ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, Αθήνα 7/5/2020

O Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Σπήλιος Λιβανός, τοποθετήθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κατά την ακρόαση του Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης κ. Κουτρουμάνο.

Ο κ. Λιβανός ανέφερε ότι η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας διαχρονικά επιδίωκε την διασφάλιση της πολυφωνίας και της ανεξαρτησίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.  Αναγνώρισε, παράλληλα, ότι ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης δεν είναι να διατάσσει αλλά να νουθετεί.

Ο κ. Λιβανός, απαντώντας στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για υπερεκπροσώπηση της Κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είπε ότι η σύγκριση θα πρέπει να γίνεται με τις εμφανίσεις των βουλευτών της ΝΔ σε σχέση με τις εμφανίσεις των βουλευτών των άλλων κομμάτων, και όχι με τα Κυβερνητικά στελέχη, και πάντα με την αναλογικότητα της δύναμης των κομμάτων. Αυτονόητα, εν μέσω της πανδημίας, τα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία εξειδικεύουν τα κυβερνητικά μέτρα, προβάλλονται περισσότερο.

Αναφορικά με τις αιτιάσεις για την διαφημιστική εκστρατεία κατά του κορωνοϊού με τη χρηματοδότηση των καναλιών με 20 εκατομμύρια ευρώ, ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι η ενημέρωση είναι η καλύτερη άμυνα του κράτους για την προστασία ανθρώπινων ζωών. Η όλη διαδικασία είναι απόλυτα διαυγής, οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις έχουν δημοσιευθεί στην Διαύγεια, ενώ θα υπάρξει και δημοσιοποίηση των χρημάτων που δόθηκαν σε κάθε Μέσο Ενημέρωσης. Η αμοιβή, δε, της εταιρείας που ανέλαβε το έργο αυτό αποτελεί ποσοστό πολύ λιγότερο από 1%, ή από 0,5% των δημόσιων δαπανών για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Εκ του συνολικού ποσού, δε, των 20 εκατομμύριων, το 30% θα διατεθεί στα Περιφερειακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Τέλος, ο κ. Λιβανός τόνισε την πρόθεση της Βουλής να στηρίξει το ΕΣΡ στην άσκηση των καθηκόντων του, ενώ ευχαρίστησε και τον Πρόεδρο του ΕΣΡ για την λεπτομερή ενημέρωση του.