ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λιβανός: Στόχος μας να στηρίξουμε τους πραγματικούς παραγωγούς και να
αποτρέψουμε φαινόμενα «μαύρης» οικονομίας

* Γ. Στύλιος: Αίρουμε στρεβλώσεις του παρελθόντος
* Η 10η Συνδιάσκεψη για την ΚΑΠ στην Πάτρα

Με στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων των πραγματικών παραγωγών και την αποτροπή των φαινομένων «μαύρης» οικονομίας το ΥΠΑΑΤ προχωρεί σε μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πραγματικών παραγωγών, τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός στη 10η Συνδιάσκεψη για την ΚΑΠ

Ο κ. Λιβανός έδωσε έμφαση στις τεράστιες δυνατότητες για αγροτική ανάπτυξη που έχει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ο ΥπΑΑΤ υπενθύμισε ότι έχουν ήδη δοθεί για ενισχύσεις λόγω κορωνοϊού σε παραγωγούς της Περιφέρειας 42 εκατ. ευρώ. Ανακοίνωσε ότι έχει εγκριθεί ήδη το πρόγραμμα ενίσχυσης για την επίσπορη πατάτα, μανταρίνια, κλιμεντίνες και επιτραπέζια ελιά.

Όπως εξήγησε ο κ. Λιβανός, τα δημοσιονομικά της χώρας που επηρεάζουν ασφυκτικά τις αποφάσεις του ΥπΑΑΤ, θα καθορίσουν και τη δυνατότητα ικανοποίησης και άλλων αιτημάτων παραγωγών, όπως αυτό της ενίσχυσης των παραγωγών οινοποιήσιμων σταφυλιών, που του έθεσαν αγρότες σε συνάντηση που είχε μαζί τους στην είσοδο του κτήματος της Achaia Clauss, που γίνεται η Συνδιάσκεψη.

Επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον του υπουργείου για την αγροτική ανάπτυξη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, υπενθύμισε ότι έχει δοθεί 1 εκατ. ευρώ για ενίσχυση των ασχολούμενων με τα αλιεύματα, το leader ενισχύθηκε κατά 50 εκατ. ευρώ, το πρόγραμμα Νέων Αγροτών για την Περιφέρεια αυξήθηκε από τα 30 εκατ. στα 44 εκατ. ευρώ.

Όπως σημείωσε όλα αυτά, μαζί με τα έργα που έχουν προγραμματισθεί για το ενεργειακό πάρκο στην Αιτωλοακαρνανία κα τα αρδευτικά έργα στο πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0» στο σύνολο της Περιφέρειας, δείχνουν το ενδιαφέρον του ΥπΑΑΤ και της κυβέρνησης, καθώς στόχος είναι «να προσελκύσουμε νέους στον πρωτογενή τομέα και από επιλογή και όχι από ανάγκη να γίνουν αγρότες»

Στην παρέμβασή του ο κ. Λιβανός έδωσε έμφαση στις μεταρρυθμίσεις που κάνει το ΥπΑΑΤ και ιδιαίτερα στην ενίσχυση των ελέγχων και στις αλλαγές που γίνεται στον τρόπο καταβολής των ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Για τους ελέγχους είπε ότι θα συνεχισθούν, καθώς στόχος είναι η ενίσχυση των κτηνοτρόφων παραγωγών. Η προσπάθεια αυτή, όπως είπε, αποδίδει και ως παράδειγμα ανέφερε την περίπτωση του αιγοπρόβειου γάλακτος το οποίο πριν από μερικούς μήνες επωλείτο 0,75 ευρώ, ενώ τώρα, μετά τους ελέγχους που έχουν γίνει έχει ανέβει στο 1,20 ευρώ ενώ ήδη στη Βόρεια Ελλάδα, όπως σημείωσε οι παραγωγοί κλείνουν συμβόλαια και με 1,35 ευρώ.

