τιμή, να σας υποδέχομαι στην Ελλάδα σε αυτήν την πρώτη συνάντησή μας μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη θέση της εκλιπούσας Μαριέττας Γιαννάκου.
Η Μαριέττα ήταν μια πολιτικός που ξεχώριζε για την ευγένειά της και όλοι θα τη θυμόμαστε για το ζωντανό, προοδευτικό πνεύμα, το δυναμικό της χαρακτήρα και το μεταρρυθμιστικό πολιτικό της όραμα.
Κυρίες και κύριοι,
70 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στη Συμμαχία, το 1952, αποτελεί μοναδική συγκυρία να βρισκόμαστε όλοι μαζί σε αυτόν εδώ τον τόπο, ιδιαίτερα μετά την απίστευτη δοκιμασία του Covid, που όλοι βιώσαμε τα τελευταία δύο χρόνια.
Σε μία φορτισμένη γεωπολιτικά ιστορική στιγμή, όπου ο πόλεμος στην Ουκρανία κλυδωνίζει την καθεστηκυία διεθνής έννομη τάξη, συναντιόμαστε στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, όπου πριν από 2500 χρόνια γεννήθηκε η Δημοκρατία, υπενθυμίζοντάς μας τον λόγο ύπαρξης της Συμμαχίας μας.
Η Δημοκρατία είναι ο λόγος που όλοι εμείς είμαστε μέλη της υπερατλαντικής οικογένειας. Το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία δημοκρατιών. Είναι μια συμμαχία σταθερότητας, αλληλεγγύης και ενότητας. Γιατί όπου επικρατεί ασφάλεια και ειρήνη μεταξύ των κρατών, ανθίζει και η Δημοκρατία.
Βεβαίως, προϊόντος του χρόνου ο ρόλος του ΝΑΤΟ και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσής του οφείλει συνεχώς να εξελίσσεται και να προσαρμόζεται στις νέες προκλήσεις και τις απρόβλεπτες απειλές του συνεχώς μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος ασφαλείας του 21ου αιώνα.
Πιστοί στον θεμελιώδη και διαρκή σκοπό μας για διαφύλαξη της ελευθερίας και της ασφάλειας οφείλουμε να διευρύνουμε τις δυνατότητές μας σε νέους τομείς αφουγκραζόμενοι τις συνεχείς προκλήσεις του σύγχρονου περιβάλλοντος ασφαλείας.
Σε αυτό το πλαίσιο σημαντική είναι η επίδραση της βάρβαρης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία αναμφισβήτητα αναθεωρεί την αντίληψη μας για τον κόσμο.
Η ενότητα της Συμμαχίας στην απερίφραστη καταδίκη απέναντι στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, του δικαιώματος των κρατών να ζουν ελεύθερα και των αρχών του δυτικού κόσμου μας, αποδεικνύουν την κοινή μας πίστη στις αξίες της της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και του Κράτους Δικαίου, αλλά και την προσήλωσή μας στην προστασία των κοινών συμφερόντων μας και τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ευημερίας.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, βέβαια, πέρα από τις σημαντικές γεωπολιτικές αναταράξεις, αναδεικνύει δύο διαφορετικά οράματα για το μέλλον του μικρού-μεγάλου κόσμου μας.
Αναδεικνύει δύο αντικρουόμενες ιδεολογίες, της ελευθερίας και του δεσποτισμού. Εμείς όλοι αγωνιζόμαστε για την ελευθερία.
Δημιουργεί, ταυτόχρονα, και μια σειρά από αλυσιδωτές επιπτώσεις με ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο αντίκτυπο, με προεξάρχουσες την ανθρωπιστική, την ενεργειακή και την επισιτιστική κρίση.
Πρόκειται για έναν πόλεμο με αναθεωρητικό σκοπό που θέτει εν αμφιβόλω διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα, απειλεί την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας και οδηγεί σε ανθρωπιστική κρίση.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα συμμετέχει σε κάθε προσπάθεια για ειρήνη και ασφάλεια και τοποθετείται ξεκάθαρα υπέρ της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και του Διεθνούς Δικαίου καταδικάζοντας ταυτόχρονα κάθε αναθεωρητική ενέργεια και παραβίαση συνόρων από όπου και εάν προέρχεται, ενώ στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Μεσογείου αποδεικνύει ότι αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας με αυξημένες γεωπολιτικές δυνατότητες.
Η χώρα μου έστειλε αμέσως στην Ουκρανία αμυντικό υλικό και ανθρωπιστική βοήθεια και ο Πρωθυπουργός μας δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση του μαιευτηρίου της μαρτυρικής Μαριούπολης, του σύγχρονου Μεσολογγίου όπως συχνά αποκαλείται, της πόλης που δημιουργήσαν Έλληνες της Κριμαίας την εποχή της Μεγάλης Αικατερίνης, δίνοντας της το όνομα της Θεοτόκου Μαρίας.
Κυρίες και κύριοι,
Με τις σκέψεις μας στην πολύπαθη Ουκρανία και τον λαό της που υποφέρει έχοντας πάρει τον δρόμο του ξεριζωμού μετά τη ρωσική εισβολή, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας, και το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα και τις προκλήσεις της νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας για τη Συμμαχίας μας,
σας καλωσορίζω εγκάρδια στην Ελλάδα.“