Άρθρο στην kathimerini.gr

Ο διατροφικός τομέας στη χώρα μας στην περίοδο της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης επέδειξε μεγάλη ανθεκτικότητα και απέδειξε ότι όχι μόνο μπορεί να σταθεί όρθιος, αλλά και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της νέας εποχής.

Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι η συνεισφορά της αγροτικής παραγωγής στην οικονομία έχει ξεπεράσει το 6,5%, όταν στα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα μόλις ξεπερνούσε το 5,0%. Είναι, δε, επίσης χαρακτηριστικό ότι και το ισοζύγιο εμφανίζεται για πρώτη φορά έπειτα από πολλές δεκαετίες ως θετικό, καθώς οι εξαγωγές ξεπερνούν τις εισαγωγές τροφίμων, ενώ η αγροτική παραγωγή στη δεύτερη δεκαετία έχει αυξηθεί κατά 14%. Βέβαια, το μερίδιο των ελληνικών τροφίμων στην αγορά της Ε.Ε. εξακολουθεί να παραμένει μικρό (μόλις το 1,1% των εισαγωγών), ωστόσο όλο και περισσότεροι καταναλωτές αναγνωρίζουν την ποιοτική και διατροφική αξία των προϊόντων μας.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι προοπτικές που διανοίγονται για τα ελληνικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές είναι σημαντικές. Οφείλουμε όμως μέσα από το πρίσμα της ανάπτυξης και της εξωστρέφειας να εκμεταλλευθούμε τα νέα δεδομένα και να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες. Στη διεθνή μεταπανδημική πραγματικότητα, καθώς και στην κυρίαρχη παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια, να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει και να συμβάλουμε στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων παγκοσμίως.

Η παραγωγή από τη χώρα μας των πλέον ποιοτικών και υγιεινών διατροφικών προϊόντων είναι αναμφίβολη. Γίνεται, δε, αδιαμφισβήτητη με βάση τους συστηματικούς και εντατικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται, ενώ παράλληλα αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο και καθιερώνεται εκθετικά η μοναδικότητα και η υψηλή διατροφική τους αξία. Και αυτό είναι ισχυρό «όπλο» στην εθνική μας φαρέτρα.

Γι’ αυτό, από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέλημά μου ήταν η ενίσχυση της αγροτικής διπλωματίας. Σε συναντήσεις με πρέσβεις, διεθνείς οργανισμούς και φορείς, καθώς και ομολόγους μου της Ε.Ε. και τρίτων χωρών, υλοποιούμε τη στρατηγική προώθησης των ελληνικών προϊόντων, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουμε και πολλαπλασιάζουμε την ήδη αισθητή παρουσία της χώρας μας σε διεθνείς εκθέσεις. Παράλληλα, πριν από λίγες ημέρες, στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, είχα τη χαρά να συναντήσω και τον νέο γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων (FAO) κ. Qu Dongyu, με τον οποίο συζητήσαμε διεξοδικά στρατηγικά ζητήματα μείζονος σημασίας για την Ελλάδα και τους Ελληνες αγρότες, αλλά και τον κεντρικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας, λόγω της μακράς εμπειρίας της, στην ενίσχυση της ανθεκτικής γεωργίας. Κοινή μας εκτίμηση ήταν ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει διεθνώς ο πρωτογενής τομέας λόγω της κλιματικής κρίσης μπορούν να αντιμετωπιστούν εκμεταλλευόμενοι την υπεραξία που δημιουργεί η ελληνική αγροτική κληρονομιά. Αρκεί να υπάρχουν κοινές ευρωπαϊκές αντιλήψεις, διακρατικές συμμαχίες και προπάντων όραμα, στέρεο και ρεαλιστικό.

Αντίστοιχα, προ εβδομάδος είχα συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό μου κ. Stefano Patuanelli, στον οποίο έθεσα ένα θέμα που είχα θέσει στο τελευταίο συμβούλιο υπουργών στο Λουξεμβούργο, αφού προηγουμένως είχα συζητήσει με πολλούς συναδέλφους μου: την παράνομη και λαθραία αλιεία από ψαράδες τρίτων χωρών στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας αλλά και άλλων μελών. Το ζήτημα ενδιαφέρει πρωτίστως τη χώρα μας, στην οποία την τριετία 2017-2020 κατεγράφησαν περισσότερες από 3.000 περιπτώσεις παράνομης και λαθραίας αλιείας από Τούρκους ψαράδες, αλλά και τους Ιταλούς που θίγονται από ανάλογες δραστηριότητες τρίτων χωρών. Πρόκειται για ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν μέσα από κοινές πολιτικές, καθώς δεν αφορούν μόνο τα εθνικά σύνορα χωρών-μελών, αλλά τα ίδια τα ευρωπαϊκά σύνορα και συνεπώς τα συμφέροντα των κατοίκων των χωρών-μελών.

Μέσα από αυτές τις διεθνείς επαφές ανοίγουμε δρόμους για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων, προασπίζουμε τα δικαιώματα και κατ’ επέκταση τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών, οριοθετούμε σύγχρονες συνθήκες επιχειρηματικότητας, δημιουργούμε αναπτυξιακές προϋποθέσεις και εκπέμπουμε το μήνυμα για το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα.

https://www.kathimerini.gr/society/561562528/enischysi-tis-agrotikis-diplomatias/