ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 24/02/2023

Συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των ΜΜΕ Αιτωλοακαρνανίας και Αχαϊας έδωσε σήμερα ο Σπήλιος Λιβανός, πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αντιπρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, προκειμένου να προβεί σε έναν απολογισμό των δράσεων και πρωτοβουλιών που ανέλαβε κατά την τετραετή κοινοβουλευτική του θητεία για την υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας και των πολιτών της ιδιαίτερης πατρίδας του.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι είναι χρέος των πολιτικών να λογοδοτούν στους πολίτες που τους έκαναν την τιμή να τους εμπιστευτούν.

Καλό σας μεσημέρι κυρίες και κύριοι.

Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση ανταπόκρισή σας στην πρόσκλησή μου.  Θεωρώ ότι είναι χρέος των πολιτικών να λογοδοτούν στους πολίτες που τους έκαναν την τιμή να τους εμπιστευτούν, να τους ενημερώνουν διεξοδικά για τη δράση και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν, εντός αλλά και εκτός βουλής, προκειμένου να υπηρετήσουν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα συμφέροντα της χώρας αλλά και της ιδιαίτερης πατρίδας τους.

Πλέον, βρισκόμαστε στην αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές, κοντά στη λήξη της τετραετίας, όπως σταθερά επαναλάμβανε διαρκώς ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,  σε πείσμα της αντιπολίτευσης. Όταν η τότε κυβέρνηση και ο επικεφαλής της Αλέξης Τσίπρας ψήφισε την απλή αναλογική, επιδίωκαν να βάλουν βόμβα στα θεμέλια της σταθερότητας και να δημιουργήσουν συνθήκες σύγχυσης. Διότι αυτό είναι το μόνο που γνωρίζουν καλά. Να ψαρεύουν στα θολά νερά του διχασμού, της πόλωσης και των στείρων αντιπολιτευτικών κραυγών.

Δυστυχώς, για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο σχεδιασμός τους προσκρούει στη λογική και τη σύνεση των πολιτών, που αναγνωρίζουν στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αξιοπιστία λόγων και έργων και  αποτελεσματικότητα στα δύσκολα – μην ξεχνάμε ότι ποτέ άλλοτε στη μεταπολίτευση μια κυβέρνηση δεν κλήθηκε να διαχειριστεί τόσες εξωγενείς και πρωτόγνωρες κρίσεις.

Την πρώτη τετραετία, υλοποιήσαμε όλα όσα εξαγγείλαμε προεκλογικά. Και αυτό είναι  πρωτόγνωρο στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Στηρίξαμε την κοινωνία στα δύσκολα της πανδημίας και στη συνέχεια των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης και της πληθωριστικής που ακολούθησε σε ολόκληρη την Ευρώπη, μειώσαμε τη φορολογία που με ιδεοληψία είχε αυξήσει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα στη μεσαία τάξη, αναβαθμίσαμε 12 φορές τη θέση της χώρας μας , θωρακίσαμε την άμυνα της χώρας αλλά και τη γεωστρατηγική και γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, προσελκύσαμε επενδύσεις που ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν γίνει στη χώρα λόγω και της αφόρητης γραφειοκρατίας, η οποία περιορίστηκε δραματικά λόγω, της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του κράτους.

Και σήμερα είμαστε σε θέση να κοιτάμε στα μάτια τους πολίτες και να τους ζητούμε να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη για να ολοκληρώσει το έργο που ξεκίνησε.

Αυτά σε ό,τι αφορά συνολικά το κυβερνητικό έργο.

Στα δικά μας και στα δικά μου τώρα.

Επανέρχομαι σε αυτό που είπα στην αρχή της εισαγωγής μου . Όλοι οι πολιτικοί οφείλουν να λογοδοτούν και να παρουσιάζουν το έργο τους πριν ζητήσουν ανανέωση εμπιστοσύνης. Αυτό κάνω και εγώ σήμερα και το υποστηρίζω και με ένα φυλλάδιο λογοδοσίας και αυτό θα ήταν καλό να κάνουν και τα άλλα κόμματα και οι συνάδελφοι πολιτικοί.

Όπως ήδη γνωρίζετε, τον πρώτο ενάμισι χρόνο της κυβερνητικής μας θητείας, ο Πρωθυπουργός, μου εμπιστεύτηκε το κρίσιμο πόστο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ.

