ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 28/09/2020

“Ο κ. Τσίπρας ήρθε σήμερα στη Βουλή για να κερδοσκοπήσει πάνω στον πόνο των πληγέντων”
Ξεκινώντας την ομιλία του σήμερα στη Βουλή ο Σπήλιος Λιβανός, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΝΔ & βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, στο νομοσχέδιο με τις ρυθμίσεις για τους πληγέντες από τον ΙΑΝΟ επισήμανε ότι «ο κ. Τσίπρας ήρθε σήμερα στη Βουλή για να πει ψέματα, για να κερδοσκοπήσει πολιτικά πάνω στον πόνο των πολιτών της Καρδίτσας, της Θεσσαλίας και όσων επλήγησαν από την καταστροφή.»
  • Για την κριτική Τσίπρα σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε προεκλογικά τις πλημμέλειες της Συμφωνίας των Πρεσπών και σας κάλεσε τότε, όταν δυστυχώς ήσαστε πλειοψηφία να μην την ψηφίσετε. Αφού ψηφίστηκε, αποτελεί ευθύνη της χώρας μας και της κυβέρνησής μας να την εφαρμόσουν. Εμείς, σε αντίθεση με σας, τιμούμε την υπογραφή της χώρας, τη συνέχεια της χώρας. Επιτέλους, όμως, ας αντιληφθεί ο κ. Τσίπρας ότι είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όχι πρόεδρος δεκαπενταμελούς. Ας σταματήσει να ερμηνεύει την εξωτερική πολιτική, με όρους ρεβανσισμού και ας αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Κατανοώ ότι είναι δύσκολο, αλλά πρέπει να το κάνει για το καλό του τόπου.»
  • Για την αποστρατικοποίηση των νησιών: «Είναι ένα σοβαρό θέμα και καλό είναι όλοι μέσα σε αυτή την αίθουσα από όποιο κόμμα και αν προέρχονται να παρακολουθούν στη συγκεκριμένη περίπτωση τι είπε το συμβούλιο Εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας που μιλάει για την αποστρατικοποίηση των νησιών αλλά να μην τα υιοθετούν και βεβαίως να μην το επαναλαμβάνουν για λόγους προπαγάνδας και επικοινωνίας η οποία θα γυρίσει απέναντι στη χώρα μας. Αυτή λοιπόν η ανακοίνωση των Τούρκων δεν έχει έρεισμα στο διεθνές δίκαιο. Αρχικά η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος της συμφωνίας των Παρισίων για τα Δωδεκάνησα. Για την Τουρκία είναι res inter alios acta και άρα δεν δικαιούται η ίδια να την επικαλείται. Παράλληλα με βάση το άρθρο 51 του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών κάθε χώρα διατηρεί το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας. Η εισβολή των Τούρκων το 1974 στην Κύπρο, η συγκρότηση της Τετάρτης στρατιάς στη Σμύρνη, το casus belli της τουρκικής εθνοσυνέλευσης αποτελούν ενέργειες που επιτάσσουν την επάνδρωση των νησιών μας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Αυτή είναι η θέση της Ελλάδας.»
  • Για την κριτική Τσακαλώτου ότι η Κυβέρνηση παρουσιάζει σήμερα εικονική πραγματικότητα για την Ελλάδα: «Το αντίθετο γίνεται. Η εικονική πραγματικότητα ήταν τα ψέματα που είπε ο κ. Τσίπρας.» και πρόσθεσε τα ακόλουθα στοιχεία από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό «147 μηχανήματα σε 47 θέσεις επιχειρούσαν και επιχειρούν, 13 μηχανήματα 127 άτομα από τον στρατό, 4.500 γεύματα, μόνο στην Καρδίτσα. Αυτά όλα όταν επισκέφθηκε ο κύριος Τσίπρας το Μουζάκι.» Συνέχισε, λέγοντας «Για να δώσουμε την κεντρική γέφυρα στο Μουζάκι σε κυκλοφορία σε τέσσερις μέρες – αυτή είναι η διαφορά μας. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και η περιφέρεια Θεσσαλίας κάνουν τη δουλειά τους.»
  • Για την προσπάθεια της αντιπολίτευσης να κερδοσκοπήσει στο ζήτημα της ενημέρωσης και της αυτοπροστασίας για τον κορωνοϊό: «Η ενημέρωση είναι απαραίτητη, γιατί απαραίτητη είναι και η αυτοπροστασία. Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός «αυτοπροστασία ή καραντίνα». Αυτοπροστασία και πιστή τήρηση των μέτρων για να αποφύγουμε μια δεύτερη καραντίνα, όταν το 20% των συμπολιτών μας δεν πιστεύει ότι χρειάζεται η χρήση μάσκας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι το κράτος αποποιείται την ευθύνη του. Και όλοι πρέπει να αναγνωρίσουμε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Κυβέρνηση ότι δεν φοβόνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους σε καμία δυσκολία. Σαφώς το κράτος έχει τη δική του ευθύνη, αλλά ευθύνη έχουμε και όλοι εμείς οι πολίτες.»
  • Έκλεισε την ομιλία του καλώντας την αντιπολίτευση σε συναίνεση για τα μεγάλα ζητήματα: «Οι πολίτες απαιτούν από εμάς, το πολιτικό προσωπικό, μπροστά στα μεγάλα εθνικά ζητήματα, στα σημαντικά ζητήματα υγείας, όπως ο κορωνοϊός, και τις φυσικές καταστροφές να επιδεικνύουμε εθνική συνεννόηση, συναίνεση και ομοψυχία. Τη γόνιμη αντιπολίτευση την επιδιώκουμε, γιατί είναι αναγκαία για την καλή λειτουργία της δημοκρατίας μας, όχι όμως τις αντιπολιτευτικές κορώνες για εσωκομματική κατανάλωση. Όπως, άλλωστε αποδείξαμε από την αρχή της πανδημίας, δεν διστάζουμε να υιοθετήσουμε τις σωστές προτάσεις της αντιπολίτευσης και να αποδεχτούμε τη θετική συμβολή της. Δεν χρειάζεται, όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης, να είστε μίζεροι και να κερδοσκοπείτε πολιτικά στον πόνο των πολιτών. Ας μη σταθεί κανένας μας κατώτερος των περιστάσεων. Όλοι μαζί, όπως υποδειγματικά αντιμετωπίσαμε το πρώτο κύμα της πανδημίας, θα αντιμετωπίσουμε και το δεύτερο και κάθε πρόκληση των καιρών μας.»