ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 10/09/2020
Ξεκινώντας την τοποθέτησή του: “Οι ώρες είναι κρίσιμες. Τα γεγονότα στη Μόρια εγείρουν σοβαρότατα ζητήματα ανθρωπισμού, προστασίας της δημόσιας υγείας αλλά κυρίως εθνικής ασφάλειας.” και συνέχισε υπεασπιζόμενος την πολιτική της Κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, σημειώνοντας:
“Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό των κατοίκων της Λέσβου και λαμβάνει άμεσες δράσεις για την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών που δημιουργήθηκαν. Κήρυξε το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να αποδεσμευθούν άμεσα εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι που θα κινηθούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Κινητοποίησε ανώτατους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αποδεικνύει η επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά σήμερα στο νησί, αλλά και οι δηλώσεις του Σάρλ Μισέλ, Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για την άμεση παροχή στήριξης προς το νησί της Λέσβου.
Το συμβάν, όμως, στην Μόρια δεν αλλάζει αλλά αντιθέτως ενισχύει τη σταθερή και αποτελεσματική πολιτική που έχει η χώρα μας στο μεταναστευτικό. Μια πολιτική που αποδίδει καρπούς, αφού οι μεταναστευτικές ροές έχουν περιοριστεί αισθητά.
Βασικός άξονας της πολιτικής μας είναι η διεθνοποίηση του προβλήματος του μεταναστευτικού. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό ζήτημα, για το οποίο η Ελλάδα έχει επωμιστεί πολύ μεγαλύτερο βάρος από αυτό που της αναλογεί.
Δεύτερον, προχωρούμε στην αποσυμφόρηση των νησιών μας, με την επιτάχυνση των διαδικασιών για την απόδοση ασύλου και την απέλαση όσων δεν δικαιούνται.
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Από την αρχή του 2020 έχουν φύγει από τη Μόρια 13.500 μετανάστες, ενώ από το καλοκαίρι του 2019 ο αριθμός ανέρχεται σε 20.000.
Παράλληλα, η διαδικασία απονομής ασύλου έχει επιταχυνθεί κατά 150% ενώ για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία υπάρχει θετικό ισοζύγιο μεταξύ των αφίξεων και των αποχωρήσεων. Το 50% του συνολικού αριθμού όσων έχουν έρθει έχουν αποχωρήσει. Παράλληλα, αναδεικνύεται η σημασία της δημιουργίας κλειστών, ελεγχόμενων δομών, οι οποίες θα προσφέρουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους μετανάστες αλλά και αίσθημα ασφάλειας στο ντόπιο πληθυσμό.
Είναι, όμως, σαφές ότι τέτοιας έκτασης ταραχές όπως αυτές που συνέβησαν την Τρίτη στη Μόρια δεν θα γίνουν ανεκτές. Ο σεβασμός στο κράτος δικαίου και στην έννομη τάξη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την διαδικασία απονομής ασύλου.
Η κατάσταση απαιτεί εθνική ενότητα και συναίνεση. Δεν είναι η ώρα για αντιπολιτευτικές κορώνες και διχασμούς. Οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Οφείλουμε να τιμήσουμε την παρακαταθήκη της ιστορίας μας. Και αυτό ακριβώς θα κάνουμε, εκπροσωπώντας ένδοξα και εκφράζοντας το συναίσθημα και τη λογική του συνόλου των Ελλήνων και των Ελληνίδων.
Στη συνέχεια απάντησε και στην κριτική της αντιπολίτευσης, λέγοντας:
Για την κριτική του κ. Βελόπουλου : “Ο πρωθυπουργός μίλησε για ανεπίσημες αλλά απόρρητες συζητήσεις. Κανένα ψέμα. Καμία παρερμηνεία. Καμία ένταση και καμία μομφή, προς όσους ανησυχούν ειλικρινά για την εθνική μας πολιτική, για την επιθετικότητα της Τουρκίας.”