Από τη θέση αυτή, υποστήριξα 40 νομοσχέδια,  ενώ πραγματοποίησα πάνω από 100 ομιλίες και παρεμβάσεις σε 57 νομοθετικές πρωτοβουλίες της Νέας Δημοκρατίας, , πάμπολες συνεντεύξεις και πολιτική αρθρογραφία,  υποστηρίζοντας ενεργά το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησής μας, τα απτά αποτελέσματα του οποίου, απολαμβάνουν σήμερα οι πολίτες.

Η πορεία αυτή κρίθηκε θετικά και ο Πρωθυπουργός μου έκανε την τιμή να με συμπεριλάβει στην κυβέρνηση της πατρίδας μου.

Από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είχα ως αποκλειστικό μου γνώμονα την προώθηση των συμφερόντων των παραγωγών μας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, αδιαφορώντας πλήρως για το πολιτικό κόστος.

Προχωρήσαμε μία σειρά από μεταρρυθμίσεις που σε βάθος χρόνου να αλλάξουν ριζικά την εικόνα της πρωτογενούς παραγωγής στη χώρα μας και θα αναδείξουν τον πρωτογενή τομέα σε βασικό πυλώνα ανάπτυξης.

Μεταξύ άλλων :

 • Προχωρήσαμε στη εκπόνηση εθνικής Στρατηγικής Αγροτικής Πολιτικής και πρότεινα την συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής.
 • Εξασφαλίσαμε συνολικά πόρους 22 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα μέσω της νέας ΚΑΠ και του Ταμείου Ανάκαμψης.
 •  Αυξήσαμε την απορροφητικότητα του ΠΑΑ από 65% στο 77%, 735 εκ. ευρώ στο σύνολο και του ΕΠΑΛΘ από 32,46% στο 96,6%, 57 εκ. ευρώ στο σύνολο.
 •  Διαθέσαμε πάνω από 1 δισ.€ για τη στήριξη των παραγωγών μας από τις συνέπειες της πανδημίας COVID.
 • Μεταρρυθμίσαμε τον τρόπο κατανομής των ενωσιακών επιδοτήσεων, στοχεύοντας στην πλήρη διαφάνεια και δικαιοσύνη στηρίζοντας τους πραγματικούς Έλληνες παραγωγούς.
 • Δρομολογήσαμε το «Ύδωρ 2.0», το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα των τελευταίων 50 ετών στον πρωτογενή τομέα, με 21 αρδευτικά έργα, με αξία κατασκευής και λειτουργίας 3,2 δισ. ευρώ.
 •  Αυξήσαμε τα ποσά της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας στο ΠΑΑ φτάνοντας το ύψος ρεκόρ των 490 εκ. ευρώ.
 • Χρηματοδοτήσαμε το πρόγραμμα των γεωργικών συμβούλων με 80 εκατομμύρια ευρώ
 • Ενισχύσαμε τους ελέγχους και χτυπήσαμε τη μάστιγα των ελληνοποιήσεων και της νοθείας με ορατά αποτελέσματα για τους παραγωγούς μας, οι οποίοι είδαν αυξήσεις 60% στις τιμές των προϊόντων τους.
 •  Στηρίξαμε τα προϊόντα ΠΟΠ και παρουσιάσαμε νέο νομοθετικό πλαίσιο. Προστατεύσαμε τους παραγωγούς από τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στον γεωργικό τομέα (ν. 4792/2021).
 • Δώσαμε στους κτηνοτρόφους μας τη δυνατότητα να νομιμοποιήσουν τις σταβλικές εγκαταστάσεις τους με τον ν.4859/2021.
 • Πετύχαμε το 2021 θετικό ισοζύγιο εξαγωγών-εισαγωγών αγροτικών προϊόντων, μετά από δεκαετίες.
 • Ψηφίσαμε τον ν. 4792/2021 για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στον πρωτογενή τομέα, προβλέποντας αυστηρές προθεσμίες πληρωμής (30 ημέρες για τα ευαλλοίωτα προϊόντα και 60 ημέρες για τα υπόλοιπα) για τους παραγωγούς μας.
 • Ψηφίσαμε τον ν. 4859/2021 για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, κλείνοντας μια ιστορική εκκρεμότητα του παρελθόντος. Δώσαμε στους κτηνοτρόφους μας τη δυνατότητα να νομιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις τους, αποκτώντας έτσι πρόσβαση σε πολύτιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.
 • Βάλαμε τα θεμέλια του ψηφιακού μετασχηματισμού στον πρωτογενή τομέα.
 • Ενισχύσαμε τις μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις.
 • Τριπλασιάσαμε το επιχορηγούμενο ποσό στους Νέους Αγρότες, ενώ αυξήσαμε τον αριθμό τους κατά 14.000.
 • Ιδρύσαμε 6 νέα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, ενδυναμώνοντας την αγροτική εκπαίδευση.