Ο κ. Λιβανός επανέλαβε την πολιτική βούληση του υπουργείου να συνεχίσει τους ελέγχους. Τόνισε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κάνουν τη δουλειά τους και η Δικαιοσύνη κάνει τη δική της. Πρόσθεσε ότι τόσο του ΥπΑΑΤ όσο και η κυβέρνηση έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στον τρόπο που λειτουργεί η Δικαιοσύνη και κάλεσε και τις Περιφέρειες να ενεργοποιήσουν προς την ίδια κατεύθυνση και τους δικούς της μηχανισμούς ελέγχου.

Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ είπε ότι γίνεται εξορθολογισμός του συστήματος με στόχο να οδηγηθούν πόροι του πρώτου πυλώνα, οι ενισχύσεις, σε αυτούς που «ιδροκοπούν πάνω στη γη και όχι σε κάποιους επιτήδειους». Ο κ. Λιβανός είπε ότι ξέρει ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, αλλά αν δεν γίνουν οι αλλαγές αυτές, τότε πρώτον, δεν θα ορθοποδήσει η αγροτική οικονομία και δεύτερον, θα επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα από την ΕΕ τα οποία θα πληρώσουν το σύνολο των πολιτών. «Και αυτό με τη στήριξη και του πρωθυπουργού, δεν θα το επιτρέψουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι μεταρρυθμίσεις της ΚΑΠ

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις της ΚΑΠ, θύμισε

Την κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων σταδιακά από το 2022
Ενίσχυση μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων μέσω της αδιανεμητικής ενίσχυσης από το 2023
Στήριξη στοχευμένη τομέων παραγωγής που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας
Ενσωμάτωση στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο φιλοπεριββαλοντικών πρακτικών
Επένδυση στους νέους αγρότες με αύξηση προϋπολογισμού κατά 50%
Επένδυση στη βιολογική καλλιέργεια
Ενδυνάμωση της εκπαίδευσης και κατάρτισης αγροτών και μέσω του συστήματος ΑKIS
Οι νέοι ορισμοί

Ο κ. Λιβανός είπε ότι τώρα που ολοκληρώνεται η διαβούλευση για το «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ» καταλήγουμε σε επιπλέον μεταρρυθμιστικές εξειδικεύσεις προς όφελος της παραγωγής.

Ειδικότερα, προχωράμε σε εξειδίκευση συγκεκριμένων ορισμών.

Ο ορισμός των ενεργών γεωργών θα διαρθρώνεται σε δύο σκέλη, βάσει του ποσού των άμεσων ενισχύσεων που έλαβαν οι κάτοχοι γεωργικής εκμετάλλευσης για το προηγούμενο έτος.
Ενεργοί γεωργοί θα είναι, λοιπόν, οι κάτοχοι γεωργικών εκμεταλλεύσεων που έλαβαν ενισχύσεις λιγότερες των 5.000 €.
Αλλά και εκείνοι που έλαβαν ενισχύσεις περισσότερες των 5.000 €, εφόσον συντρέχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις και προϋποθέσεις. Αυτές θα αφορούν στην εγγραφή τους στο Μητρώο Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων και την προσκόμιση στοιχείων σχετικά με την παραγωγή, όπως τιμολογίων αγοράς εισροών & πώλησης προϊόντων.
Για τον ορισμό του νέου αγρότη πέραν του ηλικιακού ορίου των 40 ετών και της υποχρέωσης να είναι αρχηγός γεωργικής εκμετάλλευσης, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στο κριτήριο της εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Θεωρούμε κομβικής σημασίας την ενίσχυση της εκπαίδευσης και κατάρτισης των νέων μας που ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα.
Γι΄ αυτό ως επιπλέον κριτήριο για τον ορισμό του νέου αγρότη εισάγουμε το επίπεδο γνώσεων. Θα πρέπει να είναι κατ΄ ελάχιστο επίπεδο 4 (δηλ. Επαγγελματική σχολή ή λύκειο) ή εάν είναι επίπεδο 2 (δηλ. απολυτήριο Γυμνασίου) να συνοδεύεται επιπλέον με εκπαίδευση γεωτεχνικής κατεύθυνσης ή με αποδεδειγμένη άσκηση του επαγγέλματος του αγρεργάτη διάρκειας ισοδύναμης τριών συναπτών ετών.
Αναδιανεμητική ενίσχυση

