ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR 17/11/2020

Η λαίλαπα του κορoνοϊού έχει αλλάξει τα πάντα στις ζωές μας. Αυτονόητα άλλαξε και τον τρόπο που θα εορταστεί φέτος η επέτειος της ηρωϊκής εξέγερσης της νεολαίας στο Πολυτεχνείο. Αντί, όμως, να αντλούμε έμπνευση και δύναμη από την επέτειο αυτή, ο πολιτικός κόσμος της χώρας διχάζεται.

Δεδομένης της έξαρσης του κορονοϊού και το θάνατο δεκάδων συμπολιτών μας, η κυβέρνηση αποφάσισε την επιβολή οριζόντιας απαγόρευσης μετακίνησης των πολιτών και περιορισμούς στις οικονομικές δραστηριότητες. Εν μέσω λοιπόν του δεύτερου lockdown, δύο κόμματα, το ΚΚΕ και το Μέρα 25, διατράνωναν την βούληση τους να πραγματοποιήσουν πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία, αγνοώντας τους κανόνες και τους νόμους. Όπως, όμως, είχε εξαγγείλει από βήματος Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καμία πορεία δεν θα γινόταν ανεκτή. Συναφώς λοιπόν εκδόθηκε απόφαση του αρχηγού της Αστυνομίας που όριζε ως ανώτατο αριθμό σε δημόσια συνάθροιση σε ολόκληρη την επικράτεια τα 4 άτομα.

Εντούτοις, τα ως άνω κόμματα, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπέγραψαν κοινό κείμενο στο οποίο μιλούν για εκτροπή του πολιτεύματος, κατηγορώντας την Κυβέρνηση για αυταρχισμό, για αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική εκτροπή. Το νομικό τους σφάλμα αποδόμησε το Συμβούλιο της Επικρατείας που έκρινε ως συνταγματική την απόφαση περιορισμού των συναθροίσεων. Η συνταγματικότητα της απόφασης ήταν ορθή αφού βασίζεται στο άρθρο 11 του Συντάγματος που προβλέπει τη δυνατότητα απαγόρευσης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι για λόγους δημοσίου συμφέροντος, στους οποίους περιλαμβάνεται προφανώς και η δημόσια υγεία. Πλην του νομικού ατοπήματος, όμως, οι κκ Βαρουφάκης, Κουτσούμπας και Τσίπρας κάνουν και μια επίθεση στην κοινή λογική.

Διότι μόνο ένας άφρων θα υπερασπιζόταν την διεξαγωγή συναθροίσεων και πορειών ενώ η πατρίδα μας είναι σε πόλεμο με έναν θανατηφόρο ιό και προσπαθεί να περιορίσει τις υπεράριθμες συγκεντρώσεις πολιτών. Η θέση τους είναι πραγματικά εκτός τόπου και χρόνου. Η απλή λογική επιτάσσει αυτοσυγκράτηση και αυτοπεριορισμό, αλλιώς η σημερινή ημέρα μνήμης θα μετατραπεί σε ημέρα θανάτου.