Από τους δυναμικότερους της οικονομίας ο κλάδος του λιανικού εμπορίου τροφίμων
. Στήριξη του κλάδου με νέες, περισσότερο ευέλικτες και εξειδικευμένες υπηρεσίες,
καινούργια, έξυπνα προϊόντα, βελτιωμένα πληροφοριακά συστήματα και
αναβαθμισμένα logistics

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι μετά από χρόνια απραξίας, οι προσπάθειες των ελεγκτικών μηχανισμών του ΥπΑΑΤ αποδίδουν καρπούς και επιβάλλονται κυρώσεις, εξέφρασε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός. Ταυτοχρόνως, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η Δικαιοσύνη, ενώπιον της οποίας εκκρεμούν και άλλες υποθέσεις, με ανεξάρτητο τρόπο, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προστασία των ελληνικών προϊόντων, των καταναλωτών αλλά και της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Στην ομιλία του στο  12ο Συνέδριο του ΙΕΛΚΑ για τον μετασχηματισμό του λιανεμπορίου τροφίμων, ο κ. Λιβανός  χαρακτήρισε τον κλάδο ως έναν από τους πιο δυναμικούς και ανταγωνιστικούς της ελληνικής οικονομίας. Παρέθεσε, δε, μία σειρά από στοιχεία που επιβεβαιώνουν αυτή τη δυναμική.

Ειδικότερα, όπως είπε, ο κλάδος του λιανικού εμπορίου τροφίμων (σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ & του ΙΕΛΚΑ):

 • αντιπροσωπεύει το 30% της συνολικής απασχόλησης στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο και το 5% της συνολικής απασχόλησης.
 • σημείωσε αύξηση της απασχόλησης κατά 55% εν μέσω πανδημίας το διάστημα 2020-2021, σε αντίθεση με την αρνητική τάση στο υπόλοιπο λιανικό εμπόριο.
 • αύξησε τον τζίρο του κατά 10% το 2020.

Ο κ. Λιβανός αναγνώρισε ότι, παρά τη θετική αυτή εικόνα, υπάρχει ανάγκη προσαρμογής του κλάδου στη νέα πραγματικότητα, η οποία, ωστόσο, όπως σημείωσε, δεν χαρακτηρίζεται μόνο από κλυδωνισμούς και δυσκολίες, αλλά και από προκλήσεις και ευκαιρίες.

«Ευκαιρίες που θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερες δεδομένων των προβλέψεων της Κυβέρνησης για ρυθμό ανάπτυξης που θα ξεπεράσει το 7% το 2021 και το 5% το 2022», πρόσθεσε ο ΥΠΑΑΤ.

Αναφέρθηκε, δε, διεξοδικά στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στον κλάδο των τροφίμων και ειδικότερα στο λιανεμπόριο τροφίμων, στο οποίο καταγράφονται ριζικές αλλαγές στον τρόπο συμπεριφοράς των καταναλωτών, τόσο ως προς τη διαδικασία των αγορών όσο και ως προς τις συνήθειες και προτιμήσεις.

Συγκεκριμένα :

 • Αύξηση των διαδικτυακών πωλήσεων τροφίμων
 • Λιγότερες επισκέψεις στα καταστήματα, αλλά με μεγαλύτερες και πιο στοχευμένες λίστες αγορών
 • Μετατόπιση σε πιο υγιεινά προϊόντα
 • Προτίμηση  στα τοπικά προϊόντα
 • Ευαισθητοποίηση για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων
 • Στροφή στην ηθική και βιώσιμη κατανάλωση

Όπως είπε ο ΥπΑΑΤ, αντίστοιχες αλλαγές γίνονται και στο παραγωγικό μας μοντέλο, το οποίο στρέφεται σε νέες κατευθύνσεις : Ενίσχυση της βιωσιμότητας, ενσωμάτωση της κυκλικής οικονομίας, υιοθέτηση νέων μορφών τεχνολογίας, επένδυση στην καινοτομία και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Που σημαίνει ότι πρέπει να αναδιαμορφωθεί  και να αναδιαρθρωθεί και το μοντέλο παραγωγής και διάθεσης τροφίμων.

Για τη μετάβαση στο νέο μοντέλο, είπε ο κ. Λιβανός,  θα πρέπει να αναζητήσουμε συνδυαστικές λύσεις σε σχέση με τους κρίσιμους παράγοντες επιτυχίας, όπως για παράδειγμα:

 • Καλύτερη ενημέρωση του καταναλωτή και η μείωση της απώλειας και της σπατάλης των τροφίμων,
 • Καταπολέμηση της απάτης στον τομέα των τροφίμων,
 • Αναβάθμιση του επιπέδου ευζωίας των ζώων,
 • Μείωση της χρήσης χημικών σκευασμάτων στην πρωτογενή παραγωγή,
 • Ενσωμάτωση πρακτικών στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος,

Ενσωμάτωση της καινοτομίας και η ψηφιοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας.

