ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 24/10/2020

“Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικά αφελής, υποκριτής και ανεύθυνος”

Ο Σπήλιος Λιβανός, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΝΔ και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, στην κεντρική ομιλία του για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα είπε:

Επί της πρότασης δυσπιστίας: «Ο Πρωθυπουργός, οι υπουργοί και σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ στοιχίζονται πίσω από τον Χρήστο Σταϊκούρα. Δίνουμε 158 ψήφους εμπιστοσύνης με πίστη και πάθος στον Υπουργό Οικονομικών, το νομοσχέδιο της δεύτερης ευκαιρίας και την επιτυχημένη μεταρρυθμιστική οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης.»
Απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκο Βούτση: «Καταδικάζουμε στη ΝΔ κάθε ανθρωποφαγική και άνανδρη επίθεση εναντίον του πρώην Προέδρου της Βουλής και εναντίον οποιουδήποτε Έλληνα πολίτη. Πάντα κάνουμε την αντιπαράθεσή μας μέσα στα δημοκρατικά πλαίσια. Περιμένουμε όμως και από εσάς να καταδικάσετε όλους αυτούς που χρόνια τώρα στοχεύουν άνανδρα και δολοφονούν χαρακτήρες με ή χωρίς υπογραφές, στα social media και τα ΜΜΕ».
Απαντώντας στις αιτιάσεις του ΚΙΝΑΛ για την επιλογή της κυβέρνησης να μη μετατρέψει την πρόταση μομφής σε ψήφο εμπιστοσύνης: «Το άρθρο 84 του Συντάγματος προβλέπει δύο διαφορετικές διαδικασίες. Η πρόταση μομφής αποτελεί κορυφαίο κοινοβουλευτικό «όπλο» της εκάστοτε μειοψηφίας. Αυτό ακριβώς το δικαίωμα της αντιπολίτευσης, προστατεύσαμε με το να μην μετατραπεί η πρόταση μομφής σε πρόταση δυσπιστίας. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να το απαξιώνει, χρησιμοποιώντας το για φθηνούς εσωκομματικούς σκοπούς, αλλά η Κυβέρνηση προστατεύει τη συνταγματική και κοινοβουλευτική τάξη».
Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ: «Επειδή βλέπετε ότι οδεύετε σε πλήρη αποκοπή από την κοινωνία, κατέθεσε ο κ. Τσίπρας την πρόταση δυσπιστίας. Για να ξεφύγει από τα κομματικά του αδιέξοδα. Πρόκειται για μια απέλπιδα προσπάθεια να συσπειρώσει τα στελέχη του, να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο κόμμα του. Να κρύψει την ένδεια πολιτικής, οράματος και προτάσεων. Να καλύψει το αντιπολιτευτικό του κενό. Με την κίνησή σας αυτή, απλώς επιβεβαιώνετε ότι είστε πολιτικά αφελείς, υποκριτές και ανεύθυνοι.»
Συμπερασματικά: «Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, απέτυχαν να αρθρώσουν σοβαρό πολιτικό λόγο με επιχειρήματα και προτάσεις. Δεν μας ξαφνιάζει, όμως. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κόμμα αρχών και προγράμματος, αλλά προϊόν της κρίσης.
Προσπαθεί απεγνωσμένα ο κ. Τσακαλώτος να προσδώσει ένα ιδεολογικό υπόβαθρο στο άναρχο και αλλοπρόσαλλο πολιτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως κι εκείνος πνίγεται ανάμεσα σε ονόματα φιλοσόφων και οικονομολόγων, στη θεώρησή του για τον νεοφιλελευθερισμό, στην αφωνία του για τον σοσιαλισμό και στην κριτική που δέχεται από τους προεδρικούς αυλικούς. Πνίγεται, όμως, κυρίως, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδεολογία και θέση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα της αντίθεσης, το κόμμα του «αντί».
Είναι ένα κόμμα διαμαρτυρίας, που στο ρεσάλτο προς την εξουσία κυβέρνησε σφιχταγκαλιασμένος με τη χειρότερη μορφή εθνολαϊκιστών. Ένα κόμμα με μόνη συγκολλητική ουσία την επιθυμία «κατάληψης των αρμών της εξουσίας».
«Οξυγόνο» του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι κάθε μορφής κρίσεις. Και όσο αυτές αντιμετωπίζονται επιτυχώς, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ ασφυκτιά και βυθίζεται. Ήρθατε σε μια 3ήμερη συζήτηση όπου θα ηττηθείτε κατά κράτος. Η καταβαράθρωση σας στην κοινωνία θα συνεχιστεί. Για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται το πόσο λίγοι είστε. Για άλλη μια φορά, πήγατε για μαλλί και βγήκατε κουρεμένοι.»