Επιπρόσθετα, όπως είπε, το ΥπΑΑΤ, προχωρεί σε μεταρρυθμίσεις αναφορικά με την αναδιανεμητική ενίσχυση με ανακατανομή από μεγαλύτερες σε μικρότερες ή μεσαίες γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Για κάθε μία από τις τρεις αγρονομικές Περιφέρειες της χώρας ορίζουμε ανώτατο και κατώτατο στρεμματικό όριο για τους ωφελούμενους, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων του ΟΣΔΕ και της σχετικής ανάλυσής τους.
Συγκεκριμένα τα ανώτατα και κατώτατα όρια καθορίζονται αντίστοιχα:
Για τις αρόσιμες καλλιέργειες στα 2 και 9 εκτάρια.
Για τις μόνιμες καλλιέργειες στα 1 και 3 εκτάρια.
Για τους βοσκότοπους στα 3 και 13,8 εκτάρια.
Οικολογικά Σχήματα

Όπως τόνισε ο κ. Λιβανός, η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας στην ΚΑΠ επιτάσσει τη δέσμευση του 25% των πόρων του Πυλώνα Ι (δηλ. περίπου 460 εκ. €) για την εφαρμογή του καθεστώτος των οικολογικών σχημάτων.

Με αυτό το δεδομένο καταλήγουμε στο πλαίσιο εξειδίκευσης του «Εθνικού Στρατηγικού Σχέδιου» σε μία λίστα προτεινόμενων δράσεων:

1. Καλλιέργεια ποικιλιών χειμερινών σιτηρών και οσπρίων
2. Καλλιέργεια τοπικών ποικιλιών
3. Καλλιέργεια ποικιλιών ανθεκτικών στις ξηροθερμικές συνθήκες.
4. Εφαρμογή περιοχών οικολογικής εστίασης
5. Αύξηση περιοχών οικολογικής εστίασης
6. Φυτοκάλυψη στις δενδρώδεις καλλιέργειες
7. Δημιουργία λωρίδων άγριας ζωής και εμπλουτισμού υπαρχουσών
8. Διατήρηση δασογεωργικών συστημάτων
9. Διατήρηση δασοκτηνοτροφικών οικοσυστημάτων
10. Εφαρμογή εργαλείου διαχείρισης εισροών
11. Διαφοροποίηση καλλιεργειών
12. Εφαρμογή αμειψισποράς
13. Διαχείριση βοσκοτόπων
14. Διατήρηση αναβαθμίδων
15. Διατήρηση βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας
16.Δημιουργία ζωνών ανάσχεσης μετάδοσης των πυρκαγιών (καλλιέργεια φυτών με μεγάλη υδατοπεριεκτικότητα περιμετρικά των δασών)
17. Ελεγχόμενη βόσκηση στις αντιπυρικές ζώνες
18. Ενίσχυση προγραμμάτων εξυγίανσης εδαφών (περιοχές δίκαιης μετάβασης)
19. Ενίσχυση καλλιέργειας σε παθογενή εδάφη

Κλείνοντας ο κ. Λιβανός επισήμανε ότι οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται από το ΥΠΑΑΤ οδηγούν σε μια νέα εποχή την ελληνική αγροδιατροφή. Αναζωογονούν και επανακαθορίζουν τον πρωτογενή τομέα και την αγροτική οικονομία στην Ελλάδα. Και υπενθύμισε ότι η ΚΑΠ μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης με πόρους συνολικά 22 δις αποτελούν τα βασικά εργαλεία του ΥπΑΑΤ στην υλοποίηση της προσπάθειας αυτής.

