ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, Αθήνα 8/7/2020

Ο Σπήλιος Λιβανός, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΝΔ & Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για την ένσταση αντισυνταγματικότητας στο νομοσχέδιο για τις δημόσεις υπαίθριες συναθροίσεις ανέφερε μεταξύ άλλων:

“Ερχονται εδώ οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και ουσιαστικά βλέπουν την πραγματικότητα ανάποδα. Επικαλούνται τον Κανονισμό της Βουλής που λέει ακριβώς τα αντίθετα. Αρθρώνουν επιχειρήματα που στερούνται βάσης. Εκστομίζετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, ανερυθρίαστα ψέματα για να καλύψετε την έλλειψη πολιτικού λόγου. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν ακούτε εμάς, αλλά δεν ακούτε ούτε τον πρώην πρόεδρο του κόμματός σας κ. Νίκο Κωνσταντόπουλο, ο οποίος επιχειρεί να σας επαναφέρει στην τάξη και να μαζέψει τα συντρίμμια της παράταξής σας, δεν ακούτε ούτε τον κ. Αλιβιζάτο, ούτε τον κ. Μανιτάκη, ούτε τον εξαίρετο νομικό κ. Τζαβάρα που σας προτρέπει να μην εκτίθεστε.”

“Δεν μας κάνει εντύπωση, όμως, αυτό, γιατί χθες, στα γενέθλια της κυβέρνησης της ΝΔ είδαμε ακριβώς αυτά τα δύο μοντέλα στα πρόσωπα των δύο πολιτικών αρχηγών. Από τη μία πλευρά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με ήρεμο, μειλίχιο, δημοκρατικό, ενωτικό τρόπο μίλησε για τα ζητήματα που αφορούν στην επόμενη μέρα της χώρας, τις επόμενες γενιές και κυρίως την αντιμετώπιση της κρίσης. Και από την άλλη μεριά, τον κ. Τσίπρα, ο οποίος, όπως κι εσείς κ. Τζαννακόπουλε, ήρθε εδώ, δεν είπε κουβέντα για τα εκτρωματικά σκάνδαλα τα οποία εκθρέψατε, εκστόμισε έναν λόγο διχαστικό, προσβλητικό για τους αντιπάλους τους αλλά και για την ίδια τη δημοκρατία και κάλεσε εσάς, τους βουλευτές τους – χωρίς βέβαια να έχει το θάρρος να ζητήσει εκλογές – να ανατρέψετε αυτήν την κυβέρνηση. Ακριβώς επειδή αυτή τη στιγμή καταστρέφεστε πολιτικά, προσπαθείτε να προκαλέσετε διχασμό στην ελληνική κοινωνία για να διασωθείτε από τα δικά σας εσωτερικά προβλήματα.”

“Εμείς, δείξαμε στη διάρκεια αυτής της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή ότι είμαστε στη γραμμή της συναίνεσης. Εγινε εκτενής διάλογος και ο Υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης φέρνει ένα νομοσχέδιο που έρχεται να βάλει ένα πλαίσιο για τα δικαιώματα των πολιτών, για το δικαίωμα στη διαδήλωση. Άκουσε την κριτική της αντιπολίτευσης και ενσωμάτωσε στο σχέδιο νόμου όλες τις σοβαρές προτάσεις που ακούστηκαν σε αυτή την αίθουσα. Αυτό δείχνει τη δημοκρατική ευαισθησία της κυβέρνησής μας και τη διάθεση για συναίνεση και αντιμετώπιση των προβλημάτων από κοινού.”

” Εσείς, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, ονειρεύεστε μαγκάλια, καταστροφές, συσσίτια, με έναν μόνο θλιβερό στόχο : Να επανέλθετε στην εξουσία. Γελάει και το παρδαλό κατσίκι. Η συνεχής προσπάθειά σας για δήθεν ταύτιση της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΙΝΑΛ και όποιου άλλου ψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο με τη χούντα, δείχνει ότι είστε ανιστόρητοι και επικίνδυνοι. Είτε δεν έχετε ζήσει ως πρόσωπα τι θα πει ΕΑΤ-ΕΣΑ, φυλακή, εξορία, τι θα πει χούντα, είτε οι μεγαλύτεροι από εσάς το έχετε ξεχάσει. Και κάνετε ένα ιστορικό λάθος : Εκτός του ότι γελοιοποιείστε, διδάσκετε τις επόμενες γενιές, ταυτίζετε στα μάτια των παιδιών που παρακολουθούν τον κοινοβουλευτικό διάλογο, εκλεγμένους βουλευτές που έχουν αναδειχθεί με μεγάλη πλειοψηφία, με τη χούντα. Αυτό είναι αίσχος και θα σας καταδικάσει η ίδια η ιστορία.”