ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα,06/10/2020

“Καταδικάζουμε τη Χρυσή Αυγή για τη γενεσιουργό της θέση να θέλει να δολοφονήσει την ίδια μας τη Δημοκρατία”

Ο Σπήλιος Λιβανός, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΝΔ & βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, τοποθετήθηκε σήμερα για τη δίκη της Χρυσής Αυγής:

1) Στη Βουλή κατά την έναρξη της συνεδρίασης επί του νομοσχεδίου «για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας»:
«Η παράταξή μας, η Νέα Δημοκρατία, από την ίδρυσή της ήταν, είναι και θα είναι κατά κάθε μορφής φασισμού.
Καταδικάζουμε και πολεμούμε, τόσο μέσα όσο και έξω από τη Βουλή το έκτρωμα της Χρυσής Αυγής με όλους τους τρόπους.
Όταν η Νέα Δημοκρατία μαζί με το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στην κυβέρνηση, έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει έτσι ώστε να οδηγηθούν οι εγκληματίες στη φυλακή.
Όλος ο δημοκρατικός κόσμος, όλο το δημοκρατικό τόξο, είμαστε μαζί σε αυτό τον αγώνα.
Έχουμε δημιουργήσει και θα το συντηρήσουμε, ένα τείχος Δημοκρατίας απέναντι στο φασισμό και στο ναζισμό.
Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα κάνει το σωστό.
Πέραν αυτού, πολιτικά καταδικάζουμε τη Χρυσή Αυγή όχι μόνο για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όχι μόνο για τις επιθέσεις σε Έλληνες πολίτες και μετανάστες, όχι μόνο για τις επιθέσεις στο ΠΑΜΕ. Την καταδικάζουμε και για την γενεσιουργό της θέση να θέλει να δολοφονήσει την ίδια μας τη Δημοκρατία.
Όλοι μαζί, λοιπόν, χτίσαμε ένα τείχος δημοκρατικό. Θα το κρατήσουμε όρθιο και θα είμαστε μαζί στον κοινό αγώνα κατά του ναζισμού, κατά του φασισμού, κατά του ολοκληρωτισμού και υπέρ της Δημοκρατίας.»

2) Στο OPEN TV και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» :
«Όταν ξεκίνησε τη φασιστική της δραστηριότητας η Χρυσή Αυγή, ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, τοποθετήθηκαν άμεσα απέναντι στο φασιστικό μόρφωμα, ως όφειλαν, εκφράζοντας το σύνολο των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου.
Σας θυμίζω ότι ο τότε υπουργός κ. Δένδιας έφτασε στο σημείο να κλείνει αστυνομικά τμήματα και να αποκαθηλώνει διευθυντές που κάκιστα είχαν συνταχθεί με τη Χρυσή Αυγή.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η τότε κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Διαχώρισε τη θέση της κυβέρνησης από τη Χρυσή Αυγή, σε αντίθεση με κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που μάχονταν για την iσοτιμία της ψήφου των στελεχών της Χρυσής Αυγής.
Καταδικάζω οποιαδήποτε «χαραμάδα» ανοχής απέναντι στον φασισμό, από οπουδήποτε κι αν προέρχεται.
Η θέση αυτή εκφράστηκε πλήρως από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, όπως εκφράζεται σήμερα από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Με τις πράξεις μας και όχι με τα λόγια, προσπαθούμε να ισοπεδώσουμε αυτό το φαινόμενο για να μην αναδειχθεί ποτέ ξανά στη χώρα.»