Αυτά είναι επιγραμματικά όσα δρομολογήθηκαν ή υλοποιήθηκαν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επί των ημερών μου, και βέβαια αφορούν και σε όλους τους Αιτωλοακαρνάνες παραγωγούς τις οικογένειές του και το σύνολο της οικονομίας της Αιτωλ/νίας.

Πριν από λίγους μήνες, ο Πρωθυπουργός μου εμπιστεύτηκε την κρίσιμη θέση του επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια, οι συνάδελφοί μου και από τις 30 χώρες μέλη της συμμαχίας με τίμησαν εκλέγοντάς με στη θέση του Αντιπροέδρου.

 • Σε μία δύσκολη και φορτισμένη διεθνώς περίοδο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και ενώ η Τουρκία δημιουργεί προβλήματα και αυξάνει την επιθετικότητά της, η θέση αυτή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την πατρίδα μας.
 • Με αδιάλειπτη παρουσία στις συνόδους και συνεχείς διμερείς επαφές, εργάζομαι σε άψογη συνεργασία με όλους τους Έλληνες συναδέλφους μουγια την προώθηση των ελληνικών θέσεων, τη στήριξη της ευρωπαϊκής κοινής γραμμής, αλλά και την αντιμετώπιση του αναθεωρητισμού της Τουρκίας, όπου και όταν χρειάζεται.
 • Στην Κωνσταντινούπολη, έδωσα αυστηρές απαντήσεις στους προκλητικούς και ανυπόστατους ισχυρισμούς των Τούρκων Υπουργών Άμυνας και Εσωτερικών. Ο κ.Ακάρ αποχώρησε από την αίθουσα εκνευρισμένος.
 • Στο Βίλνιους, στην Εαρινή Συνέλευση, πραγματοποίησα παρέμβαση για το ζήτημα ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας.
 • Στη Μαδρίτη, συμμετείχα στη σύνοδο της Συνέλευσης του ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις οικονομικές συνέπειές του και τις πρωτοβουλίες Αποτροπής και Άμυνας.
 •  Στη Χάγη, στην Πολιτική Επιτροπή, συμμετείχα σε συσκέψεις για θέματα μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας, όπως το Ουκρανικό.
 • Στην Αθήνα,  τονίζω δύο φορές σε λίγους μήνες, φιλοξενήσαμε τη Μόνιμη Επιτροπή, την Ειδική Ομάδα για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, καθώς και την επετειακή εκδήλωση «70 χρόνια της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ-Νέες γεωπολιτικές προκλήσεις για την Ελλάδα και τη Βορειοατλαντική Συμμαχία» ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το διεθνή ρόλο της χώρας μας.
 • Στην Ελληνική Βουλή εισηγήθηκα την εισδοχή της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ,  το μέγα θέμα για το οποίο υπάρχει η μεγάλη προστριβή Δύσης – Τουρκίας σήμερα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της πορείας καθημερινά και με ιδιαίτερη αγωνία ασχολήθηκα με τα προβλήματα του τόπου μας , της Αιτωλ/νίας.

Με πολλές προσωπικές και οικογενειακές θυσίες, αγωνίστηκα για να βρω λύσεις στήριξης και βοήθειας των συμπολιτών μας,

και ταυτόχρονα, απαντήσεις με έργα υποδομής και διάρκειας με την ματιά στραμμένη προς το μέλλον  για να αλλάξουμε την μοίρα και το πολιτικό πρότυπο στον τόπο μας.

