AΡΘΡΟ ΣΤΑ ΝΕΑ 

Μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος και την απονομή δικαιώματος ψήφου στους απόδημους από τον τόπο κατοικίας τους, η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά στην αντιμετώπιση του τρίτου κρίσιμου θεσμικού ζητήματος για τα οποία είχε μιλήσει προεκλογικά. Φέρνει στη Βουλή των Ελλήνων το φλέγον ζήτημα του εκλογικού νόμου προς συζήτηση και ψήφιση στις 22 Ιανουαρίου 2020.

Προτείνει ένα εκλογικό σύστημα ενισχυμένης αναλογικής με κλιμακωτό μπόνους, που θα φτάνει μέχρι τις 50 έδρες. Πρόκειται για ένα σύστημα που σέβεται τη λαϊκή ετυμηγορία, αφού το μπόνους θα δίδεται σε συνάρτηση με το ποσοστό του πρώτου κόμματος, και με ελάχιστο όριο για την εφαρμογή του το πρώτο κόμμα να έχει λάβει ποσοστό 25% και άνω. Μια ακόμα ένδειξη του σεβασμού που τρέφει η κυβέρνηση για τη λαϊκή ψήφο.

Ταυτόχρονα, όμως, είναι ένα σύστημα που θα επιτρέψει στο πρώτο κόμμα να κυβερνήσει και να εφαρμόσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για τις οποίες και θα κριθεί.

Η απλή αναλογική, την οποία νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, στοχεύοντας σε ένα σενάριο δεξιάς παρένθεσης, είναι μια νάρκη στα θεμέλια του πολιτικού συστήματος, η τέλεια συνταγή ακυβερνησίας. Θα οδηγήσει στην αδυναμία συγκρότησης σταθερών κυβερνήσεων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία τερατογενέσεων, όπως της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που ζημίωσε ανεπανόρθωτα την χώρα.

Η ΝΔ, όμως, δεν θα επιτρέψει να τεθούν σε κίνδυνο οι θυσίες και οι κόποι του Ελληνικού λαού την τελευταία δεκαετία. Δεν θα επιτρέψει τις αυταπάτες και τις ιδεολογικές απάτες του ΣΥΡΙΖΑ και της αριστεράς να τις πληρώσει, ξανά, ο ελληνικός λαός.

Η απλή αναλογική δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί το εκλογικό σύστημα της πατρίδας μας. Όποτε εφαρμόστηκε ζημίωσε τη χώρα μας.

Η κατάθεση του νομοσχεδίου σε χρόνο πολιτικά ουδέτερο και με την κυβέρνηση πολιτικά πανίσχυρη, εξουδετερώνει εκ προοιμίου τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης περί εκλογικού αιφνιδιασμού ή αλλαγής των όρων του παιχνιδιού. Παράλληλα, αναδεικνύεται η υποκρισία όσων κυβέρνησαν με το μπόνους των 50 εδρών και όταν έχασαν την πρωτοκαθεδρία στο πολιτικό μας σύστημα παρουσιάζονται ως «αυτόκλητοι» υπερασπιστές της «ανόθευτης λαϊκής βούλησης».

Το άρθρο 54 Σ, όμως, ορίζει ότι για να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος που θα ψηφιστεί από τις επόμενες εκλογές, θα πρέπει να υπερψηφιστεί από 200 βουλευτές και πάνω. Η ΝΔ έχει μόνο 158 βουλευτές. Όπως και με τη ψήφο των αποδήμων, έτσι και με τον νέο εκλογικό νόμο θα αναζητήσει τις ευρύτερες συναινέσεις. Εάν όμως αυτό δεν συμβεί, τότε στο τέλος της τετραετίας θα πάει σε διπλές εκλογές, τις οποίες και με την στήριξη του ελληνικού λαού, θα κερδίσει πανηγυρικά όντας η πρώτη κυβέρνηση στην νεότερη ιστορία της χώρας μας που είχε απόλυτη συνέπεια λόγων και πράξεων.