ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ POLITICAL.NET.GR (25/11/2020)

Ο Προϋπολογισμός για το 2021 κατατίθεται σε ένα περιβάλλον ύψιστης αβεβαιότητας, λόγω των πρωτόγνωρων υγειονομικών συνθηκών που, μοιραία, επηρεάζουν και την οικονομία. Πολλοί μιλούν για τη δυσκολότερη κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να αντιληφθεί πως η πορεία της οικονομίας είναι συνάρτηση της εξέλιξης της πανδημίας και του χρόνου κυκλοφορίας του εμβολίου.

Μέσα σε αυτό το γκρίζο τοπίο, στο οποίο, όμως, έχει ανοίξει μια χαραμάδα αισιοδοξίας, καθώς αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες βρίσκονται πολύ κοντά σε αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια, ο Προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αντικατοπτρίζει τη συγκρατημένη αισιοδοξία για μετάβαση από το σκοτάδι της πανδημίας στο φως της επόμενη μέρας του εμβολίου – μια μετάβαση που σε οικονομικά μεγέθη μεταφράζεται στη μεταφορά από την ύφεση του 10,5% φέτος στην ανάπτυξη ύψους 4,8 % το 2021.

Οι θετικές προβλέψεις για ανάπτυξη το 2021 στηρίζονται, εκτός από τις βάσιμες ελπίδες για το εμβόλιο του κορονοϊού, στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων που διασφάλισε η χώρα τον Ιούλιο του 2020 από το Ταμείο Ανάκαμψης και το REACT-EU καθώς και στα γενναία μέτρα στήριξης ύψους 31,4 δισ. ευρώ για το 2020 και το 2021 τα οποία έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη της οικονομίας και των πληττόμενων συμπολιτών μας από τις συνέπειες της πανδημίας. Τα μέτρα αυτά μόνο για το 2020 είχαν θετική επίδραση της τάξης του 7% στο ΑΕΠ, ποσοστό υψηλότερο από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών που είναι στο 4%.

Η αποφασιστικότητα, η σοβαρότητα και η συνέπεια της κυβέρνησης φέρνουν απτά αποτελέσματα, που αναγνωρίζονται εντός και εκτός Ελλάδος. Η 8η και πιο πρόσφατη Έκθεση Αξιολόγησης της Κομισιόν το επιβεβαιώνει, ενώ ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s πρόσφατα -και εν μέσω πανδημίας- αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας.

Δυστυχώς, όμως, η αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο δεν έχει το θάρρος να αναγνωρίσει τη θετική προσπάθεια της κυβέρνησης, αλλά, αντιθέτως, αναλώνεται σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού και παραπλάνησης. Όπως, για παράδειγμα, με τους ισχυρισμούς της για την ύφεση που παραβλέπουν ότι, σύμφωνα με την πρόσφατη πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα θα έχει συγκριτικά καλύτερες επιδόσεις, ενώ η αρχική πρόβλεψη ήταν η χειρότερη μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών-μελών, αλλά και για την ανεργία, όπου «ξεχνάει» ότι, σύμφωνα με την έκθεση της Eurostat, το ποσοστό των εργαζομένων που έχασαν τη δουλειά τους στην Ελλάδα, κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, δεν ξεπέρασε το 2%, καταγράφοντας τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν σε χώρες όπως η Ισπανία ξεπέρασε το 6,5% και στην Ιταλία κινήθηκε γύρω στο 5%.

Όμως, σε αυτήν την κρίσιμη καμπή για τη χώρα δεν χρειάζεται στείρα μικροπολιτική. Οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, που απαιτούν σοβαρότητα, εποικοδομητικές προτάσεις και διάθεση για ειλικρινή συνεννόηση. Αυτή η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν αποδείξει πολλές φορές ότι είναι ανοικτοί σε δημιουργικές και εποικοδομητικές προτάσεις. Ας αποδείξουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι συναισθάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης. Για το καλό των πολιτών και της οικονομίας…