Γ. Στύλιος: Αίρουμε στρεβλώσεις του παρελθόντος

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Στύλιος μεταξύ άλλων είπε:

«Διαμορφώνουμε μία Εθνική Στρατηγική ομόρροπη και συνταγμένη με την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Αίρουμε στρεβλώσεις που υπήρχαν στο παρελθόν και δίνουμε έμφαση σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις όπως: η Γεωργία Ακριβείας, η Βιολογική Γεωργία, η καθιέρωση αυστηρών προτύπων διαβίωσης ζώων, η μείωση χρήσης φυτοφαρμάκων, η κυκλική οικονομία και η αξιοποίηση των ψηφιακών δυνατοτήτων. Ταυτόχρονα η νέα ΚΑΠ συναντάει και συμπορεύεται με την Πράσινη Συμφωνία. Αξιοποιούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, τα οποία ξεπερνούν τα 100 δις ευρώ».

Νεκτάριος Φαρμάκης: Δύναμη για το μέλλον της Περιφέρειας ο πρωτογενής τομέας

«Ο πρωτογενής τομέας για τη Δυτική Ελλάδα, δεν αποτελεί μόνο έναν ήδη δυναμικό κλάδο που αποφέρει πάνω από 1,3 δις ετησίως στο περιφερειακό εισόδημα, αλλά τη μεγάλη δύναμη και το μεγάλο μας πλεονέκτημα για το μέλλον. Είναι η βάση από την οποία ξεκινάνε όλα: Μεταποίηση, εμπόριο, μεταφορές, τουρισμός, ακόμα και το brandname της περιοχής μας. Γι’ αυτό και η διαβούλευση έχει πολύ μεγάλη σημασία, προκειμένου να μάθουμε για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και από κοινού να διαμορφώσουμε ένα ισχυρό σχέδιο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών αλλά και του τόπου μας» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας ενός σχεδίου που θα αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο και θα ενισχύει τη θέση του παραγωγού, δίνοντας παράλληλα οικονομική και κοινωνική ώθηση στη Δυτική Ελλάδα και κυρίως στις αγροτικές περιοχές της.

«Καλούμαστε να πετύχουμε ένα μεγάλο άλμα ποιοτικού εκσυγχρονισμού του αγροτικού μας τομέα, ξεπερνώντας αντιλήψεις αλλά και πρακτικές του χθες. Καλούμαστε να μιλήσουμε για τον γεωργό, τον κτηνοτρόφο, τον αλιέα του 21ου αιώνα και όλοι μαζί, να φτιάξουμε το παζλ ενός αγροτικού τομέα που θα έχει πλέον μέγεθος και ποιότητα, αλλά και δυναμική εξωστρέφεια» τόνισε ο κ. Φαρμάκης, σημειώνοντας πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα βρεθεί στην «πρώτη γραμμή» για την ποιοτική αναβάθμιση του αγροτικού πλούτου της περιοχής, όπως ήδη πράττει μέσω της προσπάθειας που καταβάλλεται για τη διασύνδεση της παραγωγής με την μεταποίηση και τον τουρισμό, την αύξηση των εξαγωγών, την κατοχύρωση ακόμα περισσοτέρων προϊόντων ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ, αλλά και την ενίσχυση της θέσης των παραγωγών μέσω της δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων.

«Σε αυτή την προσπάθεια, αποτελεί ευτυχής συγκυρία το γεγονός πως ο αρμόδιος υπουργός σήμερα είναι «ένας από εμάς», δηλαδή ένας άνθρωπος της περιοχής μας που ξέρει πολύ καλά τις δυνατότητες αλλά και τις αδυναμίες. Είμαι βέβαιος λοιπόν ότι θα εργαστούμε και θα συνεργαστούμε όλοι μαζί για το καλύτερο. Η γη και η θάλασσα αποτελούν τη διαχρονική βάση μας. Και το κλειδί που θα ξεκλειδώσουν το μέλλον μας» κατέληξε ο κ. Φαρμάκης.

Στη συνδιάσκεψη μετείχαν εκπρόσωποι συνεταιριστικών οργανώσεων αγροτών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βουλευτές της περιοχής και εκπρόσωποι κομμάτων, από το ΚΙΝΑΛ ο βουλευτής Ηλείας κ. Μιχ. Κατρίνης, και της Ελληνικής Λύσης ο τομεάρχης αγροτικών κ. Θ. Βλαγκούλης.