ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα,26/8/2020

“Να μη βρεθεί κανείς σήμερα στη λάθος πλευρά της Ιστορίας”

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Σπήλιος Λιβανός κατά τη σημερινή του ομιλία για την κύρωση των συμφωνιών της Ελλάδας με την Αίγυπτο και την Ιταλία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, ανέφερε μεταξύ άλλων:
  • Για την επέκταση των χωρικών υδάτων προς δυσμάς στα 12 μίλια και τις Συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία : «H σημερινή ημέρα είναι ιστορική. Διότι σήμερα η Ελλάδα μεγάλωσε. Η απόφαση επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 νμ στα 12 νμ στο Ιόνιο Πέλαγος, αποδεικνύει ότι είμαστε μια κυρίαρχη χώρα, με σχέδιο και εθνική στρατηγική.»
  • Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε : «Νοιώθω υπερήφανος που ανήκω σε αυτή την Κοινοβουλευτική Ομάδα, και στηρίζω με την ψήφο μου αυτές τις Συμφωνίες που συνιστούν αποτέλεσμα της εξωτερικής μας πολιτικής, παράγουν ουσιαστικά αποτελέσματα για το Έθνος μας και αυξάνουν την εθνική μας αυτοπεποίθηση.»
  • Για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και την κριτική του κ. Αλέξη Τσίπρα : «H στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της Συμφωνίας με την Αίγυπτο, αποδυναμώνει την εθνική γραμμή, και δυστυχώς μπορεί να εργαλειοποιηθεί από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, το 2013, τον ανέμελο χρόνο που έκανε αντιπολιτευτική γυμναστική, είχε δηλώσει ότι το παρών είναι λιποταξία. Θα σας πω ότι στα εθνικά θέματα, το παρών δεν υπάρχει. Όπως στη συμφωνία με τις ΗΠΑ για την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας και την ενίσχυση της βάσης της Σούδας, συμφωνία που εν πολλοίς εσείς είχατε διαπραγματευθεί και οριστικοποιήσει, όπως επίσης και στη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες, έτσι και τώρα επιλέγετε τον δρόμο της ανευθυνότητας, της αποστασιοποίησης, τον δρόμο που προτάσσει την κομματική σας ενότητα έναντι του εθνικού συμφέροντος.»
  • Για την κριτική της Ελληνικής Λύσης : «Σήμερα επιλέξατε να κερδοσκοπήσετε κομματικά, εις βάρος της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Μιλήσατε για εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, σε συμφωνίες που αυξάνουν τις θαλάσσιες ζώνες μας κατά 76.000 km2 με την Ιταλία και 38.000 km2 με την Αίγυπτο, που ακυρώνουν στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο, που εμβαθύνουν τη συνεργασία μας με την Αίγυπτο, που μεγαλώνουν και ισχυροποιούν την πατρίδα μας.»
  • Καταλήγοντας, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου, να μη βρεθεί σήμερα κανείς στη λάθος πλευρά της ιστορίας, καθώς, όπως τόνισε, οι παρούσες συμφωνίες ισχυροποιούν τη θέση της Ελλάδας στον χάρτη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, ενώ ακυρώνουν στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο.