O Σπήλιος γεννήθηκε στην Αθήνα το Σεπτέμβριο του 1967 και κατάγεται από το Μεσολόγγι.

Είναι γιος του πολιτικού και πρώην Υπουργού Διονύση Λιβανού και της Αλίκης Κυριακίδου (φωτό 1-2) Θείος και νονός του ή αλλιώς «παππούς», όπως τον αποκαλούσαν, ο πρώην πρωθυπουργός, ακαδημαïκός, φιλόσοφος και καθηγητής κοινωνιολογίας Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, μη έχοντας την τύχη να έχει δικά του παιδιά, υιοθέτησε επί της ουσίας  τον πατέρα του Σπήλιου, Διονύση και την αδελφή του, Ντορίτα, οι οποίοι έχασαν τους  γονείς τους σε νεαρή ηλικία (φωτό 3-4). Το σπίτι των Λιβανών στην Κηφισιά υπήρξε ο τόπος συγγραφής του πνευματικού του έργου του Κανελλόπουλου αλλά και το ησυχαστήριό του (φωτό 5-6).

[mp_image id=”1122″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” caption=”false” align=”left”]
[mp_image id=”1122″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” caption=”false” align=”left”]

Το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε ο Σπήλιος ήταν βιωματικά συνδεδεμένο με την πολιτική. Οι οικογενειακοί φίλοι και πολιτικοί συνεργάτες, προσωπικότητες εμβληματικές (Γεώργιος Ράλλης, Γεώργιος Μαγκάκης Παναγής Παπαληγούρας)  και οι συζητήσεις ατέρμονες και συνάμα πολύτιμες, καθόρισαν την σκέψη και τη στάση ζωής. Τα πρώτα κυριολεκτικά βήματα τα έκανε στον τόπο εξορίας του πατέρα του στην Πάργα. (φωτό 7) Το σπίτι τους ήταν ο τόπος κατ’ οίκον κράτησης και του πατέρα του και του παππού Κανελλόπουλου. Η συγγραφέας Αμαλία Μεγαπάνου – Κανελλοπούλου, κόρη του Κανέλου Κανελλόπουλου και ανιψιά του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, νυμφεύθηκε στον πρώτη της γάμο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή (φωτό 8).

΄Έμαθε έτσι να ζει και να αναπνέει μέσα στην πολιτική. Μεγάλωνε και αναρωτιόταν γιατί όλοι άραγε οι φίλοι των γονιών του μπαινόβγαιναν στη φυλακή. Το «έγκλημα» τους ήταν βεβαίως ο αγώνας τους για τη δημοκρατία. Η παιδική και εφηβική του ηλικία στιγματίστηκε αφενός, στην αρχή από τις διώξεις της οικογένειάς του την εποχή της δικτατορίας και από το 1974 και μετά από την ελπίδα και την προσπάθεια για την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας.

Ο Σπήλιος αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών το 1986. Ήδη από τα σχολικά χρόνια η «νόσος» της πολιτικής έδωσε τα πρώτα δείγματα της. Ο Σπήλιος άρχισε να εκλέγεται μέλος του Μαθητικού Συμβουλίου, συμμετείχε στην τότε νεολαία της ΝΔ, αλλά και σε ενδοσχολικές μαθητικές οργανώσεις  (φωτό 9). Είχε την τύχη να δημιουργήσει βαθιές φιλίες. Οι φίλοι αυτών των χρόνων ένας εξ αυτών και ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης , είναι συνοδοιπόροι ζωής,  είναι εκεί σε κάθε στιγμή χαράς και προστρέχουν σε κάθε στραβοπάτημα, χωρίς απουσίες. Η παρέα αυτή είναι αναμφίβολα η σημαντικότερη περιουσία, που του χάρισε η σχολική ζωή. Κάθε Σεπτέμβρη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τους μαζεύει όλους στο πάντα φιλόξενο πατρικό σπίτι των Χανίων, όπου τα πειράγματα μένουν τα ίδια, η ανεμελιά ξεπηδά αναλλοίωτη και τα εδέσματα παραμένουν το ίδιο φροντισμένα και νόστιμα (φωτό 10 βλ. ψηφιακό αρχείο).

Ο Σπήλιος σπούδασε στην Αμερική Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία στις Διεθνείς Σχέσεις και στη Συγκριτική Πολιτική Ανάλυση στα Πανεπιστήμια του Ρέντινγκ και του Μπρίστολ αντίστοιχα (φωτό 11).

Υπηρέτησε τη θητεία του στην Πολεμική Αεροπορία στο Αεροδρόμιο της Τανάγρας (φωτό 12).

Εργάστηκε για δύο χρόνια στο Ευρωπαïκό Κοινωνικό Ταμείο της Ευρωπαïκής Επιτροπής και στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα το 1993, όπου εργάστηκε στην Ηπειρωτική Ναυτιλιακή Εταιρεία και σε άλλες επιχειρήσεις ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα, ανέλαβε την παραγωγή βραβευμένων κινηματογραφικών ταινιών και θεατρικών παραστάσεων (Angel Baby, ταινία «ΕΝΑΣ και ΈΝΑΣ»).