 Όπως επισήμανε ο ΥπΑΑΤ, για τη στήριξη στην πράξη του λιανεμπορίου τροφίμων, όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν νέες, περισσότερο ευέλικτες και εξειδικευμένες υπηρεσίες, καινούργια, έξυπνα προϊόντα, βελτιωμένα πληροφοριακά συστήματα και αναβαθμισμένα logistics.

Ο κ. Λιβανός στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της καινοτομίας, η οποία ανοίγει νέους ορίζοντες. «Περισσότερη καινοτομία και τεχνολογία  σημαίνει περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, ειδικά για τους νέους μας. Σημαίνει αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων μας, και συνεπώς υψηλότερο εισόδημα για τους ανθρώπους του κλάδου. Σημαίνει, όμως, και  ποιοτικότερα και ασφαλέστερα τρόφιμα για τους καταναλωτές, δηλαδή για όλους  εμάς και τις οικογένειές μας», είπε.

Ο ΥπΑΑΤ έδωσε έμφαση στα εξαιρετικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας που διαθέτει η χώρα μας και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μπορούν να αποτελέσουν ένα μοναδικό brand, δημιουργώντας σημαντικές επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες. «Πραγματικά θεωρώ ότι αποτελούν ένα από τα ισχυρότερα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας ως χώρα. Και στόχος μας είναι να το αναδείξουμε», είπε και πρόσθεσε :

“Εμείς στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θέτουμε στο επίκεντρο της νέας Εθνικής Στρατηγικής Αγροτικής Ανάπτυξης την ενίσχυση των αγροδιατροφικών προϊόντων μας, την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της προστιθέμενης αξίας τους. Ταυτόχρονα, όμως, πυρήνας της πολιτικής μας είναι το τρίπτυχο τεχνολογία – καινοτομία – βιωσιμότητα, αλλά και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον τομέα της αγροδιατροφής.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο αυτό, και με στόχο την προστασία της Ελληνίδας και του Έλληνα παραγωγού, το ΥπAAT προώθησε στο κοινοβούλιο ένα πλέγμα διατάξεων, το οποίο σήμερα είναι ο νόμος 4792/2021 σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων.

«Σκοπός τόσο του Υπουργείου μας όσο και όλων όσων στήριξαν και στηρίζουν αυτό το νομοθέτημα είναι ο εξορθολογισμός του χώρου», είπε οκ. Λιβανός.

Οι στόχοι που υπηρετούνται με τον νόμο για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές :

 • Αύξηση της διαπραγματευτικής δύναμης του παραγωγού
 • Σύντομη πληρωμή και κατ’ επέκταση η ρευστότητά του
 • Δυνατότητα επένδυσης σε καινοτόμους μεθόδους παραγωγής
 • Αύξηση της ανταγωνιστικότητάς του
 • Βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων του
 • Μείωση του κινδύνου δημιουργίας καρτέλ και κυρίως
 • Αύξηση των εξαγωγών και  προώθηση των Ελληνικών προϊόντων και της Ελληνικής διατροφής στη διεθνή αγορά

Όπως υπογράμμισε με έμφαση ο ΥπΑΑΤ, για την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της φήμης των ελληνικών προϊόντων καθώς και για τη στήριξη των παραγωγών και την προστασία των καταναλωτών, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ρίξει ιδιαίτερο βάρος στους ελέγχους στον τομέα των τροφίμων.

«Έχουμε δώσει έμφαση, μεταξύ άλλων, το γνωρίζετε, στον τομέα των προϊόντων ΠΟΠ, τη σημασία των οποίων όλοι ξέρουμε. Οι προσπάθειες των ελεγκτικών μας μηχανισμών έχουν αποδώσει ήδη καρπούς. Μετά από χρόνια απραξίας, επιβάλλονται κυρώσεις. Υποθέσεις ήδη εκκρεμούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, η οποία με ανεξάρτητο τρόπο, είμαι βέβαιος, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προστασία των προϊόντων μας, του καταναλωτή και της υγιούς επιχειρηματικότητας. Στην προσπάθεια μας αυτή για την προστασία των προϊόντων μας, θέλουμε και εσάς αρωγούς. Πρωτοβουλίες όπως η σημερινή συνεισφέρουν σημαντικά στη συζήτηση για το μέλλον της ελληνικής αγροδιατροφής, το μέλλον των προϊόντων μας, των επιχειρήσεων μας. Και γι΄αυτό τις στηρίζουμε», κατέληξε ο κ. Λιβανός.