Μέχρι το 2023 θα έχει παραδοθεί στο λαό της Χίου το φράγμα Κόρη Γεφύρι,  ένα έργο το οποίο επιλύει το πρόβλημα ύδρευσης και άρδευσης του νησιού αλλά καρκινοβατεί επί σχεδόν 100 χρόνια

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λίβανος ο οποίος επισκέφθηκε το φράγμα, υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο για την ολοκλήρωση του έργου ύστερα από τη γνωμοδότηση του καθηγητή του πολυτεχνείου κύριου Γιώργου Γκαζέτα ότι το έργο μετά τις παρεμβάσεις που προτείνει είναι στατικώς ασφαλές.

Σε δηλώσεις του, ο ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός τόνισε :

«Βρισκόμαστε στο «Κόρης Γεφύρι» , ένα έργο του ΥΠΑΑΤ και με βάση όλα τα δεδομένα που έχουμε πλέον στο Υπουργείο, οραματιζόμαστε να έχει ολοκληρωθεί  μέχρι το έτος  2023.

Οι υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, με τη συμβολή των καθηγητών του Πολυτεχνείου που ανέλαβαν να μελετήσουν τη στατικότητα και τη δυνατότητα του έργου, εργάστηκαν εντατικά προκειμένου να δρομολογηθεί η ολοκλήρωση του έργου.

Έχουμε συζητήσει  με τον  Περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη και ττις Υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας ,  όπως επίσης και με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, τον  κ. Μηταράκη που δείχνει συνεχώς το ενδιαφέρον του ως τοπικός βουλευτής και είμαστε σε θέση σήμερα, όλοι μαζί και με την ανάδοχο εταιρεία που βρίσκεται κοντά μας,  να πούμε ότι  υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλάνο , το οποίο θα υλοποιηθεί  με συγκεκριμένα βήματα, σε συγκεκριμένους χρόνους,

Είναι για μας πολύ σημαντικό να λήξει αυτή η περιπέτεια,  που φτάνει πλέον σχεδόν τα 100 χρόνια και να μπορέσουν να απολαύσουν οι πολίτες της Χίου αυτό που τους ανήκει.

Η δικιά μας η δουλειά είναι να παραδώσουμε ένα πλήρες έργο, ασφαλές και χρήσιμο για τη Χίο και την ανάπτυξή της.

Είμαι πολύ αισιόδοξος  ότι το 2023 θα είμαστε πάλι εδώ για να το δούμε λειτουργικό.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου και βουλευτής Χίου κ. Νότης Μηταράκης τόνισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιεί όλα τα μεγάλα έργα που εκκρεμούσαν στο νησί.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε :

«Το ΥΠΑΑΤ και ο Υπουργός Σπήλιος Λιβανός κινήθηκαν ταχύτατα ώστε επιτέλους ένα έργο που η Χίος συζητά εδώ και 100 χρόνια,  να είναι έτοιμο το 2023. Όπως δεσμευτήκαμε ως κυβέρνηση της ΝΔ,  τα μεγάλα έργα της Χίου δεν θα αποτελούν πλέον θέμα συζήτησης και στις επόμενες εκλογές. Το αεροδρόμιο, το δικαστικό μέγαρο, το «Κόρης Γεφύρι» θα έχουν ολοκληρωθεί. Σε συνεργασία με την επιβλέπουσα Υπηρεσία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου –και ευχαριστώ όλους για τη συμβολής και για την εξέλιξη τη θετική-  πλέον υπάρχει η μελέτη η οποία δείχνει το καλώς έχει του έργου, δείχνει ότι δεν υπάρχει θέμα στατικότητας , δείχνει ότι υπάρχουν κάποια επιπλέον έργα που πρέπει να γίνουν σε τέσσερις διακριτές φάσεις όπως περιγράφηκε και στη σύσκεψη που έγινε πριν αυτό το έργο θα έχει ολοκληρωθεί το 2023.

Οι τέσσερις διακριτές φάσεις είναι :

1η Η κοστολόγηση των εργασιών των επιπλέον που πρέπει να γίνουν .

2η Η έγκριση της χρηματοδότησης που ήδη έχει γίνει η συνεννόηση με το Υπουργείο Ανάπτυξης , ώστε να υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια

3η Οι επιπλέον ενέργειες που πρέπει να γίνουν και

4η Η ολοκλήρωση του αρχικού έργου.

Όλα αυτά μας οδηγούν στο 2023 .Η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε εγκαταλείψει τη Χίο .Κανένα μεγάλο έργο δεν είχε προχωρήσει. Τώρα με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη όλα αυτά τα έργα γίνονται πραγματικότητα εντός του χρονοδιαγράμματος που είχαμε θέσει προεκλογικά.

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουντζούρης ευχαρίστησε τους δύο υπουργούς και τόνισε ότι αν κάτι υπολείπεται σε ό,τι αφορά τις διορθωτικές παρεμβάσεις θα γίνει έως το  2023, ώστε το φράγμα να λειτουργεί.

Σε ερώτηση ποια είναι η δίκη του θέση ως Μηχανικος, ο κ. Μουτζούρης είπε:

«Από την έκθεση που διάβασα και συζητήσεις που έκανα με τον κύριο Γκαζέτα εγώ ως μηχανικός έχω πειστεί ότι το φράγμα αντέχει. Χρειάζεται κάποιες διορθωτικές παρεμβάσεις που ελπίζω σύντομα να τελειώσουν και να το θέσουμε σύντομα σε λειτουργία. Εγώ ως μηχανικός έχω πειστεί».

Ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρματζης δήλωσε: 

«Θεωρώ ότι το έργο  θα δώσει λύσει στο αρδευτικό και στο υδρευτικό πρόβλημα της Χίου. Επειδή έχω ζήσει το συγκεκριμένο έργο εδώ και πολλά πολλά χρόνια και ως αυτοδιοικητικός , είναι η ώρα πλέον που τα μεγάλα έργα οδεύουν προς τη λύση τους , όπως είναι το φράγμα , το αεροδρόμιο , αλλά και  άλλα μεγάλα έργα και νομίζω ότι με τη σημερινή επίσκεψη του  υπουργού του κ. Λιβανού μπαίνει πλέον η βάση για να προχωρήσει η υλοποίηση του συγκεκριμένου  έργου. Τα μηνύματα για την ολοκλήρωση του έργου που χρονίζει εδώ και έναν αιώνα, είναι αισιόδοξα. Πιστεύουμε ότι θα έχει ευτυχή κατάληξη».

Νωρίτερα στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το έργο του φράγματος «Κόρη Γεφύρι».