Το 2002, ακολουθώντας τα χνάρια της οικογένειας της μητέρας του, ιδρύει την εταιρεία διαχείρισης και κατασκευής ακινήτων «ΔΙΩΝ Α.Ε.» με δραστηριότητα στην Ελλάδα και σταδιακά από το 2003 αρχίζει την πρώτη δειλή δραστηριοποίησή στην αγορά ακινήτων του Βελγίου.

[mp_image id=”1122″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” caption=”false” align=”left”]
[mp_image id=”1122″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” caption=”false” align=”left”]

Στη Νέα Δημοκρατία ξεκίνησε να προσφέρει τις υπηρεσίες του επί προεδρίας Κώστα Καραμανλή, στη Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος με επικεφαλής το Γιώργο Σουφλιά (φωτό 13). Στις εκλογές του 2007 εξελέγη βουλευτής στο νομό Αιτωλοακαρνανίας (φωτό 14). Κατά τη διάρκεια της θητείας του ανέπτυξε πλούσιο κοινοβουλευτικό έργο. Διετέλεσε ενεργό μέλος των σημαντικότερων διαρκών Επιτροπών και Τομεάρχης Παιδείας και Ευρωπαïκών Υποθέσεων. Το 2009 ανέλαβε χρέη αναπληρωτή Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού και το 2013 τη θέση του  Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας (φωτό 15 βλ. ψηφιακό αρχείο).

Τα επόμενα χρόνια επέλεξε συνειδητά να απέχει από την πολιτική και να δώσει το βάρος του στην ανάπτυξη της κατασκευαστικής του εταιρείας  στις Βρυξέλλες λόγω της κατάρρευσης της οικοδομικής δραστηριότητας στην πατρίδα μας και στην οικογένειά του που θεωρεί βασική του προτεραιότητα.

Με τη δημοσιοποίηση της υποψηφιότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας τάχθηκε αμέσως στο πλευρό του. Μετά την εκλογή του ανέλαβε τη θέση του Συμβούλου Επιχειρηματικότητας (φωτό 16 βλ. ψηφιακό αρχείο)    και πριν από 2 μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Σπήλιου ως υποψήφιου βουλευτή στο νομό Αιτωλοακαρνανίας (φωτό 17. Βλ. ψηφιακό αρχείο Αιτωλοακαρνανίας).

Ένα χειμωνιάτικο πρωινό του 2003, συναντά για πρώτη φορά, στο δρόμο που έμενε, στην οδό Ξενοκράτους, τη Δόμνα και εκεί ανοίγει ένα καινούργιο κεφάλαιο ζωής. Την ερωτεύτηκε και τη διεκδίκησε με όλους τους πιθανούς τρόπους. Την πρώτη εκείνη φορά που την είδε της είπε μόνο «Καλημέρα», αλλά προφανώς ήταν τέτοιoς ο ηλεκτρισμός της στιγμής, που εκείνη αμέσως μετά, τηλεφώνησε στην καλύτερη της φίλη και της είπε: «Σήμερα γνώρισα τον άντρα της ζωής μου». «Πού;», τη ρώτησε εκείνη. «Στο δρόμο…» της απάντησε. (Φωτό 18) Τη στιχομυθία αυτή, του την αποκάλυψε η φίλη και μετέπειτα κουμπάρα, τη βραδιά του γάμου τους.

Παντρεύτηκαν το Σεπτέμβριο του 2004 (φωτό 18Α και 18β) και έχουν μαζί τρία παιδιά τον Διονύση (13), την Δανάη (11) και την Αλίκη (8).  (φωτό 20-23)

Ο Σπήλιος είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρίας Φίλων Παναγιώτη Κανελλόπουλου και διαχειριστής των δικαιωμάτων του πνευματικού του έργου.

Αγαπάει τον αθλητισμό, νεότερος έπαιζε μπάσκετ σε προαστιακές ομάδες και σε εκείνη του σχολείου του, τώρα έχει περιοριστεί στο τρέξιμο και στο κολύμπι. Άλλη μεγάλη του αγάπη είναι η θάλασσα και τα ταξίδια. Απολαμβάνει ιδιαίτερα τις ημερήσιες οικογενειακές βόλτες με το φουσκωτό. Ηρεμεί με το διάβασμα και ένα ωραίο φαγητό με φίλους και καλό κρασί.

 

ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ    

  1. Κουτσή κιθάρα, Δήμητρα Γαλάνη, Μάνος Λοίζος
  2. Αυτά τα χέρια, Μανώλης Μητσιάς
  3. Ο Κεμάλ, Μάνος Χατζιδάκις
  4. Sweet Dreams, Annie Lenox
  5. Τυχερό Αστέρι, Κωνσταντίνος Βήτα (θεατρική παράσταση Angel Baby) (τραγούδι γάμου)
  6. Λόλα, Κωστής Μαραβέγιας
  7. Όταν σου Χορεύω, Ρένα Μόρφη

     

                                                

[mp_image id=”1122″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” caption=”false” align=”left”]