Έβαλα πιστεύω, ένα σημαντικό λιθαράκι για να αναδιοργανώσουμε τον πρωτογενή τομέα και προσπάθησα να βοηθήσω ουσιαστικά την μεταποίηση.

Στόχος μου είναι να συνεχίσω και την επόμενη τετραετία να συνεργάζομαι με αγρότες, κτηνοτρόφους , ομάδες παραγωγών ενώσεις, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ του τόπου μας για την αγροτική ανάπτυξη της Αιτωλ/νίας, από όποιο μετερίζι βρεθώ μετεκλογικά.

Επιδίωξή μου, για την επόμενη τετραετία, είναι να συνδέσω την αγροτική αναπτυξιακή πορεία της Αιτωλ/νίας με τον τουρισμό και τις εξαγωγές.

Αυτό είναι το όραμά μου για την επόμενη θητεία μου, αν οι συμπολίτες μας με εμπιστευτούν και με εκλέξουν ως εκπρόσωπό τους.

Παράλληλα, θα αφιερώσω όλο τον χρόνο και την ενέργεια που χρειάζεται σε δυο ακόμα ευαίσθητους τομείς, στην παιδεία, σε όλες της τις βαθμίδες, και στην υγεία,

όπου η αναβάθμιση των νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου, αλλά και συνολικά της παρεχόμενης δημόσιας υγείας στην Αιτωλ/νία είναι το απόλυτο ζητούμενο και προφανής υποχρέωση της πολιτείας.

Επιγραμματικά σας παραθέτω ορισμένες πρωτοβουλίες που πήρα συγκεκριμένα για την ανάπτυξη του νομού μας:

 • Αυξήσαμε τον προϋπολογισμό για τους νέους αγρότες στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από τα 30.000.000 ευρώ σε 44.000.000 ευρώ, ενώ δώσαμε τη δυνατότητα εισόδου στο πρόγραμμα και στους νέους μελισσοκόμους.
 • Στην Αιτωλοακαρνανία εγκρίθηκαν 782 Νέοι αγρότες όπου ο καθένας θα πάρει πριμ πρώιμης εγκατάστασης έως 45,000 τριπλασιάσαμε δηλαδή τα ποσά.
 • Αυξήσαμε το πρόγραμμα LEADER/CLLDQ κατά 50 εκ. ευρώ, ενισχύοντας τα τοπικά προγράμματα με θετικά αποτελέσματα στις ιδιωτικές επενδύσεις και την τοπική επιχειρηματικότητα.
 • Συνεργαστήκαμε με την  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έκταση,  για τη δημιουργία του μεγαλύτερου πράσινου ενεργειακού πάρκου στη χώρα. Και της παραχωρήσαμε 1300 στρ. για την εγκατάστασή του.  Ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 90 εκ. ευρώ, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους άρδευσης των καλλιεργειών και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
 • Πετύχαμε την ένταξη του έργου για τον βιολογικό καθαρισμό και τη σωτηρία της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου- Αιτωλικού  στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας,  με αναβαθμισμένο προϋπολογισμό, μάλιστα,  που πλέον ανέρχεται στα 21.450.000 ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο των τελευταίων δεκαετιών στη Λιμνοθάλασσα, που θα αναβαθμίσει το φυσικό περιβάλλον και θα συνδράμει στην ανάπτυξη της περιοχής.
 • Δώσαμε πάνω από 16,5 εκ. €  για την ενίσχυση από τις συνέπειες του covid και άλλων αιτίων στους παραγωγούς, κτηνοτρόφους & αλιείς της Αιτωλοακαρνανίας (16.775.794,81€, 8.497.717,27€ για covid & 8.278.077,54€ για DeMinimis). Συνολικά για τη Δυτική Ελλάδα δώσαμε συνολικά πάνω από 42 εκ. € (42.187.042,05€, εκ των οποίων 33.765.859,41 € covid & 8.421.182,64€ DeMinimis).
 • Στηρίξαμε τους παραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς του νομού μας. Διορθώσαμε την αδικία που είχαν υποστεί οι ελαιοπαραγωγοί του νομού μας, χωρίς να φταίνε, καθώς είχαν εξαιρεθεί από γραφειοκρατικό λάθος από την αποζημίωση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας από τον Covid-19. Δώσαμε 8 εκ. ευρώ για την καταβολή αποζημίωσης 70 ευρώ ανά στρέμμα σε 8000 ελαιοπαραγωγούς του νομού μας.
 • Εγκρίναμε ενίσχυση  3 εκατομμυρίων ευρώ  για τους κτηνοτρόφους των αυτόχθονων φυλών βοοειδών τα οποία δυστυχώς δεν έχουν δοθεί ακόμα.
 • Με το ΥΔΩΡ 2.0 θέσαμε τις βάσεις για δημιουργία 31 νέων & σύγχρονων αρδευτικών δικτύων με προϋπολογισμό 242 εκ. € για 29 ΤΟΕΒ, την κάτω ζώνη Αχελώου 11Α & τα εγγειοβελτιωτικά έργα Αμβρακίας, Αμφιλοχίας & Βάλτου.
 • Εντάξαμε την προώθηση των αλιευμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο ΕΠΑΛΘ.
 • Αυξήσαμε τα αγροτικά φωτοβολταϊκά από 100 kW σε 500 kW.
 • Με συντονισμένες ενέργειες και σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή Ναυπάκτου πετύχαμε την επιχορήγηση με  2,2 εκ. € από το Υπουργείο Εσωτερικών για το σύνολο των μελετών κατασκευής του έργου «Παράκαμψη του Κέντρου (Κάστρου) της Ναυπάκτου ( Τούνελ).
 • Μειώσαμε από το 13% στο 6% τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές.
 • Προχωρήσαμε τις διαδικασίες για την κατοχύρωση της Αφρίνας Μεσολογγίου ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).
 • Διαμορφώσαμε το  Μνημόνιο συνεργασίας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων-Υπουργείου Παιδείας-Πανεπιστημίου Πατρών-Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας-ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ-Αμερικάνικη Γεωργικής Σχολής-Ίδρυμα Κωνσταντακόπουλου για τη δημιουργία 5 νέων σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης  (ΔΙΕΚ) στο Campus του πρώην ΤΕΙ Μεσολογγίου.
 • Κατέθεσα συγκροτημένη πρόταση για τη δημιουργία «Σχολής Βιώσιμης Ανάπτυξης» του Πανεπιστημίου Πατρών στην Αιτωλοακαρνανία και συγκεκριμένα στις πόλεις του Αγρινίου και του Μεσολογγίου η οποία δυστυχώς δεν εισακούστηκε ,με τα ακόλουθα τμήματα στο Campus του πρώην ΤΕΙ Μεσολογγίου.
 • Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση  € 1,2 εκ. για την ανέγερση του νέου Αστυνομικού Μεγάρου Μεσολογγίου στο παλιό κτίριο των αποθηκών καπνού, ιδιοκτησίας του ΥΠΑΑΤ.
 • Δρομολογήσαμε τη χρηματοδότηση  € 4,4 εκ. για αντιπλημμυρικά έργα στα ΤΟΕΒ Λεσινίου και Κατοχής από το ΥπΑΑΤ.

Σας παρουσίασα, όσο πιο επιγραμματικά μπορούσα, τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες που ανέλαβα στη διάρκεια της τετραετίας από τα πόστα τα οποία μου εμπιστεύτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και βέβαια, ως βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας.

Πιστεύω στην πολιτική του έργου, της προσπάθειας και του αποτελέσματος. 

Όχι των δημοσίων σχέσεων, των ψεύτικων χειραψιών και των εύκολων υποσχέσεων χωρίς περιεχόμενο. 

Ολοκληρώνοντας το έργο της κυβερνητικής θητείας, πιστοί στη δέσμευσή μας για εξάντληση της τετραετίας, είναι σημαντικό να διατηρήσουμε σταθερή και ανοδική την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Από την πλευρά μου, δεσμεύομαι να συνεχίσω να δίνω τον καλύτερο εαυτό μου.

Για μια Αιτωλοακαρνανία δυνατή, πρωταγωνίστρια, με πολίτες περήφανους, αλλά και για να συνεισφέρω στην πρόοδο της πατρίδας μας και στην εθνική ασφάλεια.

Όχι μόνο ως «βουλευτής περιφέρειας», αλλά δίνοντας έναν αγώνα πολυεπίπεδο, από όπου επιτάσσουν τα συμφέροντα του τόπου.

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.